Görevde bulunduğu bir yıllık süreci değerlendiren Mete Tümerkan, toplumun malı olan BRT’nin, yeni günahkarlar yaratarak, yapılandırılamayacağını vurguladı. Tümerkan, “Yapı değişecekse bunu hep birlikte yapacağız” dedi.

Tümerkan, BRT Haber kanalında “Günün Özeti” programında, 1 yıllık görev süresini değerlendirdi.

Tümerkan, son 1 yılda programların sayısının arttığını, 60 özgün program üretildiğini, her rengin kanalı olunacağı prensibi ile yasakların kaldırıldığını, göreve geldiğinin 100’üncü günde TRT ile imzalanan protokol çerçevesinde HD stüdyo için adım atıldığını belirtti.

Bu stüdyonun 10 milyon dolar değerinde olduğunu ifade eden Tümerkan, BRT’nin olması gerektiği noktaya gelmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

“BRT İLK KEZ SORGULANMADI”

Bu dönemde 3 farklı hükümetle çalışıldığını hatırlatan Mete Tümerkan, siyasilerin ilk kez seçim döneminde BRT’yi sorgulamadığını, tarafsızlığından dolayı teşekkür eden konuşmalar yaptığını hatırlattı.

Tümerkan, “BRT’yi toplumla barıştırdık, geldiğimiz nokta yeterli mi. Elbette değil. Daha da ileriye gitmek için çalışıyoruz” dedi.

“PERSONEL SAYISI SON 12 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE”

Kurumdaki personel sayısının son 12 yılın en düşük seviyesinde olduğunu ifade eden Tümerkan, gelirleri artırmak için de adımlar atıldığını söyledi.

Mete Tümerkan, “Amacımız çalışanların huzurlu bir şekilde üretimlerini sürdürmeleridir. Çalışanlarımız Ocak-Şubat-Mart ayları maaşlarını artışlı olarak almıştır. İlk iki aylık ek ödenekler de ödendi. Mart ayına ait olan ek ödeneğin de ödenmesi için çalışmalar sürüyor” diye konuştu.

“BU YAPIYI GÜNAHKARLAR YARATARAK DEĞİŞTİREMEYİZ”

BRT’nin her yönden yeniden yapılandırılması gerektiğini belirten Mete Tümerkan, buna kamu yayıncılılığı yapan BBC ve TRT’yi örnek gösterdi.

Tümerkan, “BRT toplumun malıdır. Hepimizin malıdır. Bu kurumu Kıbrıs Türkü’nden ayrı düşünüp yapılandıramazsınız. Bugünkü yapı 1 yıl içinde ortaya çıkmadı. 83’te kurum olduktan sonra ortaya çıkan yapıdır. 30 yılın yapısıdır. Bu yapıda herkesin sorumlulukları vardır. Bu nedenle yapı değişecekse hep birlikte yapılacak. Bu yapıyı günahkarlar yaratarak değiştiremeyiz” dedi.

“ÇALIŞAN DEĞİL, YAPI SORGULANMALI”

Tümerkan, “Ortadaki tablonun sorumlusu çalışan değildir. Çalışan üretim yapmıyorsa bu yönetimin sorunudur. Ama bu yapı içinde çalışan sorgulanmamalıdır. Yapı sorgulanmalıdır. Ben bu konuda umutluyum. Hükümet bizi bu konuda cesaretlendiriyor. Bunu çalışanla, sivil toplumla hep birlikte yapacağız” ifadelerini kullandı.

“HER AY 200 BİN TL AÇIK”

Kurumun personel giderlerini karşılamak için aylık 3 milyon 600 bin TL’ye ihtiyacı bulunduğunu ancak, kuruma yapılan devlet katkısının 3 milyon 400 bin TL olması nedeniyle 200 bin TL’lik açık ortaya çıktığını ifade eden Tümerkan, bu açığın giderilebilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

“70 BİN TL TASARRUF”

Yapılan çalışmalar çerçevesinde kurum içerisinde ay sonu itibarıyla 70 bin TL tasarruf eder bir noktaya ulaşılacağını anlatan Tümerkan, toplu iş sözleşmesi ile ilgili yetkili sendika Bay-Sen ile görüşmeleri sonlandırma aşamasına geldiklerini belirtti.

“MEVCUT DURUMU DAHA İLERİYE GÖTÜRMEK DURUMUNDAYIZ”

Tümerkan, kurumda iddia edildiği gibi büyük sorunlar olmadığını, yaşanan sıkıntıların aşılabilmesi noktasında katkı yapan Bay-Sen, Basın-Sen ve Gazeteciler Birliği’ne teşekkür etti.

Mete Tümerkan, gelinen aşamada kurumun daha iyi bir noktaya gidebilmesi için toplumun her kesimin katkısına açık olduklarını ifade ederek, “Amacımız, bu kurumu siyaset üstü tutarak, ileriye götürmektir. Kurumdaki değişim ve gelişim devam etmektedir. Kurum düne göre daha demokratik ve çağdaş bir noktadadır. Kurumdaki bu olumluluğu ters çevirecek gelişmelere fırsat vermek yerine yapıcı bir şekilde mevcut durumu daha ileriye götürmek durumundayız” dedi.

Editör: TE Bilisim