Kıbrıs ekonomisi ve Kıbrıs turizmi Türkiye basınında masaya yatırıldı. Merit Internatioal Hotels & Resorts Yönetim Kurulu Başkanı Reha ARAR; TGRT TV’de Gamze KARA’NIN sunduğu Sektör Analiz programının canlı yayın konuğuydu.

KKTC ekonomisinde turizmin önemi, yapılması gereken yatırımlar, atılması gereken adımlar bir bir konuşuldu. Gamze Kara sordu, Reha Arar yanıtladı..

İşte programdan öne çıkan başlıklar..

2014 yılının dördüncü ayını yavaş yavaş yarıladık sizce KKTC turizm sektöründe ve kuruluşunuzda son durumu nedir ?

Bu yıl Turizm çok büyük bir farklılık göstermese de kötü gidiyor diyemeyiz. Özellikle Kuzey Kıbrıs’ta son birkaç yıldır turizmde ciddi anlamda bir artış gözleniyor. Bildiğiniz gibi Merit İnternational son 10 yılda daha çok KKTC’ de teşkilatlandı ve yatak sayısını çok ciddi anlamda arttırdı.

Şimdi Kuzey Kıbrıs dediğimiz zaman aklımıza Akdeniz çanağının en gözde otelleri, doğası korunmuş genç ve başarılı bir bölgesi geliyor. Yalnız 1974 den beri hepimizin bildiği gibi Kuzey Kıbrıs’ta çok ciddi bir şanssızlık var oda ulaşımın önlenmiş olması. Ben izolasyon kelimesini ulaşımın önlenmiş olması diye yorumluyorum çünkü hakikatten insanların seyahat etme özgürlüğünün ellerinden alınması neresinden bakarsanız bakın çok acı bir olay ve dünya bunu görmezlikten geliyor. Beni en çok üzen konuda budur. Bu durumda tabi ki aşamadığımız tepeyi dolaşarak gitmeliyiz. Yani touch down seferlerle Kuzey Kıbrıs turizminin önünü açmamız gerekmektedir.

Touch Down seferlerinin ne anlama geldiğini bilmeyen seyircilerimiz için anlatabilir misiniz Reha Bey?

Bugün Kuzey Kıbrıs’ın turisti Kanada’dan Japonya’dan Kore’den gelmez bölgesinden gelir. Zaten aslında turizmde en doğru olan bölgelerin birbirleri ile misafir değişmesidir. Bugün Türkiye’den Fransa'ya gidebilirsiniz çok çabuk bir kararla ama az önce söylediğim gibi Kanada'ya gitmeniz ayrı bir prosedürdür.

Biz şöyle hemen beş tane devlet alalım Ürdün, Lübnan, İsrail, İran, Bahreyn. Bu beş devlet Antalya ve Adana üzerinden dünya’nın en güçlü ve başarılı filosu Türk Hava Yollarının elinde . Ben bir Türk olarak THY ile gurur duyuyorum, iftihar ediyorum ama maalesef THY Kuzey Kıbrıs’a gerekli ilgiyi göstermiyor.

Kuzey Kıbrıs’taki işadamları ve girişimciler olarak sürekli girişimlerde bulunuyorsunuz bize bir yol açın biz biraz daha ayağa kalkalım diyorsunuz. Neden peki bir çözüm üretilmiyor?

THY’nin kendi yönünden beli hesapları var. Ticari bir kuruluş. Belki Kuzey Kıbrıs’ta hemen bunu yaparsa başarılı olamayabilir diye düşünüyor olabilir bilemiyorum ama bunun yapılması Kuzey Kıbrıs’ta turizmi çok ciddi canlandırır. Şimdi artık bugün Kuzey Kıbrıs turizmi Akdeniz çanağında kabul edilmiş bir turizmdir.

Mesela bir kongre karar verici, Akdeniz'de bir kongre yapmak istiyorsa Antalya’nın yanında Kuzey Kıbrıs’ında fiyatlarını gözden geçiriyor ve bazen de Kuzey Kıbrıs’ta karar kılıyor çünkü artık Antalya kongre destinasyonu olarak özellikle Türkiye’de çok belirli bir destinasyon oldu ve çok alışıldı dolayısı ile Kuzey Kıbrıs daha cazip geliyor. Bunun yanında Kuzey Kıbrıs’ın otelleri şu anda son derece teşkilatlı modern ve genç. Kuzey Kıbrıs’taki güvenlik çok ciddi hiçbir güvenlik sorunu yok güvenli bir ülke gastronomisi çok zengin. Kıbrıs çok göç almış, göç vermiş ve istilalara uğramış bir ülke dolayısı ile buraya her gelen uygarlık ve kavim gastronomi alanında bir şeylerini bırakmış ve gitmiş bu sebeple geniş bir gastronomisi var.

