Yeniden başlamak elimizde

Lefkoşa Türk Belediyesi seçimlerinin yaklaştığı şu günlerde Lefkoşa ve ülkenin genel durumu ile ilgili değerlendirme yapan Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Hürrem Tulga, yerel seçimlerin halka ve Lefkoşalıya yeni bir başlangıç yapma fırsatı yarattığının önemle altını çizdi. Tulga, Lefkoşa’daki yıkıntının, Lefkoşa Belediye’sinin kurumsal olarak çökmüş olmasının, hizmet veremez duruma gelmiş olmasının aslında ülke genelinde yaşanan yönetim boşluğunun, çöküntünün ve kaosun yani ülkenin durumun görünür ve vahim yüzü olduğunu ifade etti.

Tulga açıklamasında şunları ifade etti: “Ülkede genel yönetim boşluğu Lefkoşa’yı yerle bir ederek yaşanmaz hale getirmiştir. Bütün tepkilere eleştirilere ve toplumumuzdaki öfkeye rağmen mevcut hükümet ise sorunlara kulaklarını tıkamış, nerdeyse ülkede hiçbir sorun yokmuş gibi hareket etmektedir. Bu gidişe dur demek kaosu durdurmak ve dizleri üzerine çöken Lefkoşa’yı ve ülkeyi yeniden ayağa kaldırmak, bu kadar çok deneyimden sonra bizlerin elindedir. Esnaf ve zanaatkarlarımız bu bilinçle önüne çıkan bu fırsatı sonuna kadar değerlendirecek her sokakta, her iş yerinde sorumluluklarını yerine getirecektir.”

KTEZO Başkanı Hürrem Tulga, Oda olarak Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanlığı için seçime girecek başkan adaylarından bir takım talepleri olduğunu söyleyerek talerpleri şöyle sıraladı:

Özerk Belediye
Üretim ve tüketimin dengelendiği, gelirimiz kadar harcama yapabildiğimiz, bütçeyi ve dağılımını katılımla belirlediğimiz ve denetleyebildiğimiz, Lefkoşalının yönettiği bir belediye hedef olmalıdır.

İşbirliği ve katılım
Hizmet kalitesinin sağlanabilmesi, sağlıklı bir şekilde akışı, üretimin çoğaltılması için, yani yaşanabilir bir kent yaratmak hedefi ile her aşamada Oda ile işbirliği kaçınılmazdır.

İşyeri sayımı
İşyeri sayımı, yasalar ve kriterler çerçevesinde hızla yapılmalı, bu çerçevede denetim
aksatılmadan etkinleştirilmelidir.

Master Plan
Tüm dünyada olduğu gibi yönlendirici olmak için tüm mesleki sektörleri kapsayan işyeri ihtiyaç master planı yapılmalı.

Planlama
Sanayi bölgeleri, çarşılar ve konut alanları hızla ayrıştırılmalıdır. Çarşılar ihtiyaç üzerinden belirlenmelidir. Çekim merkezi olması için altyapı çalışmaları tamamlanmalıdır.

Sanayi bölgeleri yeniden yapılandırılmalı
Sanayi bölgelerine kayıt ve kriter dışı, ayrıca planlama onayı dışında açılan pekçok işyerinden dolayı gecekondulaşma yaşanmakta, temizlik, altyapı sorunları yanında yangınlara zemin hazırlanmaktadır. Ayrıca, kayıtdışı, kriter dışı işyeri sayısı yasal yükümlülüklerini yerine getiren işyerlerinin çok ötesinde olduğu için haksız rekabet alıp başını gitmiştir. Bu açıdan, sanayi bölgelerinde yeniden organizasyona gidilmelidir.

Yayalandırma ve restorasyon
Surlariçi bir hedef çerçevesinde yayalandırılmalı, park alanları düzenlenmeli, bina restorasyonları tamamlanmalıdır.

Vergilendirme
Yasası olmadığı halde koruma vergisi adı altında gerçekleştirilen fahiş vergilendirmeye son verilmelidir.

İşyeri izinlendirme ve yenileme
İşyerlerinin gerek açılmalarında, gerekse yıllık izinlendirilmelerinde yasa gereği olan Oda üyeliği mutlaka istenmelidir.

Eğitim

Mesleki eğitim ve istihdam alanında işbirliği yapılmalıdır.

Hal ve salhane
Tarımsal ve hayvansal ürünlerin denetim altında olacağı hal ve salhane mutlaka Lefkoşa’ya kazandırılmalıdır.

Güvenlik, sağlık
İşyerleri, gıda güvenliği sağlığı açısından denetlenmelidir. Fiyatların etiketlendirilmesi sağlanmalıdır.

Hipermarketler açılış kapanış saatleri
Hipermarketlerle ilgili düzenleme yapılmalı, işyerlerinin açılış kapanış saatleri belirlenmelidir.

Pazar yerleri
Pazar yerleri için Oda ile işbirliği yapılmalı, pazar yerleri denetimi Odaya bırakılmalıdır.


Editör: TE Bilisim