Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Celal Bayar yayınladığı mesajda, Dr. Küçük’ün Kıbrıs Türk halkının İngiliz Sömürge İdaresi’ne karşı örgütlü siyasi direniş başlatan lideri olduğunu ifade ederek, tüm ömrünü bu uğurda harcadığını belirtti.

Bayar, şöyle devam etti:
“Genç ve idealist bir doktor olarak başladığı çalışma hayatında, ‘Atatürkçü Çizgi’de hep Kıbrıs Türk halkının hak ve özgürlüğünü savunmuştur. Halkına hizmet yolunda; doktorluk mesleğinin yanı sıra kalemi ve gazetesi Halkın Sesi’yle de kısa zamanda halkıyla bütünleşti. Alçak gönüllülüğü ve halk adamlığı en büyük özelliği idi. Eğitime, bilime ve gençliğe büyük önem veriyordu. Köy köy geziyor ve halkın sorunlarıyla yakından ilgileniyordu. Bir taraftan da İngiliz Sömürge İdaresi’ne karşı cesurca savaş veriyordu. Bu özellikleriyle kısa zamanda Kıbrıs Türk halkının sevgi ve saygısını kazanarak ‘Lider’ oldu. Doktor kimliği ve Halkın Sesi gazete bürosu hemen hemen her Türk’ün uğrak yeri oldu”

Dr. Küçük’ün milli mücadele meşalesini köylerden ateşlediğini vurgulayan Bayar, şöyle devam etti:

“Kıbrıs’ın Türk vatanı, Türklerin Rumlarla eşit olduğunu söylüyor, yazıyor ve Sömürge İdaresi’ni eleştirmekten geri durmuyordu. ‘Kıbrıs Türk’tür Türk kalacaktır’ diyor, Volkan’ın kuruluşunu sağlıyordu. Dava arkadaşı, Rauf R. Denktaş’la birlikte halkını direnişe hazırlarken Anavatan’la da uyum içinde Anavatan’ın katkı ve desteğini sağlıyordu. Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kuruluşunda ‘Ağrı’ kod adıyla zirvedeki yeri ve liderliğini sürdürüyordu. 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Muavini ve Türk Lideri olarak üzerine düşen görevi başarı ile yürüttü. 21 Aralık 1963 Kanlı Noel’inden sonraki en zor günlerde, gece gündüz yorulmadan çalıştı. Halkımız ve davamızla ilgili büyük uğraş verdi. 1973 yılında görevini dava arkadaşı Rauf R. Denktaş’a devretmekle birlikte, liderlik vasfını devam ettirdi. 1974 Mutlu Barış Harekatı ve ölümünden iki ay önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanıyla halkının özgürlük ve egemenlik coşkusunu birlikte yaşaması O’nu çok mutlu etmiştir. Bu şekilde bir Lider olarak başlattığı siyasi direniş hareketinin başarı ile sonuçlanmasını görebilen ender liderlerden biri oldu. Dr. Fazıl Küçük, Kıbrıs Türk Tarihinin en parlak sayfasında yerini koruyacak ve Kıbrıs Türk halkının gönlünde her zaman yaşayacaktır.”

Editör: TE Bilisim