Eğer biz sağ elimizle sol kulağımızı ulaşım anlamında göstermezsek; yani şunu söylemek istiyorum. Beyrut’tan gelecek bir kişiye kardeşim sen bir Beyrut'tan bin uçağa git İstanbul'a bir üç saat bekle üç saat sonra aynı geleceğin yere bir daha gel şimdi bu sağ elle sol kulağı göstermektir ve turist artık bu dönemde böyle gelmez.

Sizce Kritik bir karar alınarak bu sorun çözülebilir mi ?

Evet belki de bunun bir devlet kararı olarak kurulmasında fayda var. Gastronominin yanında üzerinde durulması gereken ikinci bir konu konforun artışı Merit olarak biz geçtiğimiz hafta yeni bir otelimizi hizmete açtık Merit Royal Premium.. Bu otelimizde artık eski konseptteki gibi oda metrekareleri 28-30-35 değil 60m2 daha büyük ve içindeki konfor çok daha fazla..

Böyle bir talep olduğu için böyle bir yola girmiş olmalısınız ?

İnsanlarda böyle bir talep var zaten. Antalya’da son açılan otellerin gazetedeki ilanlarına dikkat edin hepsi bu mesajı veriyor.

Biz size özel mesajı ile Royal Otel'i açmıştık ve bu konsept çok tuttu. Siz nasıl isterseniz, siz hangi saate yemek isterseniz, siz ne yemek isterseniz gibi. Misafirlerimize özel uyguladığımız bu konseptimiz çok tuttu. Bundan sonrada ikinci etabımız böyle olacak ve Bu konforu bu konsepti inşallah İstanbul'a da taşımak arzusundayız.

Bu arada; son zamanlarda özellikle Beyrut’ta ve Lübnan’da teşkilatlandık geçtiğimiz hafta Lübnan’dan 450 kişilik bir gurup getirdik ve çok mutlu olduk. O insanların Kuzey Kıbrıs’ı tanıması ve döndüklerinde mutlu olarak başka insanlara tanıtması çok önemli. Bugün Lübnan'la Kıbrıs’ın arası 40 dakika muhteşem bir yer ve arka bahçe gibidir. Aynı zamanda İran içinde KKTC arka bahçe gibidir çünkü rejim nedeni ile İranlı bir çok yere gidemiyor. Antalya'ya iniş vermediği için İranlılar Isparta, Adana veya İstanbul aktarmalı Kuzey Kıbrıs’a geliyor. Bu şekilde çözümlenmesi çok büyük bir olay.

Diğer bir önemli üzerinde durulması gereken olay da bugün 71 milyonun üzerinde nüfusu olan Türkiye’de rahatlıkla her vilayetinden Kıbrıs’a uçak kalkabilir ama çok acıdır ki Türkiye'nin sadece 7 noktasından Kıbrıs'a uçak kalkmaktadır. Dolayısı ile Türkiye’deki kardeşlerimizi de Kıbrıs'ı görmeye davet ediyoruz. Kıbrıs’ın güzelliklerini tanımaya davet ediyoruz. Kıbrıs hakikatten güneşiyle deniziyle kumuyla değil, tarihiyle doğasıyla kültürüyle de son derece önemli bir ülkedir.

Programımızın sonuna yaklaşırken, bu sene için öngörülerinizi belirtebilir misiniz?

2014 yılının turizm açısından Kuzey Kıbrıs'ta daha da başarılı geçeceğini ve 1 milyon hedefini yakalayacağımızı, kendimize göre görüyorum. Bunun yanında en önemli sıkıntının da yatırım azlığı olduğunu da söylemek istiyorum. Burada Kuzey Kıbrıs’ın da kendi içerisinde yatırım iklimini ısıtması ve yatırımları arttırması lazım çünkü yatak sayısı bakımından bugün biraz evvel saydığım güzelliklere göre Kuzey Kıbrıs’ta yeterince yatak maalesef yok.
(www.ekenomikibris.com)

Editör: TE Bilisim