Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT) kuruluş yıldönümünün de kutlandığı 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı dolayısıyla, bugün, Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Merkez Binası’nda tören düzenlendi.

Törene Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tümgeneral Baki Kavun, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter, DP-Ulusal Güçler Genel Sekreteri Hasan Taçoy, UBP milletvekilleri Ersin Tatar ve Zorlu Töre, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay İsmail Şanlı ve Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler de katıldı.

Tören saygı duruşu ile başladı, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kıbrıs TMT Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun birer konuşma yaptı. Tören, bu sabah yapılan 16 kilometrelik Mukavemet Yol Koşusu’nda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

KAVUN

Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun konuşmasında, Kıbrıs Türkü halkının, Kıbrıs Adası’nın fethinin 443’üncü, efsanevi TMT’nin kuruluşunun 56’ıncı ve GKK’nın kuruluşunun 38’inci yıldönümünü kutlamanın haklı gurunu yaşadığını vurguladı.

Kavun, 1571’de Kıbrıs’ın fethinin Ada’ya Türk varlığının yerleşmesi, 1958’de TMT’nin kuruluşunun Ada’da Türk varlığının korunmasının, GKK’nın kurulmasının da Türk varlığının Ada’da bekasının sağlanmasında mihenk taşları olduğunu kaydetti.

Ada’da Türk hakimiyetinin geçici olarak İngilizlere teslim edildiği 1878’den 1974’e kadar olan dönemin Kıbrıs Türkü için karanlık bir dönem olduğunu söyleyen Kavun, TMT’nin Kıbrıs Rum tedhiş örgütü EOKA’ya karşı bir tepki ve şahlanış olarak kurulduğunu ifade etti.

TMT’nin Anavatan Türkiye’nin desteği ve elindeki kısıtlı vasıtalarla Kıbrıs Türk halkının özgürce yaşaması için mücadele verdiğini kaydeden Kavun, “Türk Mukavemet Teşkilatı, Kıbrıs Türk halkının özgürce yaşaması için kitle halinde mücadelesini dünyada eşine ender rastlanacak bir şekilde gerçekleştirmiştir” dedi.

Kıbrıs Türk toplumunun, TMT’nin yarattığı ruhla Rumlar’ın her tür zulüm ve saldırılarına karşı çökertilemediğini ifade eden Kavun, “1974 Barış Harekâtı’yla Kıbrıs Türkü özgürlük ve bağımsızlığına kavuşmuş, Ada’ya tekrar barış, huzur ve istikrar gelmiştir” dedi.

Görevini Barış Harekatı’yla tamamlayan TMT’nin düzenli orduya dönüştürülmesiyle Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın kurulduğunu kaydeden Kavun, Kıbrıs Türkü’nün huzur ve güven içerisinde yaşamasını sağlamak ve KKTC’nin varlığını sürdürmesi için kurulan GKK’nın, bugün en gelişmiş silah sistemleriyle çağdaş bir silahlı kuvvet durumuna geldiğini vurguladı.

Baki Kavun, “GKK vatanı korumak için, milletimizi Kıbrıs’tan yok etmek isteyenlerin karşısında aşılmaz bir güç olarak durmaktadır” dedi.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Kavun konuşmasının sonunda, tüm şehitleri rahmetle andı, gaziler ve mücahitlere de mutluluk diledi.

BORA

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora da yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türkü’ne mücadele yıllarında yardıma koşan tek ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti.

İsrail tarafından Filistin’e düzenlenen saldırılara karşı kimsenin müdahalede bulunmadığına işaret eden Bora, “Çok şükür yanı başımızda büyük bir Türkiye vardır. Bunu iyice idrak etmeliyiz” dedi.

1963’de yeniden başlayan olaylarda Geçitkale-Boğaziçi olaylarının dönüm noktası olduğunu kaydeden Bora, söz konusu olaylarda Türkiye’nin müdahaleye hazırlanmasına rağmen Amerika’nın engellemesiyle müdahalenin gerçekleşmediğini ifade etti. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bozulduğu ve Kıbrıslı Türklere saldırıların yeniden başladığı 1963’den itibaren 1974’e kadar Türkiye’nin müdahalesinin engellenmesinin Kıbrıslı Rumlar’a cesaret verdiğini kaydeden Bora, “Eğer (1974 Barış Harekatı) müdahale gerçekleşmeseydi Girit’teki soydaşlarımızın başına gelenler aynen bizim de başımıza gelecekti. İşte Muratağa, Atlılar, Sandallar” diye konuştu.

Türkiye’nin 1974’deki müdahalesinin Ada’ya barış, huzur ve güveni getirdiğini ifade eden Bora, “Bir şey daha getirdi; dünyanın bugün görmezden geldiği çözümü de getirmiştir, ama dünya buna yanaşmıyor, çünkü çıkarları böyle” dedi.

Barış Harekâtı’ndan sonra nüfus mübadelesi yapıldığına da işaret eden Bora, “Nüfus mübadelesi yapılan ülkelerde mal mülk meselesi de top yekun halledilir. Nüfus mübadelesinin adından 40 yıl geçti, insanlar artık Kuzey’i vatan yaptı, maddi ve manevi varlıklarını Güney’de bırakarak Kuzey’e geldi, çünkü Kuzey’de güven altında yaşamayı tercih etti” dedi.

“Cumhuriyet ve halkın egemenliğini halkın sağduyulu tepkileri koruyabilir. Mahpus kaderimizi aşmanın tek yolu budur” diyen Bora, direnişe ve direnişi başlatan ve Kıbrıs Türkü’nün bir devlete sahip olmasını sağlayan liderler ve Anavatan Türkiye’ye karşı Kıbrıs Türk halkının namus borcu bulunduğunu ifade etti.

Bora, KKTC ve Türklüğe sahip çıkmak için birlik-beraberlik çağrısında da bulundu.

SEREZ

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Sekreteri Çetin Serez de konuşmasında, Kıbrıs Türk halkının savunmasını üstlenen, Kıbrıs Türk halkı ile birlik ve bütünlüğünü milli mücadelenin her aşamasında koruyan TMT’nin, Ada’nın Yunanistan’a bağlanması girişmelerine göğsünü siper ederek 1974 Barış Harekatı’nda önemli rol oynadığını kaydetti.

MUKAVEMET YOL KOŞUSU’NDA DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Konuşmaların ardından 16 km’lik Mukavemet Yol Koşusu’nda dereceye girenlere madalyaları verildi.

Koşuda Ferdi klasmanda 1’inci Uzman Çavuş Hakan Tazegül, 2’nci Onbaşı Mehmet Bebek, 3’üncü ise Osman Atakan geldi, takım olarak ise GKK A takımı 1’nci, Yakın Doğu Üniversitesi 2’nci, GKK B Takımı ise 3’üncü geldi. Masterler klasmanında ise Osman Atakan 1’inci, Gültekin Durkun 2’nci, Aysın Öztırak ise 3’üncü oldu.

Ferdi klasmanda dereceye girenlere ödüllerini GKK Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, dereceye giren takımların kaptanlarına ödüllerini GKK Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter, masterlerde dereceye girenlere de ödüllerini UBP Milletvekili Ersin Tatar verdi. 
Editör: TE Bilisim