Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu açıklamasında, Kıbrıs Türk tarafının İsviçre’ye her türlü hazırlığı yaparak ve üzerinde anlaşılan formatta bir sonuç alma hedefiyle geldiğini ancak Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve ülkesindeki siyasi partilerle istişarede bulunmak istemesi nedeniyle müzakerelere ara verildiğini kaydetti.
Anastasiadis’in talebini çözüme katkısı olması için onayladıklarını söyleyen Barış Burcu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek için müzakerelere ara verilmesine razı olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını aktardı.
İsviçre’de tüm konuların görüşüldüğünü ifade eden Barış Burcu, tarafların toprak kriterleri üzerinde mutabakata çok yaklaştığını, toplantı sürerken Anastasiadis’in aniden kalkarak Akıncı ile birebir görüşme istediğini ve söz konusu talebini burada dillendirdiğini anlattı. Burcu, Kıbrıs Türk tarafının Toprak kriterleri üzerinde mutabakata varıp 5’li konferans tarihi almayı, sonra da üzerinde uzlaşılan kriterleri harita üzerine uygulamayı hedeflediğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, müzakerelere verilecek aranın, hedeflenen çözümü engelleyecek gelişmelere vesile olmamasını ve çözüme katkı sağlayacak şekilde değerlendirilmesini temenni ederken, basının, özellikle de Kıbrıs Rum basınının sorumlu davranması gerektiğinin altını çizdi.
20 Kasım’da Cenevre’de kaldığı yerden, aynı yöntemle devam edecek müzakerelerin 3-4 günde tamamlanabileceğini aktaran Barış Burcu, 5’li konferansın, dini bayram olması nedeniyle Noel tatilinden önce gerçekleşmesi gerektiğini ancak tam tarihin sürece bağlı olduğunu kaydetti.
Editör: TE Bilisim