“Birbirinden habersiz hükümet ortakları ülke ekonomisini ne kadar ileri götürebilir” diye soran Tatar, hükümet icraatlarını eleştirdi.

“Eski KTHY çalışanlarının durumunun bile ele alınamadığı hükümette, ivedilik kararı alınan bu konunun komitede görüşülmesinin uzatılması hükümetin çaresizliğini gösterir” diyen Tatar, Elektrik Kurumu’nun “başıboş” kaldığını savundu.

Petrol fiyatları düştüğü halde neden elektrik fiyatlarının düşmediğini soran Tatar, Elektrik Kurumu’na siyasi nedenlerle yüzün üzerinde istihdam yapıldığını iddia etti.

“Böyle bir rezalete biz seyirci kalamayız. Bu hükümet ciddiyetini kaybetmiştir” diyen Tatar, Başbakan Yorgancıoğlu’nun bu kadar sıkıntı yaşanırken Elektrik Kurumu’na yapılan yüzün üzerinde istihdamı nasıl açıklayacağını sordu.

Meclisi baypas ederek yasa gücünde kararname çıkaran bir hükümetin, yanlış uygulamalar içerisinde olduğunu savunan Tatar, CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman’a bu konuda yorumlarını da sordu.

Tatar, Maliye Bakanı Zeren Mungan’ın yanlış olduğunu iddia ettiği icraatlarının da CTP-BG Milletvekilleri tarafından nasıl karşılandığını sorarak, ekonominin kayıt altına alınmasında hükümetin hiçbir başarısı olmadığını savundu.

2015 bütçesinin komiteye geldiğini ve durumun iç açıcı olmadığını söyleyen Tatar, 2014 bütçesinden iç borçlar için faiz ödemesi yapılmadığını, faiz kalemi için ayrılan paranın başka kalemlere aktarıldığını söyledi.

YORGANCIOĞLU

Tatar’ın eleştirilerine yanıt veren Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Ersin Tatar ile Sunat Atun’un protokolün uygulanmasıyla ilgili birbirine zıt açıklamalar yaptığını belirtti.

Kamuoyuna yönelik şov yapmanın doğru olmadığını kaydeden Yorgancıoğlu, iç borçlar sorununu bugünün meselesi olmadığına işaret etti.

Bu borçları kimlerin hangi dönemde hangi faiz oranlarıyla aldığının belli olduğunu, UBP döneminde ne kadar borç faizi ödendiğinin de belli olduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, “Tatar’a kaç kere faiz ödediniz” diye sordu.

“Siz 5 yıl iktidarda kaldınız, devletin bankalara olan borcunu ödemediniz” diyen Yorgancıoğlu, Tatar’ın “Elektrik Kurumu’na polit büro adam atadı” iddiasının yanlış olduğunu, ancak UBP döneminde parti merkezinin direktifiyle yapılan işe alımların basında da yer aldığını söyledi.

Ülkedeki gelirlerin daha düzenli toplandığını ve bütçe açıklarını azaldığını kaydeden Yorgancıoğlu, Merkez Bankası bankalardan para borçlanabiliyorsa bunun ekonomiye duyulan güvenin göstergesi olduğunu kaydetti.

Led aydınlatmaların daha az enerjiyle daha iyi aydınlanma anlamına geldiğini dile getiren Yorgancıoğlu, “Bu ülkenin dışa bağımlılığının azalmasından neden endişe duyuyorsunuz” diye sordu.

Led aydınlatmalara yapılacak yatırımın yakıttan yapılan tasarrufla ödeneceğini söyleyen Yorgancıoğlu, şu anda konunun araştırma aşamasında olduğunu kaydetti.

Konu ile ilgili ihaleye çıkılacağını anlatan Yorgancıoğlu daha ihale edilmemiş bir işte zarardan bahsetmenin doğru olmadığını ifade etti.

Yorgancıoğlu, Kanun gücünde kararname çıkardıklarını ancak bu konuda tasarının Meclisten geçtiğine işaret ederek, meclisin iradesinin ortada olduğunu söyledi.

“Bu girişimden 12 bin insan yararlandı” diyen Yorgancıoğlu, sonuç açıklandığında herkesle paylaşılacağını belirtti.

Siyasetin rakamlarla yapılması gerektiğini kaydeden Yorgancıoğlu, “Siz yaptığınızda tamam başkası yaptığında kötüdür. Bu nasıl anlayıştır” diye sordu.

GSM şirketlerinin kararı için hükümet onayı gerekmediğini anlatan Yorgancıoğlu, Bakan’ın kendisine bilgi verdiğini ama mekanizma gereği konunun Bakanlar Kurulu’na getirilmesinin gerekmediğini dile getirdi.

Reformlara önem verdiklerini ancak bu reformları ülke insanını ve gözeterek hayata geçirme sorumlulukları da olduğunu anlatan Yorgancıoğlu, Kamu Görevlileri Değişiklik Yasa Tasarısı’nın en kısa sürede Meclis Genel Kurulu’na getirileceğini belirtti.

ERHÜRMAN

CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman da Tatar’ın konuşma sırasında, “10 ayrı kişiye seslenerek”; başkaları tarafından kullanılan kavramları başka şekilde “yoğurarak” ve hafızayı ortadan kaldırıp farklı anlamlar ortaya çıkararak, kendine özgü bir konuşma retoriği yarattığını söyledi.

Hükümetin yasa gücünde kararname çıkarması konusunda, esasa ilişkin bir sorun görülmesi halinde, konunun Anayasa Mahkemesi’ne götürülebileceğini söyleyen Erhürman, söylemediği şeylerin kendisine mal edildiğini belirtti.

Erhürman, “Geçen hükümet dönemi kadar her hangi bir hükümette yasa gücünde kararname çıkarıldı mı” diye sorarak, böyle bir hükümetin üyesinin nasıl yasa gücünde kararname çıkarılmasına eleştiri yapabileceğini sordu.

Erhürman, geçici personel konusunda kendisinin ve Bakan Mungan’ın “Geçici personel istihdam edilirse biz burada yokuz” dediklerinin doğru olduğunu, hükümetin zaten geçici personel istihdam etmediğini, zaten meclis iradesinin geçici personel konusunu DP-UG milletvekillerinin önerisi ile yasadan çıkardığını söyledi.

TATAR

Ersin Tatar yeniden söz alarak, “Aftan daha kolay bir şey yoktur” diyerek iç borç konusunda uyarı yapmanın görevi olduğunu söyledi.
Editör: TE Bilisim