Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Fikri Toros, garantör Türkiye’nin ‘federasyon görüşmeleri bitmiştir’ açıklamasına rağmen yeni Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın iki toplumlu iki bölgeli siyasi eşitliğe dayalı federal çözüme bağlılığını belirtmesi gerektiğini tavsiye etti…

Katıldığı TV programında Doğu Akdeniz’deki gerilimlere ilişkin kronolojik bir özet geçen CTP milletvekili Fikri Toros, gelinen noktada Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı Almanya’nın aldığı inisiyatifle bir konferansın düzenlenmek istediğini, bu hedefe dönük Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres'in Kıbrıs Geçici Özel Temsilcisi Jane Hole Lute’un ön çalışmalara başladığını söyledi.

“BM PARAMETRELERİNDEN VAZGEÇMEK STOTÜKONUN DEVAMI DEMEK”

BM parametrelerinden vazgeçmenin, Ada’da statükonun devamı anlamına geldiğinin altını çizen Toros şöyle konuştu:

“Lisanslar verildikten sonra ABD Noble enerji şirketi kazıya başladığında Türkiye itiraz etmiş, hatta devamında müzakerelerin aksamasına yol açmıştı fakat Rumlar Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tek sahibi imiş gibi davranma devam ettiler… Kıbrıslı Türkleri denklem içine almadan Doğu Akdeniz’de en geniş sahildar Türkiye’yi de dikkate almadan ESTMED gibi anlaşmaları imzaladı ve durum değişti… Elbette Türkiye ne sessiz kalabilirdi ne de pasif…”  

“JANE HOLL LUTE, TÜM TARAFLAR NEZDİNDE BİR ÖN ÇALIŞMA BAŞLATIYOR”

“Keza yılardır Türkiye-Yunanistan arasındaki sorunlar nedeniyle yetki alanlarının belirlenememesi işleri tetikledi. Ardından Libya ile koridor anlaşması Yunan alanları ve tezleri ile çakıştığı için askeri varlık artı…  Başta Fransa ve AB müdahil oldular. Daha sonra Türkiye AB ilişkilerini olumsuz etkileyen bir yönü oldu tüm bu gelişmelerin ve kriz tırmanarak bugünlere geldi. Bu sıkıntı ve kriz dünya gündemindedir… Dünya ve öncelikle AB, bu gerginlikte olası sıcak çatışmayı önlemek istiyor. AB dönem başkanı Almanya bir inisiyatif almıştır ve bu konuda konferans hedefleniyor… Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres'in Kıbrıs Geçici Özel Temsilcisi Jane Holl Lute, tüm taraflar nezdinde bir ön çalışma başlatıyor… Tarih belli değil ama bu çalışma başlayacak. Son durum bu…”

“SAYIN TATAR’IN BU SÖYLEMLERİNİN SEÇİM SAHASINDA KALMASINI TEMENNİ EDİYORUM”

“Kıbrıs Türk toplumunun takriben 60 yıldır yürütmekte olduğu varoluş mücadelesi vardır: Kendi vatanlarında kendi ülkelerinde siyasi eşitliğe dayalı bir mücadeledir bu… BM tarafında kabul görmüş olan iki toplumlu iki bölgeli, siyasi eşitlik temelli bir çözüm ve federasyon… Bundan sapmak statükoyu devam ettirmek anlamına gelmektedir. Bu yüzden Sayın Tatar’ın bu söylemlerinin seçim sahasında kalmasını temenni ediyorum. BM nezdinde bu parametrelere bağlılığını ifade etmesini diliyorum…”

Editör: TE Bilisim