Kadından Yaşama Destek Derneği (KAYAD), “Cinsel taciz, cinsiyete dayalı taciz ve mobbinge sıfır tolerans” ilkesi çerçevesinde, bu konudaki mücadeleyi 2013 yılında öncelikleri kapsamına aldığını açıkladı.

KAYAD Başkanı Meral Akıncı ve Yönetim Kurulu üyeleri bu sabah dernek merkezinde düzenledikleri basın toplantısında, toplumsal cinsiyet eşitliği hedefiyle, kadınların yaşamın her alanında var olabilmeleri ve bunun önündeki engellerin ortadan kalkması için yürüttükleri farkındalık, eğitim, savunuculuk ve lobi çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

“Toplumsal Cinsiyete Dayalı Her Türlü Ayrımcılık ve Şiddetle Mücadelede” başlığı altında hazırlanan basın bildirisi Yönetim Kurulu üyelerinden Mine Atlı tarafından okundu.

“…DEVLETE BÜYÜK ROL DÜŞÜYOR”

Toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık ve şiddetin ortadan kaldırılması ve demokrasinin gelişmesinde devlete büyük rol düştüğü ifade edilen bildiride, geçen yıl içinde hazırlanan ancak Meclis’te komitede bekletilen, aile içi şiddetin önlenmesine ilişkin yasa önerisinin, gerekli değişiklikler yapılarak bir an önce geçirilmesi istenildi. KAYAD’ın bu süreçte her türlü desteği vermeye hazır olduğu da belirtildi.

Basın bildirisinde, kadınların yaşadığı ayrımcılık ve şiddetin aile içiyle sınırlı olmadığı; toplumsal hayata eşit şartlarda ve özgürce katılabilmelerinin önünde birçok engel bulunduğu görüşü ifade edilerek “Bunlardan bir tanesi de, kadınların kamusal alanda ve özellikle çalışma ortamında maruz kaldığı cinsel taciz, cinsiyete dayalı taciz ve mobbing/bezdiridir” denildi.

“CİNSEL TACİZ, CİNSİYETE DAYALI TACİZ VE MOBBİNGE SIFIR TOLERANS…”

Derneğin, “Cinsel taciz, cinsiyete dayalı taciz ve mobbinge sıfır tolerans” ilkesi çerçevesinde, bu konudaki mücadeleyi 2013 yılında öncelikleri kapsamına aldığına işaret edilen bildiride, şunlar kaydedildi:

“Bu konuda uygulanacak projede farkındalık çalışmalarına, yasa önerisi hazırlanması ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için siyasi iradenin oluşturulmasına, bireylerin yaşadıkları taciz ve/ya mobbing’le mücadele edebilmeleri için destek ve savunuculuk çalışmalarına öncelik verilecektir.”

Projede ilk adım olarak bu kavramların doğru algılanması gerektiği belirtilen basın bildirisinde, cinsel taciz, cinsiyete dayalı taciz ve mobbing’in tanımları da yapıldı.

Cinsel tacizin, bir kişinin istemi dışında cinsel içerikli bir ortama maruz kalmasını anlatırken; cinsiyete dayalı tacizin, cinsel içerikli olmayan fakat cinsiyete dayalı olan tacizi anlattığı ifade edilen bildiride, mobbingin ise, bir veya birkaç kişinin, işyerinde bir başka kişiye karşı sistemli bir şekilde uyguladığı baskı ve yıldırma eylemi olduğu kaydedildi.

“TÜM KADINLARA KAPIMIZ AÇIK”…NİSANDA 8 HAFTALIK EĞİTİM ÇALIŞMASI

KAYAD’ın, her türlü ayrımcılık ve şiddetle mücadele etmek durumundaki tüm kadınlara destek sunmaya devam edeceğine dikkat çekilerek, gerek hukuki, gerek psikolojik destek, gerekse kadın dayanışmasından faydalanmak isteyen tüm kadınlara kapılarının açık olduğu, 228 4292 numaralı telefondan derneğe ulaşılabileceği hatırlatıldı.

Derneğin, nisan ayından başlayarak, bu alanda dayanışma ve bilinçli destek sunumunu teşvik etmek üzere, 8 haftalık “Toplumsal Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık ve Şiddetle Mücadelede Gönüllü Savunuculuk Eğitimi” düzenleyeceği de açıklanırken; detayların ileriki günlerde kamuoyuyla paylaşılacağı kaydedildi.

Basının sorularının da yanıtlandığı basın toplantısında, istatistiki verilere sahip olunmamakla birlikte, toplumda şiddetin var olduğu ve giderek artış gösterdiği saptamasında bulunularak bilinçlenme ve farkındalığın artmasıyla istatistiki bilgilerin de artacağına inanç belirtildi.

Editör: TE Bilisim