Ziyarette, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit’e, TDP Genel Sekreteri Hüseyin Angolemli de eşlik etti.

Ziyarette konuşan Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, sektörün yaşadığı sorunları anlatarak, geçmişte yaşanan kuraklıkları atlatacak günü bulduklarını ama atılan adımların olumlu olmaması nedeniyle şu an yaşadıkları sıkıntılara çözüm üretemediklerini söyledi.

Naimoğluları, günü kurtarmak adına atılan günlük kararların sektörü kaosa sürüklediğini belirterek, “sadece hayvancı değil yan sektörler de sıkıntı içinde” dedi. Naimoğluları, hükümetten 2 aydır süt bedellerini alamadıklarını ancak diğer yandan yine hükümetin farklı bir kurumunun tohum için para istediğini bu nedenle de birçok hayvancının çek yasağına girdiğini anlatı.

Kuraklık nedeniyle hayvanlara yedirecek balya bulamadıklarını ithal edilen balyaların hem çok pahalı olduğunu hem de hayvanların dengesiz beslenmekten telef olduğunu dile getiren Naimoğluları, her alanda olduğu gibi kendilerinin de bütünlüklü çözüme ihtiyacı olduğunu belirtti.

Naimoğluları, yetkililerle birçok kez görüşüp çeşitli öneriler sunduklarını ancak hiçbir yetkilinin ve kurumun kendilerini ciddiye alarak çözüm üretmediğini kaydederek, “Ülkeyi 3 tüccar yönetemez doğru projeler üretmek ve uygulamak hükümetin görevi” dedi.

Naimoğluları, kısa süre önce kitle toplantısı yaptıklarını ve eylem planını görüştüklerini belirterek, ekim döneminin ardından sorunlarına çözüm bulmak için eylem yapma kararı aldıklarını söyledi.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, ülkede tüm sektörlerde sorun olduğunu ancak ülkenin temel direği, çiftçi ve hayvancının öneminin ayrına büyük olduğunu vurguladı.

Hükümetlerin sorunlara kapsamlı çözüm aramadığını ifade eden Özyiğit, “bir ülke üretmez ve başka ülkelere bağımlı yaşarsa o ülkede doğru yönetimden bahsetmek gülünç” dedi.

Geçen yılın kuraklık paralarının hala ödenmediğini bu yıl kuraklık öngörülmemesine rağmen üreticinin ekim yapmak için ihtiyacı olan mazota ulaşamadığını kaydederek, üreticiyi aç bırakmaya kimsenin hakkı olamayacağını söyledi.

Üreticinin çıkmazda olduğunu ve hükümetin sorumsuz ve vurdumduymaz bir tavır sergilediğini ileri süren Özyiğit, “Hükümet vergi düzenlemesinde bile 2 kişiye 60 milyonluk kıyak geçti” dedi.

Özyiğit, göç yasasıyla işe girenlerin açlık sınırının altında yaşamaya çalıştığını, özelde çalışanların durumunun daha da acınası olduğunu ifade ederek, “hükümetin çalışana hak ettiği değeri vermemek gibi bir lüksü olamaz” dedi.

Özyiğit, birliğin alacağı her türlü eylem kararını desteklemeye hazır olduklarını söyledi.

ANGOLEMLİ

TDP Genel Sekreteri Hüseyin Angolemli ise, Kıbrıs konusunda başarılı olmak için önce halkın ülkesinde yaşamını sürdürebilmesi gerektiğini belirtti.

Dünyanın birçok yerinde devletin hayvancılığı sübvanse ettiğini ve süt ürünlerinin ucuz olmasını sağlayarak tüketimini teşvik ettiğini anlatan Angolemli, ülkenin kaçakçılığı ve yaşanan sorunların bir kısmını engelleyebilmek için Güney’le rekabet edebilir konuma gelmesi gerektiğini söyledi.

Angolemli, hükümetin daha önce 13. Maaşları ödeyebilmek için Ercan Havalimanı’nı sattığını iddia ederek, “Hükümet, daha zor günler yaşamamak için hayvancıya anlayışlı olmalı ve destek vermeli” dedi.

Üreticilerin verdiği mücadelenin dozunu arttırması gerektiğine işaret eden Angolemli, “hayvancı üretici bu ülke için gerekli, hak ettiğinizi söke söke almalısınız” dedi. Angolemli, “mücadele doğru zamanda ve gerekli dozda planlanırsa illaki başarılı olur” dedi.
Editör: TE Bilisim