Aralarında K.T. Esnaf ve Zanaatkârlar Odası, KTOEÖS, KTAMS, TÜRK-SEN’in de bulunduğu 42 örgüt, sendika, STÖ ile bazı muhalefet partilerinin temsilcilerinin bulunduğu "Toplumsal Varoluş Hareketi", Başbakanlık önünde “iş talebinde bulunma” eylemi düzenledi.

“AKP Dayatması + Kukla UBP = Kıbrıs Türkü’nün Yok Oluşu”, “Dayatma Vatandaşlık Dağıtımlarına Hayır” ve “Dayatmaları ve UBP İhanetini Reddediyoruz” pankartları açan eylemciler Başbakanlık önünde üzerinde yazı olmayan siyah bir pankart daha açarak, “KKTC’nin içinde bulunduğu karanlık duruma ve kara tabloya” dikkat çekti.

AMCA: “İŞ VE AŞ TALEP EDİYORUZ”

Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca, eylemde yaptığı konuşmada, memleketi yönetme iddiasında olanların mahkeme koridorlarında günlerini geçirdiğini ve ülkede onurlu bir şekilde yaşamak istediklerini söyledi.

İş ve aş talep ettiklerini söyleyen Amca, Anayasal haklarını alıncaya kadar sokakta olacaklarını da bildirdi.

GÖKÇEBEL: “KARA PANKART, KARA TABLOYU VE KARA BAHTI TEMSİL EDİYOR”

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel de hazırlanan ortak açıklamayı okudu. Gökçebel kara pankartın herhangi bir yazıya veya açıklamaya ihtiyaç duymadığını, ülkenin içinde bulunduğu “kara tabloyu ve insanların kara bahtını” temsil ettiğini söyledi.

Gökçebel, ülkede “dayatma” paketlerin yürürlüğe girdiğini, “göç yasalarının” geçirildiğini ve parti rozeti taşıyanlara ayrıcalık tanıyan anlayışla yurttaşların harcandığını söyledi.

Gökçebel, zenginliklerine el konulmuş, siyasi iradesi gasp edilmiş, sosyo-kültürel dokusu, demografik yapısı ile oynanmış, ekonomik yapısı bozulmuş laik yaşam biçimi değiştirilmeye başlanmış toplumun yok edilerek, tüm değerlerinin yıkılmak istendiğine işaret etti.

2012 yılında “hukuk dışı ve partizanca” 990 geçici istihdam yapıldığını savunan Gökçebel, bu rakamın içinde eski KTHY çalışanı 302 kişinin bulunmadığını, 300 kişinin 2013 Ocak ayında aynı şekilde işe alındığını iddia etti.

UBP Genel Sekreteri’nin “Askerliğini bitirmemiş oğlunu istihdam ettiğini ve doğmamış torunları için planlar yaptığını” ifade eden Gökçebel, toplumun bu şekilde umutsuzluğa itildiği görüşünü savundu.

Gökçebel, “Bu rezilliğe onursuzluğa dur demek için tüm işsiz yurttaşlar, sendikalar, muhalefet partileri, odalar, örgütler olarak bugün iş talebinde bulunmak için dilekçelerimizle Başbakanlık önündeyiz. Sessiz kalmayacak ve hep birlikte haykıracağız. Yeter Be...” diyerek örgütlerin tepkisini dile getirdi.

POLİS KAPIYI KAPATTI... “İŞ TALEBİ YAPACAKLAR” İÇERİYE GİREMEDİ

Sendikalar ve örgüt temsilcileriyle, “iş isteyen gençler” daha sonra içeriye girerek başbakanlığa iş talebinde bulunmak amacıyla hazırlayıp imzaladıkları metinleri Başbakanlığa sunmak istediler fakat içeriye alınmadılar.

Kısa süreli bekleme sonucu içerden onay alamayan eylemciler burada “tepkilerini” de dile getirdi.

TÜRK-SEN Başkanı Arslan Bıçaklı; “Biz burada 60 bin kişiyi temsil ediyoruz...delege geldiğinde giriş çıkış serbest, bize kapı kapalı...Bütün gün bekleyecek değiliz atın başvuruları içeriye gidelim” şeklinde konuşarak tepki gösterdi.

BAŞVURU KÂĞITLARINI BAŞBAKANLIK BAHÇESİNE ATARAK EYLEMİ BİTİRDİLER

Gökçebel ve diğer eylemciler hazırlanan imzalı metinleri Başbakanlığın parmaklıklarından içeri atarak, yapılan eylemi sona erdirdi.

“Devletten Talebimdir” başlıklı yazıda şu ifadeler yer aldı:

“Ben aşağıda imza sahibi bir yurttaş olarak en temel hakkım olan alın terimle para kazanacağım bir iş istiyorum.

Anayasanın eşitlik ilkesi gereğince devletin asli görevi her yurttaşına, iş, aş ve gelecek güvencesi sağlamaktır. Hükümet edenler yurttaşlarına eşit ve adaletli davranmak zorundadır. İş ve aşın yurttaşlara silah olarak dayatılmasını kabul etmiyorum. Ayrımcılık yapan bu adam kayırmacı, onursuz anlayışı ve düzeni kınıyorum. Ülkemde onurlu ve insanca yaşamak istiyorum. İstihdamların parti kimliklerine göre değil, farklı nitelik ve yeteneğe göre yapılmasını talep ediyorum.

Bu nedenle sadece UBP delegesine yönelik yapılan istihdamları şiddetle protesto ediyor ve şeffaf bir şekilde tüm kamuoyunun önünde iş başvurusunda bulunuyorum.”

Editör: TE Bilisim