Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi katkılarlarıyla, Beyarmudu Belediyesi işbirliği ile tamamlanan ” Belediye Kültür Parkı ve Çevre Düzenlemedi Projesi” kapsamında Beyarmudu Şehitler Anıtı’nın açılışı bugün yapıldı.

Milli mücadele yılllarında şehit düşen Erol İsmail, Esat Osman, Hüseyin Kafa, İsmail Ahmet, Mehmet Ali Şah ve Özel Ali Hüdaverdi isimli 6 Beyarmudu sakini şehitin anısına yaptırılan Şehitler Anıtı düzenlenen törenle açıldı.

Tören Saygı Duruşu, Saygı Atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde Bayraklatın göndere çekilmesiyle başladı ardından gün dolayısıyla konuşmalara yer verildi.

Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip törende yaptığı konuşmada, bugün çok önemli bir olayın gurur ve duygusallığını yaşadığını belirterek, Milli mücadele yıllarında şehit olan 6 şehit’i saygı ve rahmetle anarak onları unutturmamanın en önemli görevlerinden olduğunu ifade etti.

Edip gelecekte 1974 öncesine dönülmeyecek, Türkiye’nin garantörlüğünde, adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasını hedeflediklerini ifade ederek, bu uğurda şehit olanları bir kez daha saygıyla andı ve gelecek nesillerin de onları unutmaması dileğinde bulundu..
Gazimağusa Kaymakamı Durdane Acı da açılış törenine katılarak yaptığı konuşmada, vatanın vatan olmasında canıyla kanıyla bedel ödeyen Aziz şehitlerin anısına böylesi bir anıt yapılmasının gururunu yaşadıklarını belirterek, gelecek nesillere özgürlüğü armağan eden şehitlerin anısını yaşatmanın önemine vurgu yaptı.

Acı hem geçmişe, hem tarihe hem de geleceğe sahip çıkmanın gerekliliğine vurgu yaptığı konuşmasında bu uğurda şehit olan aziz şehitleri saygı be rahmetle andı.

UBP Milletvekili Zorlu Töre de yaptığı konuşmasına “Kıbrıs Bizim İçin Milli Bir Davadır” sözleriyle başlayarak, bu topraklarda canın ve kanın bedelinin olduğunu ve bugün bu sayede KKTC’nin kurulduğunu vurguladı.

Devletin milli bir devlet olduğunu ve bunu hiç kimsenin ortadan kaldıramayacağına vurgu yapan Töre, devlete sahip çıkılmasının önemine değindi.

Töre KKTC’nin şehitler sayesinde kurulduğunu ifade ederek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin şehitlerin hediyesi olduğunu dile getirdi ve “Bu devleti yaşatmak o şehitlere olan borcumuzdur” dedi.

“Devlet en büyük şemsiyemizdir” şeklinde konuşmasını sürdüren Töre, bu ülkede özgürlük vardır, devlet vardır ve yaşatılacaktır, milli mücadeleyi asla lekelendirmeyeceğiz” dedi.

Törende daha sonra şehit yakını Ali Hocalar duygusal bir şiir seslendirdi ardından ise, Şehitler Anıtı’nın açılışı gerçekleştirildi.

(BRT)

Editör: TE Bilisim