HALKIN SESİ’ne konuşan Aktığ, İslamfobi ve Afrika’da görülen hastalıklardan dolayı 2015 yılında Avrupalı turistin ve dolayısıyla turizm gelirinin Avrupa’da kalmasının öngörüldüğünü, tüm dinleri kapsayan din temalı bir çalışma ile bundan faydalanılabileceğini kaydetti.


Aktığ, “Tüm dinlerin kalıntılarının olduğu bir ülkeyiz. Bunu biraz öne çıkarmamız gerekir. Ve bu coğrafyada kardeş dinlerin imajını öne çıkararak, 2015’in dünyadaki gelişmeleriyle paralel, yeni bir pazarlama stratejisi yürütmeliyiz” dedi


Turizmde din temalı tanıtım önerisi

HALKIN SESİ’ne konuşan Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, artan İslamfobi nedeniyle 2015 yılında din temalı tanıtımın öne çıkabileceğini söyledi


Aktığ: “Tüm dinlerin kalıntılarının olduğu bir ülkeyiz. Bunu biraz öne çıkarmamız gerekir. Ve bu coğrafyada kardeş dinlerin imajını öne çıkararak, 2015’in dünyadaki gelişmeleriyle paralel yeni bir pazarlama stratejisi yürütmeliyiz”


Züleyha KARAMAN

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB) Başkanı Hüseyin Aktığ, turizmde bu yıl din temalı bir tanıtımın öne çıkabileceğine işaret etti.
Aktığ, insanların artık hobileri için seyahat ettiğini, Kıbrıs’ın çeşitli dinlere ev sahipliği yaptığını ve tüm dinlere kucak açmış bir destinasyon olduğunu öne çıkarmak gerektiğini söyledi.
Hüseyin Aktığ, “Tüm dinlerin kalıntılarının olduğu bir ülkeyiz. Bunu biraz öne çıkarmamız gerekir. Ve bu coğrafyada dinlerin imajını öne çıkararak, kardeş dinlerin imajını öne çıkararak, 2015’in dünyadaki gelişmeleriyle paralel, yeni bir pazarlama stratejisi yürütmemiz gerekir” dedi.
Hüseyin Aktığ, artan İslamifobi ve Afrika’da görülen hastalıklardan dolayı 2015 yılında Avrupalı turistin ve dolayısıyla turizm gelirinin Avrupa’da kalmasının öngörüldüğünü, tüm dinleri kapsayan din temalı bir çalışma ile bundan faydalanılabileceğini kaydetti.

Hüseyin Aktığ, Kuzey Kıbrıs’taki bazı kültür mirası manastır ve kiliselerin bakım ve onarımlarının yapılarak, turiste sunulacak bir ibadethane düzeyine getirilmesi için çalışma yapılmasının önemli olduğunu belirtti.
HALKIN SESİ’ne açıklamalarda bulunan KTOB Başkanı Hüseyin Aktığ, Cyprus Airways’in (Kıbrıs Havayolları) kapanmasıyla ortaya çıkan ulaşım açığının, Güney Kıbrıs’a gidecek turistlerin KKTC’ye yönlendirilmesi açısından fırsata dönüşmesinin mümkün olmadığını, çünkü alternatif hava yolları ile açığın kapatılmaya çalışıldığını belirtti.
Aktığ, Güney Kıbrıs’ın yasal olarak dünyada tanındığını bu nedenle, Kıbrıs Havayolları’nın kapanması ile oluşan boşluğun, direkt uçuş yapan diğer hava yolu şirketleri ile doldurulması yoluna gidildiğini ifade ederek, Güney’e giden turistin ‘Rum hava yolu var’ diye gitmediğini kaydetti.
Aktığ, destinasyonun doğru pazarlama, imaj çalışması, doğru yatırım ve alternatif tarifleri seferlerle desteklendiği sürece, hangi havayolu ile ulaşıldığının önemli olmadığını söyledi.

