Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Doğu Akdeniz Üniversitesi işbirliği ile yürütülen Temel Eğitim Programları Geliştirme Projesi basına tanıtıldı.

Lefkoşa Golden Tulip Otel’de gerçekleşen ve özel okulların ders programlarıyla ders kitaplarının tanıtımının yapıldığı toplantıya, Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova ve DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Salih Katırcıoğlu da katıldı.

Toplantıda Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği, DAÜ, ve projede emeği bulunan öğretmen ve akademisyenlere bakanlık tarafından teşekkür edildi.

KATIRCIĞLU

DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Salih Katırcıoğlu, DAÜ’nün kurulduğu 1979 yılından bu yana, eğitim öğretimin yanı sıra topluma hizmette önem verdiğini ve bunun önemli bir misyon teşkil ettiğini kaydetti.

Söz konusu projede koordinasyon ve önderliği yapmaktan gururlu olduklarını belirten Katırcıoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı, TC Büyükelçiliği ve tüm katılımcı öğretmen ve akademisyenlere teşekkür ederek, nitelikli çalışmalar diledi.

BEROVA

Milli Eğitim Bakanı Berova da, nsan ayında iktidara gelen UBP-DP hükümetinin programında projenin kademeli olarak hayata geçmesinin de bulunduğunu hatırlatarak, bugün bunun gururunu yaşadıklarını belirtti.

Ülkenin birçok sorununa çare üretmenin yanında sağlık ve eğitime öncelik verdiklerinin altını çizen Berova, bakanlık olarak her türlü çalışmayı yeni neslin kaliteli eğitim alması için yaptıklarını söyledi.

Temel Eğitim Programı’nın bu yıl 1, 4 ve 6. sınıflarda uygulamaya konduğunu belirten Berova, yeni neslin girişimci, teknolojiyi iyi kullanan, işbirliği yapabilen, yaşam boyu eğitilen, ulusal ve uluslararası değerleri birleştirebilen bir nesil olmasının beklendiğini, bu becerileri okulda kazanacağını, bunun da eğitim programlarıyla mümkün olduğunu anlattı.

Gelişmiş tüm ülkelerin eğitim programlarını değiştirdiğine işaret eden Berova, “Bir ülkenin gerçek bir ülke olabilmesi, kendi ayakları üzerinde durabilmesi, kısaca bir devlet olabilmesi için kendi eğitim programını geliştirmesi gerekmektedir ve bunun gereği yapılmalıdır. Yani bir ülkede nasıl bir insan yetiştirileceği ve nasıl toplum oluşturulacağının cevabı eğitim programlarında gizlidir” şeklinde konuştu.

Anayasa, Milli Eğitim Yasası, AB Eğitim Standartları ve Milli Eğitim Şuraları ile Temel Eğitim Komisyonu’nun programın hazırlanmasında öncü olduğunu kaydeden Berova, bunun yanı sıra, öğretmen sendikaları ve STÖ’lerin görüşleri, iş dünyasının beklentileri ve 21. yüzyıl öğrenci ve öğretmen özelliklerinin programın hazırlanmasında temel alındığını söyledi.

Berova, Programın 100’ü aşkın akademisyen ve öğretmenin özverili çalışmalarıyla hazırlandığını da kaydederek, program çalışmalarına başlamadan önce eğitim alanında ileri gitmiş ülkelerin eğitim programlarının incelendiğini, ulusal değerlerle toplum ihtiyaçlarının da bu programların hazırlanmasında dikkate alındığını söyledi.

“EĞİTLENCE”

Hazırlana kitapların “Eğitlence” diye tanımlanabilecek öğrencilerin eğlenirken öğreneceği, rengârenk örnekler ve sorularla zenginleştirildiğini gördüklerini söyleyen Bakan Berova, programlarda öğrenme ortamlarında daha fazla somut araç-gereç ve bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımının da özendirildiğini söyledi.

Programların başarısı için bakanlık olarak okullardaki öğrenme ortamlarını zenginleştirecek düzenlemeler yapılması gerektiğinin farkında olduklarını belirten Berova, bu konuyla ilgili çalışmaların da başladığının altını çizdi.

Programın başlatılması ve çalıştırılmasında öğretmen ve müfettiş eğitimlerinin önemine değinen Berova, ayrıca Öğretmen Akademisi son sınıf öğrencilerine programların tanıtılması için bir an önce çalışma başlatacaklarını da kaydetti.

Berova, ders kitaplarının değerlendirme çalışmalarının öğretmenler ve bakanlık bürokratlarıyla yapılacağını ve varsa programdaki eksikliklerin giderilmesi için çalışmalar yapılacağını da belirtti. Bakanlık olarak hazırlanan eğitim programlarının arkasında olacaklarını söyleyen Berova eğitim ortamlarının düzenlenmesi ve etkili araç-gereç materyallerinin hazırlanması için çalışma süreci başlattıklarını, bunu en kısa sürede tamamlamak için ellerinde geleni yapacaklarını ifade etti.

Berova, Lise Eğitim Programlarının da Temel Eğitim Programlarıyla uyumlu hale getirilmesinin elzem olduğunu da ifade ederek, buna bağlı olarak çalışmalara en kısa sürede başlanacağını ve diğer programları da bu programın arkasına yetiştirmek için gayret sarf edeceklerini bildirdi.

Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Balkanlık Müsteşarı Rauf Ataöv, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Pehlivan, Proje Sorumlusu Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Talim ve Terbiye Dairesi Müdürü Havva Dağsever ve Proje Danışmanı Prof. Dr. Buket Akkoyunlu soruları yanıtlayarak, projenin tanıtımını gerçekleştirdi.
Editör: TE Bilisim