Covid-19 salgını ve sonrasında toplum psikolojisinin geldiği nokta ortada.

Ekonomiye dair piyasalardaki tedirginlik ve panik havası da sürmekte.

Ve tüm kriz ortamına inat, Kuzey Kıbrıs’ta güzel şeyler de olmakta.

Toplum psikolojisine iyi gelen şeyler.

Susuzluktan kavrulan bir ruha, vaha tadında müjde gibi.

Çaresizlik ve umutsuzluk girdabına mahkum olunmadığını toplum psikolojisinin tam da merkezine yerleştiren bir haber, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ile Arizona Devlet Üniversitesi arasında yapılan akademik işbirliği anlaşması.

Kriz zamanlarında bile güzel şeylerin var olabileceğinin kanıtı aslında tüm yaşananlar.

Ülkenin iki ana lokomotif sektöründen biri olan yükseköğretim alanına dair ortaya konan 35 yıllık bir iradenin ve emeğin ürünü, Arizona Devlet Üniversitesi ile GAÜ arasında imzalanan işbirliği protokolü.

Ambargolara inat, yükseköğretim hakkı ile bilimin tarafsızlığının siyaset üstü duruşunun bir kanıtı olmaktan da öte ülke yükseköğretimine dair bir başarı öyküsü ortaya konan.

Eğitim ve bilimin siyaset üstü duruşu yanında GAÜ’nün ortaya koyduğu başarı öyküsü,  ülke yükseköğretim alanının ABD yükseköğretim sistemi tarafından tanınma ve kabul edilirliğinin de bir göstergesi.

Buhran günlerinde içimizi serinleten bir güzel haber değil sadece.

Bir toplumun inandığı zaman neleri başarabileceğinin de bir kanıtı, GAÜ ve Arizona Devlet Üniversitesi arasında imzalanan işbirliği anlaşması.

Ve anlaşma ile GAÜ tarafından yükseköğretim alanına yeni bir sayfa ve ülke yükseköğretimini farklı bir döneme taşıyacak yeni bir kapı açılmakta.

Birleşmiş Milletlerin (BM) “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden” biri olan, dünyaya erişilebilir ve kaliteli eğitim sağlama amacı çerçevesinde oluşturulan “eğitim felsefesi” ve “yeni bir vizyon”un da Kuzey Kıbrıs yükseköğretim alanı içerisine entegre olmasını doğuracak anlaşmanın stratejik derinliğinin önemi ayrıca ortada.

Dünya üniversiteleri arasında en iyi üniversiteler sıralamasında ilk yüzde 1’lik dilim içerisinde bulunan ve en iyi 10 ABD üniversitesi arasında yer alması yanında NASA Araştırma Programlarında da önemli çalışmalara imza atan Arizona Üniversitesi ile GAÜ’nün yaptığı yükseköğretim ortaklığının, kim ne derse desin, ister hoşa gitsin ister gitmesin, yükseköğretimde birçok ezberi bozmanın yanında ülke ekonomisine de önemli katkılar yapacağı aşikar.

Ve bir gerçek var ki, GAÜ’nün ortaya koyduğu başarı hikayesinin 7’den 77’ye herkes tarafından ve tüm kesimlerce ayakta alkışlanması gerek.

GAÜ kendi öğrencilerine 150’den fazla akademik program temelinde Arizona Üniversitesi’nin kapılarını açarken, dünya ve Amerika Birleşik Devletleri yükseköğretim sistemine yön veren kurumlar ile eğitim felsefelerini de Kuzey Kıbrıs ile tanıştırıyor.

Kuzey Kıbrıs ve ülke yükseköğretim sisteminin dünyaca daha görünür ve kabul edilebilir olmasını da beraberinde getirecek olan işbirliği anlaşmasının yürürlüğe girmesini sağlayan GAÜ ailesi ile Serhat Akpınar’ın, böylesi bir dönemde özelde yükseköğretim genelde Kuzey Kıbrıs’ın ekonomisine, ülkenin varlığının dünyaca daha görünür olabilmesine ve toplum psikolojisine yaptığı katkı her türlü takdiri ve desteği hak etmekte.

Tebrikler GAÜ global ailesi.

Editör: TE Bilisim