Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkan adayı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın toprak ve mülkiyet konusundaki açıklamalarının “yetersiz” olduğunu ileri sürdü.

Tatar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın müzakerelerle ilgili açıklamaları hakkında yazılı açıklama yaptı.

Özellikle mülkiyet ve toprak konusundaki açıklamalarını eleştiren Tatar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya, mülkiyetle ilgili komitenin başkan ve üyeleriyle Türk tarafının üzerinde durduğu kriterleri halka açıklama çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın basın toplantısında söylediklerinin Rum yetkililerin tutum ve açıklamalarına “güçlü bir yanıt teşkil etmediğini, endişeleri gidermediğini” ileri süren Tatar, “Gittiğimiz her yerde insanlarımız bizlere özellikle toprak, mülkiyet, garantilerin devamı, vatandaşlık, iki kesimlilik ve bir çözüm sonrası ekonomimizin ne olacağıyla ilgili sorular yöneltiyor” dedi.

Müzakereler hakkında bilgilendirmenin “Rum tarafının tutumunu da göz önünde bulundurarak” açık bir dille yapılmasının önemli olduğunu kaydeden Tatar, “Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı’nın konuşmaya, partilere, hükümete bilgi vermeye başlaması iyi olmuştur ancak yaptığı açıklamalar, endişeleri gereken oranda ortadan kaldırmış değildir” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın toprak ve mülkiyet konusundaki açıklamalarını eleştiren Tatar, “Sayın Akıncı’nın açıklamaları net değildir. Neden eşdeğercinin, tahsisten mal sahibi olanlarla, topraklandırma çalışmaları ve şehit ailesi olması dolayısıyla mal alanların durumları ne olacak? Bu kişilerin memnun olması, mağduriyet yaşamaması için hangi kriterler üzerinde duruluyor? Neden önce kriterlerin belirlenmesi yoluna gidilmeden Rum tarafının ana isteklerine evet denildi?” iddiasında bulundu.

Ersin Tatar, şöyle devam etti:

“Rum tarafı bundan yaklaşık bir yıl önce masaya koyduğu toprakla ilgili ilkelerinde yani kriterlerinde 100 bin Rum’un alınacak topraklara, 60 bin Rum’un da Türk tarafına kalacak topraklara yerleşeceğini belirtmişti. Birçok yerleşim birimimizin ismini vererek buraları istediğini ortaya koymuştu. Şimdi durum nedir? Rum tarafının tutumunda bir yumuşama görüyor mu? Görmüyorsa, halkımızın mağdur değil memnun olacağı Rum tarafının onay vereceği bir antlaşma nasıl olacak?” 
Editör: TE Bilisim