TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC), Kıbrıs Türklerinin mücadelesinin en anlamlı eseri, özgürlüğüne sahip çıkma kararlılığının en güçlü ifadesi olduğunu belirtti. TBMM Genel Kurulu, Hamzaçebi başkanlığında toplandı.

Hamzaçebi, KKTC'nin 33'üncü kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, KKTC'nin, Kıbrıs Türklerinin mücadelesinin en anlamlı eseri ve özgürlüğüne sahip çıkma kararlılığının en güçlü ifadesi olduğunu söyledi.

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni, onun özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi veren Türk halkını, TBMM Başkanlık Divanı olarak sevgiyle kucaklayor, en içten selamlarımızı gönderiyoruz." diyen Hamzaçebi, Kıbrıs Türklerinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin önderleri Dr. Fazıl Küçük ve kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile şehit ve gazileri saygıyla andı.

Hamzaçebi, Mardin'in Derik ilçesinde teröristlerin makam odasına el yapımı patlayıcıyla gerçekleştirdiği saldırıda şehit düşen Derik Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk'e Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

"AHISKA, ZALİMİN MAZLUMA ZULMÜDÜR"

Yerinden söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Ahıska Türklerinin sürgün edilişlerinin 72'nci yılı olduğunu belirterek, haftalarca süren ve yaklaşık 17 bin Ahıskalının hayatını kaybetmesine sebep olan bu sürgünün 20'nci yüzyılın kara lekelerinden biri olduğunu vurguladı.

Akçay, "Ahıska, zalimin mazluma zulmüdür. Ahıska Türkleri, işkence ve katliamla vatansız bırakılmak istenmiştir." ifadesini kullandı.

Kıbrıs Barış Harekatı ile Kıbrıs'ta yaşayan Türklerin, canları pahasına destansı bir mücadele verdiğini ve bağımsızlık bayrağını bir daha inmemek üzere Kıbrıs semalarında dalgalandırdığını vurgulayan Akçay, "Bizler için Kıbrıs davası yalnızca Kıbrıs'ta yaşayan Türklerin davası değil tüm Türk milletinin davasıdır." diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de KKTC'nin bağımsızlığının 33. yılı olduğunu anımsatarak, Kıbrıs müzakerelerinin başarıya ulaşmasını temenni ettiklerini söyledi.

Ahıska Türklerinin sürgününe de değinen Özel, Ahıskalıların halen o büyük acıyı yaşadığını dile getirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz ise Van'da AK Parti Muradiye İlçe Başkanlığı binasına terör örgütü PKK'nın bombalı bir saldırı düzenlediğini, bundan önce de ilçe teşkilatları, il başkanlıkları ve milletvekili adaylarına haince saldırılar düzenlendiğini belirtti. İnceöz, terör örgütünü lanetlediklerini ve bununla sonuna kadar mücadele edeceklerinin bilinmesi gerektiğini vurguladı.

İnceöz, şehit kaymakam Muhammed Fatih Safitürk'ün bölge insanının gönlünde taht kurduğunu belirterek, "Böyle Fatihler, onun gibi dimdik duran babaları oldukça, Allah'ın izniyle de 780 bin kilometrelik vatan toprağının her bir parçasını kimsenin bölmeye gücü yetmeyecektir." dedi.

Terör örgütleriyle mücadelenin devam edeceğine dikkati çeken İnceöz, bu konuda parlamenterlerin de sorumluluğu olduğunu ifade etti.

İnceöz, KKTC topraklarının şehit ve gazilerin kanlarıyla yoğrulduğunu belirterek, KKTC'nin kuruluş yıl dönümünü tebrik etti.

AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu Ahıska Türklerinin sürgünü, CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu seçim bölgesinin sorunları, MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem ise ekonomik koşullar sebebiyle şirketlerin yaşadığı sorunlar hakkında gündem dışı konuşma yaptı.
Editör: TE Bilisim