Toparlanıyoruz Hareketi, 29 Haziran 2014 tarihinde halkoylamasına sunulması kesinleşen anayasa değişikliği önerileri konusunda yaptığı Hareket içi değerlendirmede, önerilerin yetersizliğini, Hareket’in, üzerinde fikir birlikteliğine vardığı “ortak payda”sı olarak saptamıştır. Öte yandan ağırlıklı görüş, anayasa değişiklik önerilerinin yetersizliğine rağmen desteklenmesi gerektiği yönündedir. Karşı görüş ortaya koyan bazı gönüllü arkadaşlarımız değişikliklere “hayır” deme özgürlüklerini kullanacaklardır ve bizler bunu saygı ile karşılıyoruz. Çünkü bu Hareket, bir siyasi parti değil, farklı renklerin, ortak payda etrafında biraraya gelerek zenginlik oluşturduğu bir sivil toplum inisiyatifidir.

Halkoylamasına sunulacak olan anayasa değişikliği önerileri genel olarak temel hak ve özgürlükleri; çevre hakkını; çocuk haklarını geliştirerek insan haklarına duyarlı, hukuk devleti mekanizmasının artan ihtiyaçları karşısında, yargının işlevselliğini arttıran, Ombudsman, Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu ve Sayıştay gibi idari denetim mekanizmalarını güçlendiren ve bilgi edinme hakkı ile dilekçe hakkı gibi, bireylerin yönetime katılımını sağlayan araçları güçlendirerek önemli ihtiyaçlara cevap veren düzenlemeler içermektedir. Anayasa değişikliği önerileri gelişen ihtiyaçlara cevap veren nitelikte düzenlemeler içermekle birlikte meselenin sadece yeni düzenlemeler önermek olmadığı bunun yanında sunulan önerilerin nasıl uygulanacağını planlamak olduğu da unutulmamalıdır. 29 Haziran 2014 tarihinde değiştirilmesi için halkoylamasına sunulacak mevcut anayasada bulunan bazı anayasal  kurum ve kuralların uygulanmadığı düşünüldüğünde, değişen bir anayasanın uygulama yaratılmadığı sürece sorunları kendiliğinden ortadan kaldırmayacağı görülecektir. Dolayısıyla halkın halkoylamasında olumlu yönde göstereceği bir iradenin anlam kazanabilmesinin, yönetenlerin siyasi bir irade ortaya koyarak uygulama yaratmasına bağlı olduğu hatırlanmalıdır.

Buna ilavetenarzuedilenuygardüzenintesisiiçinhalkoylamasınasunulmaküzerehazırlanmışolananayasadeğişikliğipaketiyle, Meclis’ingörevinitamamlamışolduğukabuledilmemelidir. Keza 29 Haziran’dahalkoylamasınasunulandeğişiklikönerilerigelişenihtiyaçlaracevapverendüzenlemeleresahipolmasına ragmen,Geçici 10. Madde, azınlıkhakları, eşitlikilkesivevicdanıi ret hakkıkonularınıiçermemektedir. Bu sebeple, içerisindebulunduğumuzanayasadeğişikliğisüreci; halkoylamasıilesonlanacakolanbirsüreçolarakdeğil, aksinekendiirademizedayalı, demokratikleşmeninönündekiengellerinkaldırılacağı, çokkültürlülüküzerinekurulu, her türlüayrımcılığıdışlayanvehukukunüstünlüğününesasalındığıbiranlayışınyeşermesineimkansunacak, çağdaşhukuknormlarınınhayatageçirilmesiiçinbirbaşlangıçolarakdeğerlendirilmelidir.

 

ToparlanıyoruzHareketi, bunoktadanhareketle 29 Haziran’dahalkoylamasınasunulacakolananayasadeğişikliğiönerilerini, arzuedilenuygarbirdüzenesahipolabilmekyolundabirbaşlangıçolarakkabulettiğiiçindesteklemekte; desteklemekteolduğuönerilerinhayatbulmasıhalindeuygulamayaratmanın da en azdeğişiklikyapmakkadarönemliolduğunadikkatçekmektevenihayetdeğiştirilmesiçeşitlikesimlercedilegetirilenancakönümüzdekihalkoylamasındaoylamayasunulmayanbaştaGeçici 10. Maddeolmaküzere, azınlıkhakları, vicdani ret hakkıkonularınıgündemegetirilmesininve ilk fırsattamutlakadeğiştirilmesininbirgereklilikolduğunuvurgulamaktadır. Özetle;önerilerinyetersizliğiToparlanıyoruzHareketi’ninortakpaydasıolaraköneçıkmışolmasınarağmen,ağırlıklıgörüşdeğişikliklere EVET denilmesini, ancakhayırdiyecekolanbazıgönüllüarkadaşlarımızında buduruşlarınısaygıilekarşılamayıkararlaştırmıştır. Kamuoyunasaygıileduyurulur.

 

 

ToparlanıyoruzHareketi

Editör: TE Bilisim