Toplum Platformu Başkanı İsmail Kemal Altuncuoğlu, Mayıs 2014 sonu için açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) oranlarının gerçek enflasyon oranıyla bağdaşmadığını ileri sürdü. Altuncuoğlu, “KKTC’de insanların alım gücünün bu kadar eridiği bir dönemde Tüketici Fiyatları Endeksine müdahalede bulunulması insanlarımızı yoksulluğa ve açlığa sürüklemektedir” dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Altuncuoğlu, KKTC’de hem özel sektörde, hem de kamu sektöründe çalışan insanların alım gücünün her geçen gün daha da azaldığını savundu. Altuncuoğlu, Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir hayat sürmesi için gerekli olan en düşük tutarı ifade eden refah sınırının 3 bin 866 TL, resmi açıklama olmasa da bu rakamın KKTC’de 4 bin 500 TL olduğunu iddia etti.

Kemal Altuncuoğlu, Mayıs 2014 sonu TÜFE oranının bir önceki aya göre yüzde -0.78, bir önceki yılın Aralık ayına göre ise yüzde 5.56 olarak açıklanmasının, gerçek enflasyon oranı ile bağdaşmadığını söyledi.

2013’te KKTC’nin TÜFE oranının Türkiye TÜFE oranından yüzde 38 daha fazla olduğunu, yani KKTC’de Türkiye Cumhuriyeti’nden yüzde 38 daha fazla enflasyon artışı olduğunu ileri süren Altuncuoğlu, şöyle devam etti:

“Fakat 2014’ün ilk 5 ayın sonuna bakıldığında, KKTC’nin bir önceki yılın Aralık ayına göre TÜFE oranı yüzde 4.56, buna karşılık Türkiye’nin bir önceki yılın Aralık ayına göre TÜFE oranı yüzde 5.38 olarak gerçekleşmiştir. Halbuki 2013 yılındaki KKTC ile Türkiye’yi karşılaştırdığımızda, TÜFE oranının yüzde 38 olarak arttığını göz önünde bulundurursak, KKTC’de 2014’ün ilk 5 aylık TÜFE oranının yüzde 6.30 olarak gerçekleşmiş olması gerekir” 
Editör: TE Bilisim