Yaşanan son olayın trafikte yaşanan olumsuzlukların aslında bir halk sağlığı sorunu olduğunu bir kez daha vurguladığı kaydedilen açıklamada, konsey olarak tüm bu yaşananları konusunda yetkileri göreve çağırdı.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulları Konseyi adına Başkan Dr. Kenan Arifoğlu, üyeler Dr. Minel Özen, Dr. Ayşe Zeki, Değirmenlik Dağyolu’nda meydana gelen ve üç kişinin ölümü, 7 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan trafik kazası konusunda değerlendirme yaptı.

Açıklamada, “Gencecik bedenler ve emekçi bir insan, eğitimsizliğin; sorumsuzluğun; hatalar silsilesinin ve denetimsizliğin kurbanı oldular. Bu ülkenin insanının gerek fiziksel gerekse de psikolojik yaralarını saran tabipleri olarak, bizleri de bu elim çarpışma çok derinden etkiledi ve artık harekete geçme zamanı olduğunu bir kez daha hatırlattı” ifadeleri kullanıldı.

Çarpışmanın meydana geldiği bölgenin özellikleri, yol koşulları, çarpışmaya karışan taraflar/kişiler incelendiğinde “ihmaller zinciri” yaşandığının görüldüğü kaydedilen açıklamada, taş ocaklarının çevreye verdiği zarar, niteliksiz personel alıştırılması, kuralları belirsiz öğrenci taşımacılığı, iş güvenliği ihmalleri, iş yeri hekimliği sistemi gibi konularda yaşanan sorunların görmezden gelindiği belirtildi.

“HALK SAĞLIĞI SORUNU”

İş Yeri Güvenliği denetimlerinin kamuda görmezden gelindiğini, hiçbir iş kolunda ve iş yerinde özel ve kamu dahil iş yeri hekimi bulunmadığı belirtilen açıklamada, “Hekim çalışma hayatının içinde olmalıdır çünkü bu yaşananlar bize göstermiştir ki bu bir halk sağlığı sorunudur” ifadeleri kullanıldı.

Açıklama şöyle devam etti:

“Çalışma hayatında iş kazalarını engellemek, işçi sağlığı ve meslek hastalıklarından korunmada bu konuda eğitim alan hekimleri olması bir zaruriyettir. Bu son olay trafikte yaşanan olumsuzlukların aslında bir halk  sağlığı sorunu olduğunu bir kez daha vurgulamıştır.  KTTB olarak tüm bu yaşananları biz böyle algılıyor, tüm tarafları bu konuda göreve çağırıyoruz. Biz hazırız”

Dünya Sağlık Örgütü’nün trafikte meydana gelen çarpışmaların tüm dünyada ölüm nedenleri arasında 9. sırada yer aldığını ve 2030 yılında 5. sıraya yükseleceğini öngördüğünün kaydedildiği açıklamada, 2011 yılında 2011-2020 Trafik Güvenliği için 10 Yıllık Eylem Planı (Decade Of Actıon For Road Safety 2011–2020) yayınladığı belirtildi.

Bu plana göre yapılması gerekenlerin 5 ayakta planlandığı ifade edilen açıklamada, beş ayakta hangi unsurların bulunduğu şöyle açıklandı:

“1. Ayak: Trafik Güvenliği Yönetimi; 2. Ayak: Güvenli Yollar ve Ulaşım; 3. Ayak: Güvenli Araçlar; 4. Ayak: Güvenli Yol Kullanıcıları; 5. Ayak: Çarpışma Sonrası Müdahale olarak belirlenmiştir”

“TRAFİK GÜVENLİĞİ SİSTEMİ YOK”

KKTC’de bilimsel ve etik temeller üzerine kurulmuş bir “Trafik Güvenliği Sistemi” bulunmadığı ifade edilen açıklamada, bu konunun çok disiplinli yaklaşımla ele alınmadığı belirtildi.

Açıklamada, “Hayat kurtarmak, travmaları tedavi etmek ve önleyici tedbirler alınmasına ön ayak olmak hekimliğin ana görevleri arasında yer almaktadır. Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve birliğe bağlı odalar olarak harekete geçmeye hazır olduğumuzu ve buna yönelik adımları atmak için gerekenleri yapacağımızı ve ilgili kurumların sorumluluklarını yerine getirmek ve denetimlerini yapmak üzere derhal göreve çağırdığımızı tüm halkımıza duyurur, trafikte yitip giden canların ailelerine sabırlar ve tüm yaralılara acil şifalar dileriz” ifadeleri yer aldı.

Editör: TE Bilisim