Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in, üzerinde mutabakata varılamayan birkaç konu ve toprak başlığının son şekli için Aralık ayının ortasında yeniden bir araya gelebileceği öğrenildi.
İsviçre’nin tatil bölgelerinden Mon Pelerin’in La Mirador otelinde bu sabah başlayan ve iki gün sürmesi beklenen görüşmelerin birinci gününde, Liderlerin, 2016 bitmeden bir çözüm planı ortaya çıkarma hedefi doğrultusunda; garanti ve güvenliğin ele alınacağı beşli konferansta, ki müzakerelerin son aşaması olarak görülüyor, “açıkta kalması muhtemel birkaç konu”, toprak konusunun son şekli ve günvenlik/garantiler için Aralık ayı ortasında bir araya gelme hedefiyle çalıştığı öğrenildi.
1960 Garanti Anlaşması’na taraf olan Türkiye, İngiltere ve Yunanistan’ın da yer alacağı konferansın Aralık ayı ortası yapılabileceği de edinilen bilgiler arasında bulunuyor.
Akıncı ve Anastasiadis’in bugün KKTC saatiyle saat 11:00’de (İsviçre saatiyle 09:00) başlayan görüşmesi tarafların istişare için verdiği kısa aralarla saat 17.30’a (İ.S ile 15:30) kadar sürdü. Taraflar bu akşam ise bir çalışma yemeğinde bir araya gelecek.
Görüşmelerin, toprağın esasını oluşturacak kriterlerde uzlaşma sağlanması halinde eş zamanlı olarak beşli konferansın tarihinin belirlenmesi ve kriterler bazında harita üzerinde çalışmaya geçilmesi amacıyla yarın da devam etmesi bekleniyor.
Editör: TE Bilisim