Limasol yakınlarında 15 ağustos 1974’de topluca katledilen 83 Taşkent, Terazi ve Tatlısu’ludan 34 şehit, bugün yeni inşa edilen Taşkent Şehitliği’nde düzenlenen devlet törenin ardından toprağa verildi.

Aralarında çocukların da bulunduğu 34 şehide ait kalıntılar, aile yakınları tarafından, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı mensuplarından şehitlere ait fotoğraflar ve tabutun sarılı olduğu bayraklar teslim alındıktan sonra son yolculuğuna uğurlandı.

Defin işlemi Taşkent Şehitlerini Anma Töreninin ardından gerçekleştirildi.

Törene, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu eşi Meral Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, K.T. Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt ve Ana Muhalefet Partisi UBP adına Özdemir Berova da katıldı.

Törenin başında Şehitliğin açılışı gerçekleştirildi. Açılışı Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile birlikte, Taşkent Muhtarı Durmuş Aşındır, Şehit Yakını Ahmet Serkanlar ile 15 Ağustos’ta gerçekleştirilen katliamdan tek kurtulan Suat Kafadar yaptı.

Anıta çelenklerin konulmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve saygı atışı yapıldı, daha sonra İstiklal Marşı eşliğinde Bayraklar göndere çekildi. Konuşmaların ardından kılınan Cenaze Namazını müteakiben şehitler toprağa verildi.

Törenin ardından Taşkent Şehitleri Müzesi de ziyarete açıldı. Müzede 34 şehidin öldürülürken giydiği kıyafetler, söz konusu dönemde çıkan gazetelerden kesitler sergileniyor.

Taşkent, Terazi ve Tatlısu köyünden toplanarak katledilen 83 kişiye ait kemik kalıntıları, Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından yürütülen 1963-1964 ve 1974’te meydana gelen trajik olayların sonucunda kayıp olarak listelenen şahısların gömü yerlerinden çıkarılması, kimliklerinin belirlenmesi ve iade edilmesi çalışmaları kapsamında, Güney Kıbrıs’ta Yerasa ve Pareklişa bölgelerinde yapılan kazılarda bulunmuştu. Bugünkü törenden önce 10 şehide ait kalıntılar, şehit yakınlarının bulunduğu bölgelere defin edilmişti, geriye kalan 39 şehide ait kalıntılar ise kimlik tespitinin tamamlanmasının ardından defin edilecek.

ERDAĞLI

Taşkent Kayıp Yakınları Komitesi adına konuşan Erdinç Erdağlı, bugünkü törenin geçmiş yıllardaki anma törenlerinden çok daha anlamlı ve unutulmayacak tören olacağını belirtti ve “Tıpkı 1974 15 Ağustos’u gibi. Bu tarih Taşkent halkı için hep acı anılar ve gözyaşı ile hatırlanmaktadır. İntikam duygusunun ve ırkçılığın kalplerini taş, gözlerini kör ettiği silahlı Rum güçleri, Taşkent, Terazi ve Tatlısu köylerinden silah zoruyla topladıkları 83 kardeşimizi Limasol yakınlarındaki iki farklı bölgeye götürerek acımasızca kurşuna dizmişlerdir” dedi.

Aradan geçen uzun yıllara rağmen şehit yakınlarının acılarından hiçbir şey eksilmediğini belirten Erdağlı, “Aileler, yakınlarının şehit olduklarını bilmelerine rağmen içlerinde yine de bir gün geri dönebilecekleri umudunu hep taşımışlardı. Şehitlerinden geriye kalan, kimselere vermeye kıyamadıkları elbiselerini, ayakkabılarını ve ufak tefek şahsi eşyalarını hala daha evlerinin bir köşesinde özenle saklamaktadırlar. Bugün bayraklarla sarılı, sıra sıra şehitlerimizi gördükçe beslenen umutların bittiğini, artık her şeyin gerçeğe büründüğünü kabulleniyoruz” dedi.

Şehitlerini toprağa verme şansı yaratıldığı için Allaha şükrettiklerini kaydeden Erdağlı, “Artık başlarında dua edebileceğimiz, bayramlarda, hatta hiç kutlayamadığımız “babalar gününde” ziyaret edebileceğimiz birer kabirleri olacak. Bu ancak ailesinde kayıp olanın anlayabileceği bir duygudur” dedi.

Şehitlerin aziz hatırasını yaşatmanın ve nesilden nesile aktarılmasını sağlamanın en kutsal görev olduğunu belirten Erdağlı, “Çünkü siz bu vatanın gerçek şahitleri ve bekçilerisiniz” dedi.

Erdağlı, şehitleri bulup ailelerine teslim eden Kayıp Şahıslar Komitesi Türk üye Gülden Plümer Küçük ve çalışma ekibine, Şehitlik için gereken maddi kaynağın çok büyük bir bölümünü karşılayan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne, projeyi hazırlayan ilgili Bakanlıklara, katkılarından dolayı Dikmen Belediyesi ve tüm kurum ve kuruluşlara, tören için Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na teşekkür etti. 
Editör: TE Bilisim