Maraş konusu nerden çıktı?

Bu bir açılımdır her zaman da gündemdeydi. Doğu Akdeniz’deki gelişmeler bu açılımı beraberinde getirmiştir. Bir keşif çalışması yapılacak. Bilgi eksiklikleri var. Taşınmaz Mal Komisyonu da devrede olacak. Maraş açılımaya hazır edilecek. Maraş KKTC içinde bir bölgedir. Maraş bizim topraklarımız içindedir ve orayı koruyan da bizim ordumuzdur. Türkiye’nin bilgisiyle bu yola girilmiştir. Kıbrıs’ta Federal zeminli bir anlaşma zemini kalmamıştır. Müzakere masasına oturulacaksa yeni alternatiflerle oturulacaktır. Kıbrıs Türk halkı egemen bir halktır ve iki ayrı bir devlet temelinde sürdürülebilir bir anlaşmaya vardır. Bu saatten sonra kimse Kıbrıs Türkünü bir ortaklık Cumhuriyetine itemez. Kıbrıs Türkünün buna onay vereceğini düşünmüyorum

Maraş açılımından Cumhurbaşkanı Akıncının haberi var mı?

Tabii ki bilgi verilecektir. Maraş adımı hükümetin kararıdır.

Doğu Akdeniz’de sıcak çatışma ihtimali görüyor musunuz?

Böyle bir haber almadık. Doğal zenginlikerin  paylaşımı  için beraber olmak bizim düşüncemizdir. Rumlar buna uymuyor. Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin hakları vardır. Yavuz ve Fatih gemileri bizim bölgelerimizde araştırma yapıyor. Türkiye hukuk içerisinde hareket ediyor. Rumların bunu hazmetmesi gerekiyor.

Türkiye’de KKTC tanınmalıdır açıklamaları…

Türkiye Kıbrıs konusunda bir bütündür. Kıbrıs Türküne sahip çıkan bir politikaları var. Türkiye’nin desteği olmadan Kıbrıs davasını savunmak mümkün değildir. Türkiye ile birlikte hareket ettiğimizi böyle bir zamanda göstermek bizim için çok önemlidir.  

Ekonomik sıkıntılar ve Protokol konusu…

Protokol çalışmalarımız başlamıştır. Ülke gerçekleri bellidir. Biz 2019 yılını ayrı tutuyoruz. 2020 sonrası için 3 yıllık bir protokol olacak. Ekim ayı gibi hazır olmasını planlıyoruz. Telefon dairesi limanlar ve elektrik kurumu için çalışmalarımız var. Kabloyla elektrik için de çalışmalarımız var bunları enine boyuna halkımızla ve sendikayla paylaşacağız. Elektrik kurumu yüksek maliyetlerle çalışıyor,  bu şekilde devam etmek mümkün değil. Yenilenebilir enerji ve kabloyla elektrik konusunda çalışmalar devam ediyor. Kabloyla elektrikte kesinlikle bir indirim olacak. İndirimle ilgili fizibilite çalışması devam ediyor.

Ekonomik hedefler….

Kamu maliyesinde sorun var. Bütçede açık var. Yapmamız gereken bu açığı kapatmak. Biz ekonomiyi büyülten politikalarla yolumuza devam etmek istiyoruz.  Turizm ve yüksek  öğretimde açılımlar yapacağız. Yatak kapasitesini 25 binlerden 40 binlere taşımak için yatırımcıların önünü açacağız. Maraş açılımı da bu kapsamda politik bir açımdır. Tarımda sulama için çalışmalarımız sürecek. İnşaat sektörünün de önünü açacağız. Tüm bu gelişmeler için siyasi istikrar ve Türkiye ile uyumlu çalışmaya ihtiyaç vardır. Biz KKTC’nin emin ellerde olduğuna inanıyoruz dolayısıyla bunları başardığımızda ekonomi da daha iyi olacak.

Adli olaylar ve güvenlik sorunu…

Polis operasyonlarının arttığını görüyoruz. Bir başbakan olarak PGM müdürü ile görüşmemiz bir hareket getirmiştir. İnşallah daha başarılı olacağız. Girne’deki Soygun olayı bizi çok üzmüştür. MOBESE kurulmuş olsaydı bunlar yaşanmazdı. MOBESE önümüzde duran görevimizdir .

Polise isdihtam…

Bütce imkanlarımızda yeni istihdamların büyük çoğunu polis olarak kullanacağız. Yeni teknolojik imkanlarla polisin daha verimli çalışmasını sağlayacağız. Her şey teknolojiye bağlı artık. Yatırımlarımız bu yönde olacak.

Editör: TE Bilisim