Başbakan Faiz Sucuoğlu, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’ye ofis açma izni vermesine ilişkin, “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, terör yanlısı bir tutumla,  yasadışı faaliyetlere zemin hazırlamaya başlamıştır” açıklamasında bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin gücünü ve kararlılığının hafife alındığını ifade eden Sucuoğlu, “Hafife alanlar bilmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC her türlü terör faaliyetine gereken dersi verebilecek güçte ve kararlıktadır” dedi.

Rum yönetiminin, adada huzuru bozmak ve iki toplum arasında düşmanlığı daha da körüklemek üzere yeni adımlar atmakta olduğunun gözlemlendiğini söyleyen Sucuoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“1963-74 yılları arasında Kıbrıs Türklerine yönelik silahlı terör eylemleri ile tarihe geçenlerin, şimdi de teröre yataklık eden birçok faaliyete imza atması şaşırtıcı olmamakla birlikte, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasında kopmaz bağlarla yaratılan tarihsel güç birliğini göz ardı ettiği anlaşılmaktadır. Eli kanlı bu cinayet şebekesine ofis açtırarak faaliyet serbestisi vermesi, Rum Yönetimi'nin terörü besleyen geçmişinde yeni bir sayfadır.”

AB üyesi olan “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin, bu girişimi ile gerek ada üzerinde gerekse de bölgesel huzuru tehlikeye attığını söyleyen Sucuoğlu, “Bu nedenle, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni, terörü destekleyen adımlardan vazgeçmeye, Türkiye ve KKTC'nin ortak gücünü sınamamaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Söz konusu gelişmeyle ilgili son iki gündür, gerek Türkiye Cumhuriyeti gerekse de KKTC makamlarından çeşitli tepkisel ve uyarılarla dolu açıklamalar geliyor.

ÇAVUŞOĞLU: “BU BEDEL AĞIR BİR BEDEL OLUR, ATEŞLE OYNAMASINLAR"

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün yaptığı açıklamasında, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’ye ofis açma izni vermesine ilişkin “Ateşle oynamasınlar” uyarısında bulunmuştu.

Çavuşoğlu, "Yarın buradan herhangi bir tehdit olursa Türkiye'ye ya da KKTC, Kıbrıs Türkleri kardeşlerimize yönelik bir saldırı olursa bunun bedelini ödetiriz. Bu bedel de ağır bir bedel olur. O nedenle ateşle oynamasınlar" demişti.

Çavuşoğlu, Yunanistan'da gerek terör örgütü PKK'nın gerekse DHKP-C'nin kamplarının bulunduğunu aktararak "Orada eğitilen DHKP-C'lilerin dönüp de Türkiye'de terör saldırıları gerçekleştirdiği belgelerle de ispatlandı" ifadesini kullanmıştı.

ERTUĞRULOĞLU: “ELİ KANLI KATİLLERİN DAYANIŞMA İÇİNDE OLMASI BİZİ ŞAŞIRTMADI”

Öte yandan konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “Eli kanlı katillerin dayanışma içinde olması bizi şaşırtmadı” demişti.

Rumların ve PKK’nın eli kanlı iki taraf olduğunu, masum insanların katili, kadın çocuk, yaşlı genç demeden Türk katili olduğunu ifade eden Ertuğruloğlu, “eli kanlı katiller” diye nitelediği iki tarafın dayanışma içinde olduğunu deşifre ettiğini söylemişti.

NE OLMUŞTU?

Kıbrıs Rum medyası 12 Ocak'ta Güney Lefkoşa'da “Kıbrıs-Kürt Dayanışma Derneği”ni kurulduğunu bildirdi.

Philenews'in haberine göre, derneğin kurulduğunu duyuran basın toplantısında PKK’nın Suriye kolu PYD temsilcisi Yassin Tabrous ve PKK'lı Çerkez Korkmaz'ın hazır bulunduğu belirtildi.

Feyzioğlu, TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz tarafından kabul edildi Feyzioğlu, TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz tarafından kabul edildi

Haberde, “Katılımcılar, Kıbrıs-Kürt dostluğunun hükümetleri, siyasi farklılıkları ve partiler arası tarihi aştığını açıkça ortaya koydu” denildi.

Editör: Haber Merkezi