Demokrat Parti (DP) milletvekili adayı Hasan Tosunoğlu, Kıbrıs Postası’nda yayınlanan ‘Sabah Postası’ isimli programa katılarak, soruları yanıtladı.

"ÜLKE YANGIN YERİ"

Ülkenin yangın yeri olduğunu ve böyle bir dönemde seçime gitmeyi içselleştiremediğini söyleyen Tosunoğlu, bu seçimin 6 ay ya da 8 ay sonra pandeminin yavaşlaması hem de ekonomik duruma neşter vurulması sonrası yapılmasını parti olarak da daha doğru bulduklarını ifade etti.  Mutlaka sandığa gidilmesi yönünde çağrı yapan Tosunoğlu, yurttaşların inandıkları partilere ve kişilere oy vererek kaderlerini değiştirmeleri gerektiğini belirtti.

Hiçbir sektörde çözülemeyecek sıkıntının olmadığını düşünenlerden olduğunu belirten Tosunoğlu, “Hepsinin formülü vardır, iç kaynaklarımız yeterlidir. Sadece tespit yapılmasını değil, çözümlerin de nasıl yapılması gerektiğini belirterek politika yapılmalı. Sonun başına geldik, böyle devam edilmemeli. Halının altı doldu, taştı. Çözüm üretmeliyiz ki dert ve gaileden insanlarımızı muzdarip bırakmayalım” şeklinde konuştu

"ALIM GÜCÜ BİRAZ DAHA YÜKSELTİLEREK, YENİ YILA GİRİLMELİYDİ"

Asgari ücretin geçtiğini hatırlatan Tosunoğlu, aslında yeni asgari ücretin 12’nci ayda alınması gerektiğini belirtti. Tosunoğlu, “Yeni yıla girerken, alım gücü biraz daha yükseltilerek gidilmeliydi” dedi.

İnsanların temel hizmetlere ve temel gıda ürünlerine ulaşımının daha kolay olması gerektiğinin altını çizen Tosunoğlu, vergi politikalarının yanlış olduğunu söyledi. Kıbrıs’ın kuzeyinde viski ve tütün ürünlerinin üretildikleri ülkeden daha ucuz olduğuna işaret eden DP milletvekili adayı Tosunoğlu, “Bunlarda vergilerimizi artırıp, temel tüketim malzemelerinde vergileri düşürmek ve alt tabakadaki düşük maaş alan insanların sütünü, ekmeğini, etini alabilmesi mümkün” şeklinde konuştu.

KTAMS’ın Meclis grevi yarın da sürecek… KTAMS’ın Meclis grevi yarın da sürecek…

"MİLLETVEKİLLİĞİ MAKAMI, MİLLETİN VEKİLLİĞİDİR"

Tosunoğlu, açlık sınırında ya da açlık sınırı altında yaşamanın bu ülke insanının kaderi olmadığını vurguladı. Siyasetin ve milletvekilliğinin meslek olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Tosunoğlu, “Milletvekili denilen makam, milletin vekilliğidir. Oraya gidip, onları unutuyoruz bunun bir anlamı yok” dedi. Tosunoğlu, değişimin yenilenerek olması gerektiğini ifade etti.

"VERGİ DAİRESİ'NİN 500 MİLYON TL ALACAĞI VAR"

Vergi Dairesi’nin 2020-2021 yıllarında 500 milyon TL alacağı olduğuna işaret eden Tosunoğlu, buna rağmen iç borçlanmaya gidildiğini belirtti. Tosunoğlu, “Niye bu paraları tahsil etmiyoruz?” sorusunu da sordu.

Üretimle ilgili de ifadeler kullanan Tosunoğlu, üretimin çeşitlendirilmesi gerektiğini kaydederek, pandemi döneminde tarım sektörünün öneminin anlaşıldığını kaydetti. İleriki yıllarda ciddi gıda krizi olabileceği yönünde açıklama yapan Tosunoğlu, tarım sanayisinin geliştirilmesi gerektiğini de kaydetti.

"NİYE ADALETLİ DAVRANMAYALIM?"

Tosunoğlu, “Bir kişiye 5 bin dönümlük yer kiralarsanız, diğer gariban köylüye 10 dönüm için canını yakarsınız. Niye adaletli davranmalıyım, ihtiyaç sahipleri ve köylüye daha fazla el uzatarak hareket edelim? Niye sadece 3-5 firmaya veya kişiye arazi verelim?” ifadelerini kullandı.

Atıl haldeki arazilerin de ihaleye çıkılıp ihtiyaçlı kişilere dağıtılması gerektiğini belirten Tosunoğlu, “Biraz vicdan biraz da gaile” dedi. Kırsal bölgeler için sosyal konut projeler üretilmesi gerektiğini ifade eden Tosunoğlu, “Gençlerimizi konut sahibi yapmak zorundayız” ifadelerini de sözlerine ekledi. 

Editör: Haber Merkezi