Toplantıda oluşturulan alt komiteler ve planlama konuları hakkında bilgi verilerek, konuyla ilgili slayt gösterisi yapıldı. Herkesin tespit ettiği çöp bölgelerini ve niteliklerini en yakın kaymakamlık, muhtarlık ya da Çevre Dairesi’nin ALO 123 hattına bildirmesi istendi.

Çevre Platformu üyelerinin de hazır bulunduğu toplantıda platform adına açıklama yapan Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, yaklaşık bir ay önce, 8 Nisan’da genişletilmiş Çevre Platformu toplantısında Dünya’da 2008’den bu yana çok popüler olan “Let’s Do It”, “Let’s Clean It (Hadi Temizleyelim)” konusunun gündeme geldiğini anımsatarak, “‘Let’s Do It’? 2008’de Estonya’da başlayan siyaset dışı bir inisiyatif ve amaçla, tek bir günde ülkenin seferberlik şeklinde temizlenmesiydi” dedi.

Yıllardan beri ve özellikle de son dönemde gittikçe artan dozda bir çöp sorunu olduğuna işaret eden Besim, “Çöplerimiz her an her yerde. Görsel anlamda çok rahatsızız. Dönem dönem sağlığımızı tehdit edecek boyutlara geliyor ama en önemlisi de artık içinde bulunduğumuz bu çöp denizinden ruh sağlığımız ciddi boyutta etkilenir hale gelmesidir” diye konuştu.

Estonya ve kampanyaya katılan başka ülkelerden derlenmiş kampanya görüntülerini izleten Besim, “Kuzey Kıbrıs’ı biz de tek bir günde temizleyebiliriz” diye düşündüklerini önce Çevre Platformu olarak ekip kurduklarını, sonrasında da Meclis Başkanı Sibel Siber ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nu ziyaret ederek komite oluşturulmasını önerdiklerini anlattı.
Besim, başbakanlık, bünyesindeki kriz komitesiyle toplantı yaptıklarını ve toplantıda temizlik seferberliğinin 5 Haziran’da olmasına karar verdiklerini yineledi. Besim, “Amaç 5 Haziran’da 5 saatte Kuzey Kıbrıs’ı temizlemekti. Sloganımız hazırdı. ‘5 Haziran’da 5 Saatte Haydi Yapalım Kuzey Kıbrıs’” dedi.

Besim, bu inisiyatifin, devlet-özel işbirliği ile yürütüleceğini ve bu amaçla kriz komitesinden ve çevre platformundan çekirdek bir ekibin ülkedeki basını, üniversiteleri, meslek örgütlerini, birlikler ve odaları, bankaları ve GSM operatörlerini ayrı ayrı gruplar halinde çağırarak bilgi verdiklerini ve destek istediklerini belirtti.

Bilgilendirme toplantılarına hala devam ettiklerini dile getiren Besim, bugün saat 16.30’da Kıbrıs Türk Tabipleri Birliğinde Sivil Toplum Örgütleri, Siyasi Partiler, Federasyonlar ve Sendikalar ile görüşülüp destek isteyeceklerini yarın da saat 18.00’de de yabancı elçiliklerle toplantı yapacaklarını ve ayrıca, konuyu aktarıp destek istemek için otoritelerden de pek çok randevu talep ettiklerini söyledi.

Besim, cuma günü yapılan kriz komitesinin geniş katılımlı toplantısında belirlenen Alt Komiteler ve Planlama Konularını şöyle sıraladı;
“A- Kirlilik Tespit Ve Planlama Komitesi
1. Çöp Alanlarının Ve Niteliklerin Tespiti
2. Çöp Toplama Merkezleri Öncelik Planlaması, Katılımcı İhtiyaç Planlaması, Araç İhtiyacı
3. Çöp Tahliyesi Planlaması
B- Kaynak Tesbit Ve Planlama Komitesi
1. Kaynak Planlaması (Kamu Ve Özel Araç, Çöp Torbası, Eldiven, Şapka Vb.)
2. Kaynak Dağıtım Planlaması
C- İnsan İşgücü ve Koordinasyonu Planlama Komitesi
1. Katılımcı ve Yer Planlaması (Kaç Kişi Katılacak, Organizasyon Ve Grup Sayısı, Kim Nereye Gidecek)
2. Rehberlik Planlaması
D- İletişim Ve Enformasyon Planlama Komitesi
1.Enformasyon Planlaması (kirlilik yerlerinin bildirilmesi, toplama teknikleri, başvuru şekilleri, çöp toplamada sağlık kurallarına uygunluk, çöplerin ayrıştırılması, başvuru merkez tanıtımları, tarihi yerler ve doğaya zarar vermeme) (klasik yayın)
Kuruluşlarıyla iletişim ve enformasyon, sanal ortam etkileşimi)
2.İletişim Planlaması (merkez-tali bölge-gruplar-bireyler)
E-Bölgesel Komiteler (5 Haziranın düzenli gerçekleşmesi)” 
Editör: TE Bilisim