Özdemir Tokel’in paylaşım şöyle: 

Sorun yatırımsızlık kadar YARINSIZ'lıktır.

45 yıldır müzakere masasında adeta rehin tutularak, Maraş’ın insanlı haline dönüştürülen Güzelyurt, oluşan bu istikrarsız yapı sayesinde yatırım yapılmayan, sürekli göç veren ve ülke ekonomik gelişiminden en az payı alan gelişmek yerine adeta küçülen, gerileyen bir bölge haline dönüşmüştür.

Bölgede, evlilik yapan 10 gencin 9’u gelecekle ilgili bilinmezlikler, iş imkanlarının azlığı veya iş olanaklarının bulunduğu merkezlere ulaşmanın aile ekonomilerine yüklediği ek maliyetler yüzünden başka bir ilçeye göç etmektedir.

Uzun yıllar sonra devlet eli ile başlatılan , Güzelyurt - Lefke Çift Şerit Yol Projesi, Güzelyurt Hastanesi Projesi ve İtfaiye Binası Projesi, gibi projelerin tamamlanamaması, bölge halkının "Biz gözden çıkarıldık" algısını daha da ileri noktaya taşımaktadır.

Son günlerde gelişen ve bölge halkını yerinde tutan yegane şey durumundaki Narenciye'yi tehdit eden bir başka konu ise, yıllardır ilgilenilmeyen ve dağ haline dönüşen elektrik borçları yüzünden su motorlarının elektriğinin kesilmesi meselesidir. Bu sorun şu anda meyveleri dallarında yok olmasına sebep olmaktadır. Konu acildir ve bekleme şansı yoktur.

Elbette, bu sorunların hiç biri mevcut hükümetin 100 günde yarattığı sorunlar değildir, ancak bu sorunları ele alarak sonuçlandırmak bu hükümetin sorumluluğudur.

Sadece konuşmayacak, özetleyecek ve ortaya somut fikirler de koyacak olursak;

1. Güzelyurt’un yatırımsızlıktan da öte en büyük sorunu YARINSIZLIK'tır. Güzelyurt'un yarınları tıpkı ülkenin yarınları gibi müzakere masalarında çalınmaktadır. Güzelyurt'un masada rehin tutulmasından derhal vazgeçilmeli, bu tavır mecliste temsil edilen tüm partiler tarafından ortak bir deklerasyonla tüm dünyaya duyurulmalıdır. Böylelikle Güzelyurt konusunda kim samimi kim değil bu deklerasyona atılacak imzadan da net bir biçimde anlaşılabilir.

2. Narenciye Su motorları sorunu hemen halledilmeli alın terini toprağa akıtan insanların bir haftalık gecikme ile kaybedeceği 1 yıllık zararın hemen önüne geçilmelidir.

3. Çok az işi kalan Güzelyurt- Lefke çift şerit yol projesi tamamlanmalı ve oradaki üniversite hayatının gelişimin önü açılmalıdır. Bu çift şerit yol projesi bölgede bulunan tüm üniversitelerin birbirlerine yakınlaşmasını, katkı sağlamasını, bölgedeki iç ekonomik trafiğin canlanmasını sağlamak adına çok önemlidir.

3. Güzelyurt Hastanesi’nde yaşanan proje sıkıntılar hemen aşılmalı, inşaat kaldığı yerden başlatılmalı ve tamamlanmalıdır. Proje, Devletin bu bölgeden ve bu insanlardan vazgeçmedik demesinin en güzel örneği olacaktır.

4. Her iki hükümetin de programında olan ve göçe karşı en önemli adım olarak kullanılabilecek gençlerin kendi bölgelerinde uygun fiyatlarla ev sahibi yapılacağı Sosyal Konut Projeleri ihtiyaç duyulan ilçelerde en kısa sürede başlatılmalıdır.

5. - Üniversite gelişimine, yatırım gücü açısından hazır yakalanmayan bölge halkı, çok az da olsa gelen dış yatırıma karşı rekabet edebilir noktadan uzaktadır. Kalkınma Bankası veya yatırım ajansları aracılığı ile büyük yatırımların haricinde bölgede üniversite hayatına paralel veya tarımsal faaliyetleri geliştirilmesi ve modernleştirilmesinde yönelik küçük ölçekli yatırımlarla ilgili hibe veya kredi destekleri de en kısa zamanda başlamalıdır.

6. Bölgeye, her geçen gün tarımsal faaliyetlerden elde edilen gelirin düştüğü de hesaplanarak, kendini ayakta tutacak ek yatırımlar da düşünülmelidir. Lefkoşa’ya başkent olmanın, merkez olmanın, inşaatların ve yatırımların sağladığı katma değer gibi, Girne’ye Turizm’in, Otellerin ve Limanların sağladığı katma değer gibi, Mağusa’ya Limanın ve emlak sektörünün sağladığı katma değer gibi, İskele’ye Petrol Dolum Tesislerinin ve emlak sektörünün sağladığı katma değer gibi, katkı sağlayacak, istikrarlı, gelişime açık, yeni ve büyük bir devlet yatırımının planlanması da, bölgenin 45 yıllık kaderinin yeniden yazılmasına ciddi katkı sağlayabilecektir.

Editör: TE Bilisim