“TURİST DESTİNASYONU TERCİH EDİYOR”

Turistin destinasyonu tercih ettiğini dile getiren Aktığ, ekonomik krizden dolayı Rum tarafının kitle turizmi ağırlıklı çalıştığına değinerek şöyle devam etti:
“Bizler, imaj çalışması ve yaratacağımız alternatif tarifeli seferlerle kendi pazarımızı büyüterek, paralı turistleri kendimize çekebiliriz. Bir yerlerden bir boşluk doğdu da onların boşluğundan biz yararlanalım da alalım gibi bir fırsat bence çok doğru bir bakış açısı olmaz. Aynı şekilde Mısır konusu da Türkiye ve bizler için ciddi bir fırsattı. Biz onun değerlendirmesini yaptık. 20 civarında ülkeden charter seferlerle turisti zaten getiriyoruz, bizim asıl yapmamız gereken, imaj çalışmalarına ağırlık vermemiz ve charter seferlerle aştığımız yola tarifeli seferlere destek sağlamamız gerekir. Bizim yapmadığımız bu. Bunları yaparsak, Güney Kıbrıs’ta kitle turizminden kaçan, orada ekonomik kriz ve Euro kullanılıyor olmasının bizde de avantajları var, bunları değerlendirebiliriz, pazarımızı daha hızlı büyütebiliriz.”

“KARDEŞ DİNLER İMAJINI ÖNE ÇIKARMALIYIZ”
Turizmde dünya genelinde, değişimler, yenilikler ve gelişmeler olduğunu, onların da görülmesi gerektiğini belirten Hüseyin Aktığ, artan İslamifobi ve Afrika’da görülen hastalıklardan dolayı 2015’te Avrupalı turistin ve dolayısıyla turizm gelirinin Avrupa’da kalmasının öngörüldüğünü, tüm dinleri kapsayan din temalı bir çalışma ile bundan faydalanılabileceğini söyledi.

Aktığ, şöyle konuştu:
“2015 yılında, Dünya Turizm Örgütü raporlarında da söylendiği üzere, İslamifobinin yükselmesiyle Avrupa’dan Ortadoğu ülkelerine ve salgın hastalılardan dolayı da Afrika’ya gidişlerde bir azalma olması bekleniyor. Avrupa’dan çıkan bu turistlerin ve turizm gelirinin da Avrupa’da kalması hedefleniyor. 2015’le ilgili yaptıkları çalışma bu ve Avrupa ekonomisinin de bundan dolayı toparlanacağının öngörüsü yapılıyor. Bizler, Türkiye üzerinden aktarmalı gelişler olmasından dolayı İslam dünyasıyla birleştirilen bir destinasyonuz ama aynı şekilde de Güney Kıbrıs’ın tüm ekonomik sorunlarına, açlıkla mücadele ediyor noktasına gelmelerine rağmen Avrupa ve dünyada sürdürdükleri bir imaj çalışması var. Bunlardan dolayı fayda sağlayabileceğimiz, İslam ülkeleri dışında da destinasyonla birleşen bir destinasyonuz. Tüm dinlerin kalıntılarının olduğu bir ülkeyiz. Bunu biraz öne çıkarmamız gerekir. Ve bu coğrafyada dinlerin imajını öne çıkararak, kardeş dinlerin imajını öne çıkararak, 2015’in dünyadaki gelişmeleriyle paralel, yeni bir pazarlama stratejisi yürütmemiz gerekir.”
İslam ülkeleri dışında da, Kıbrıs’ta tüm dinlerin buluştuğu imajını öne çıkaracak farklı çalışmalar yapmak gerektiğini, charter seferlerinin desteklenmesinden dolayı 2012-2013’te Avrupa’dan ciddi turist akışı sağlandığını anlatan Aktığ, “Biz her dine kapımızı açarız, her din bizimle uyum içinde kardeşçe yaşar. Hangi dinden olursanız olunuz burada ziyaret edeceğiniz, göreceğiniz kültür miraslarımızı görün çalışmasını yapmamız lazım” dedi.

“BAKIM ONARIM GEREKLİ”

Aktığ, bu imaj çalışmalarını yaparken, Kuzey Kıbrıs’taki bazı kültür mirası manastır ve kiliselerin durumunun turiste sunulacak duruma getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Aktığ, “Bunların bakımlarının, onarımlarının ve gelenlere bir ibadethane düzeyinde sunacağımız düzenlemelerinin yapılması gereklidir” diye konuştu.
Gerekirse bu yıl din temalı bir tanıtımın öne çıkabileceğini dile getiren Aktığ, “Turizm neticede etkinlik turizmi bağlamında gelişiyor, 2015’in trendleri bunlardır, insanlar artık hobileri için seyahat eder hale geldiler. Ama bunun yanında da İslam ülkesiyiz öne çıkarmak yerine biz tüm dinlere kucak açmış bir destinasyonuz, huzur içinde burada yaşayan, kardeşçe yaşayan farklı dinler var, onların burada binlerce yıldır kalıntıları var, gelin bunları bizlerle paylaşın” dedi.
 
Editör: TE Bilisim