Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun, Turizm Fonu’nun sektörle işbirliği içerisinde ve ülke turizminin kalkınması ile sürdürülebilir bir şekle dönüştürülmesi için harcanmak yerine örtülü ödenek şeklinde kullanıldığını ileri sürdü.

Tolun, “Kaos ortamının egemen olduğu hiçbir ülkede ekonomik hiçbir faaliyet için sürdürülebilirlikten söz edilemez. Başta ekonomide ve ekonomiyi besleyen turizmde sürdürülebilirliğin yakalanabilmesi için ülkede sosyal ve siyasi istikrarın sağlanması şarttır. Bunu da yapmakla yükümlü olan siyasi otoritedir” dedi.

Tolun, Dipkarpaz’da yol yapımı gerekçesiyle doğanın tahrip edilmesini de kınadı.

Orhan Tolun bugün yaptığı açıklamada, dünya ekonomisinin neredeyse dibe vurmasına kulak tıkamakla suçladığı siyasilerin amaçlarının ülkeye ve halka hizmet yerine, kendi çıkarları ve temsil ettikleri çıkar gruplarının haklarını korumak olduğunu kaydetti.

Tolun, “Ülkede hüküm sürmekte olan ekonomik kriz dolayısıyla birçok işletmenin iflasına seyirci kalan hükümet, yandaşlarının borçlarının silinebilmesi için milyonlarca lira tutarında kaynak yaratmaktadır” dedi.

Ülke ekonomisinin en önemli taşlarından birisi olan turizm sektörü için ayrılan ve ayrılması gereken kaynakların usulsüz olarak başka kanallara aktarıldığını ileri süren Tolun, şöyle devam etti:

“Kaynak yok gerekçesi ile eski eserlerin elektrik borçlarını ödemeyip müzelere kilit vuran hükümet tamamen parti kurultayına yönelik yüzlerce geçici istihdam için kaynak bulabilmektedir. Sayın Turizm Bakanı ekibinin fuar ve toplantı adı altında ülke ülke dolaşmasına kaynak bulabilen hükümet, Kıbrıs Türk Hava Yolları mağduru acentelerin alacaklarını sümen altı etmektedir.”

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı’nı acentelerin problemlerini çözmemekle de suçlayan Tolun, Turizm Fonu’nun şeffaflığını yitirdiğini savundu. Tolun, “Turizm Fonu’ndan yapılan harcamalarda, turizmle ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşü alınmamaktadır. Nerelere ne kadar ve kimlere ödeme yapıldığı bilinmemektedir. Yurtdışı turizm ofislerine aktarılan fon kaynakları, bozulan ülke imajının düzeltilmesi yönünde kullanılacak yerde, paralar başka ülkelere aktarılmakta ve Turizm Teşvik Yasası’nın öngördüğü kıstasların dışında harcanmaktadır” dedi.

Orhan Tolun şöyle devam etti:

“Bakanlığın mevcut bir web sayfasına ilave ikinci bir web sayfası için kaynak bulunurken, KITSAB’ın bakanlıktan olan alacaklarına kaynak bulunamamaktadır. Yıllarca fondan yapılmakta olan usulsüzce bunca harcamanın gerekçesi nedir ve bunların hesabını kimler, ne zaman verecektir..?”

Acentelerin kendi turistlerini kendi araçlarıyla taşımak amacıyla uzun zamandan beri talep edilen turistik T izinlerinin hala verilmediğini kaydeden Tolun, “Her gün polisler tarafından rapor edilip dünya kadar ceza ödenirken, turistlere hizmet vermeyen kişi ve kurumlara hükümet tarafından turistik T izinleri dağıtılması, hükümetin turizme ve turistleri ülkeye getiren acentelere verdiği önemi göstermektedir” dedi.

Dipkarpaz köyü ile Zafer Burnu arasında devam eden yol yapım çalışmalarını da eleştiren Tolun, “Büyük çapta doğa tahrifatına sebep olduğu görülen yol yapım çalışmalarıyla ilgili olarak birçok sivil toplum kuruluşu, Lefkoşa’da Polis Genel Müdürlüğü’ne bu hususta suç duyurusunda bulunmuştur. Bu hareketi destekliyor ve bu katliamı yapan hükümeti kınıyoruz” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim