Hükümet Ercan Devlet Havalimanı’nın 25 yıllığına Taşyapı İnşaat’a kiralamadan hemen önce apar topar ‘Hava Limanları ve Limanlar (Ücretleri) Yasa Tasarısı’nı Cumhuriyet Meclisi’ne sunmuş ve yasa tasarısının ivedilikle görüşülmesi için Başbakanlık tezkeresi bile çıkartmıştı.

Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde çarşamba günü görüşülmeye devam edilecek tasarı ile ilgili CTP Mağusa milletvekili Teberrüken Uluçay daha önce açıklama yapmış ve KKTC’den hava yolu ayrılacak her yolcudan alınacak 15 Euro’nun yasa tasarısında Ercan’ı işletecek olan Taşyapı’ya bırakılmasını eleştirmişti.

Daha önce çıkışlarda yolcudan alınan 39 TL’nin 10.5 TL’sini Maliye Bakanlığı’na, 10.5 TL’si Turizm Fonu’na aktarılıyor, 13 TL’si havaalını hizmetleri için yine Maliye Bakanlığı’na, kalan 5 TL de yer hizmetlerine katkılarından ötürü Değirmenlik Belediyesi’ne ödeniyordu. Yeni yasa tasarısı Meclis’ten bu haliyle geçerse devlet artık yolcu çıkışlarından herhangi bir ücret almayacak ve 15 Euro olarak belirlenen yeni ücret olduğu gibi Taşyapı’nın kasasına girecek.

Taşyapı Grubu Başkanı Emrullah Turanlı Ekonomist Dergisi’ne verdiği röportajda “Şu an 3 milyon yolcu gidiş-geliş yapıyor Ercan'a. Fakat biz bu rakamı 10 milyona taşımak istiyoruz” diyordu.

Şu anda Ercan’a yılda 3 milyon yolcu gidiş-geliş var madem, kişi başına 15 Euro’dan Taşyapı’nın kasasına 1 yılda 45 milyon Euro; 4 yılda tam 180 milyon Euro girecek. Ercan’a gelen yolcu sayısı farz edelim ki 4 milyona ulaştı; Taşyapı’nın yolculardan 1 yılda kazanacağı 60 milyon Euro’ya, 4 yılda kazanacağı 240 milyon Euro’ya çıkacak.

Şirketin Ercan’daki duty free gelirlerinin % 60’ına, otopark gelirlerine, restoran, cafe, KIBHAS vs. kiralarına ortak olduğu düşünülür, mazot satıcısı şirketten bile prim talep ettiği hesaba katılırsa, 4 sene boyunca hiçbir yatırım yapmadan oturduğu yerden kendisine faizsiz akacak yıllık nakdin astronomik rakamlara ulaşacağı öngörülebilir.

Kısacası yeni yasa tasarısı ile KKTC Devleti 25 yıllığına kiraladığı Ercan’daki işletmeciye inşaatı yapmak için kredisiz, faizsiz kaynak yaratmış olacak. Üstelik yapılan sözleşmeyle her nedense inşaata 4 sene sonra başlanabilecek ve diğer havaalanı Geçitkale Havaalanı 25 sene boyunca trafiğe kapatılmış olacak. Neymiş efendim 4 sene sonra gelirlerin % 47’si devlete kalacakmış, 15 Euro’yu da devlet almaya başlayacakmış. Niye şimdi alamıyorsunuz bu 15 Euro’yu da 4 sene boyunca Taşyapı’ya bırakıyorsunuz?

Duty freelere de ortak olan Taşyapı’nın devlete ödediklerini ve ödeyeceklerini hükümet önerdiği yasal değişikliklerle zaten kendisine nakit olarak vermekle kalmıyor, ayrıca şirketin 4 sene boyunca Ercan’da herhangi bir yatırım yapmamasına cevaz verecek bir sözleşme imzalıyor. Madem tepside faizsiz, kredisiz, her ay peşin ödenecek şekilde yılda en azından 45 milyon verecektiniz yatırımcı şirkete, bu inanılmaz kıyağı bari yerel şirketlere tanısaydınız, bakın kaç şirket ilaheye giriyordu. Ne de olsa hava alanı işletmeciliğinde tecrübesi olmayan bir şirkete verdiniz ilaheyi… Buna peşkeş demeyeceğiz de ne diyeceğiz soralım şimdi?

HAVA LİMANLARI VE LİMANLAR (ÜCRETLERİ)
YASA TASARISI

İKİNCİ KISIM
Usül, Esas ve Kıstas ve Ücret Tarifeleri


Yolcu Servis Hizmeti Ücreti 20.




(1) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden ayrılan kişiler yolcu servis hizmeti ücreti olarak 15 € (on beş Euro) öderler.
(2) (1)’inci fıkradaki düzenlemeye bakılmaksızın, Ercan Devlet Hava Limanı’ndan ayrılan kişiler yolcu servis hizmeti ücreti olarak 15 € (on beş Euro) öderler.
(3) Deniz yolu ile yapılan çıkışlarda yukardaki (1)’inci fıkrada belirtilen ücretin yarısı alınır.
(4) Yolcu servis hizmeti ücreti bilet ücretine dahil olup yolcudan ayrıca tahsil edilemez.

(5) Yolcu servis hizmeti ücreti hava limanı işletmecisine havayolu taşıyıcısı veya anlaşma yaptıkları yer hizmet kuruluşları veya gemi sahipleri veya bunların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan vekil veya acenteleri tarafından aylık olarak ödenir. Havayolu taşıyıcısı veya vekil/acentelerce düzenlenen yolcu manifestosundaki beyanlar ve diğer ilgili belgeler esas alınarak işletmeci tarafından hesaplanan ücretler en geç ilgili ayı takip eden ayın on beşine kadar bu Yasanın 25’inci maddesi kurallarına göre ödenir.