Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş yaptığı yazılı açıklamada, taş ocaklarının çevreye verdiği zararların oldukça fazla olduğunu; başta ekosistem parçalanması olmak üzere, toz, gürültü ve sarsıntılarla bölgedeki tüm canlı yaşamın etkilendiğini; yer altı ve yer üstü su kaynaklarının da olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Bektaş, ülkedeki 54 ruhsatlı taş ocağından 36 tanesinin faaliyette olduğunu ve mevcut taş ocaklarının ülke ihtiyaçlarının üzerinde olduğunu belirtti.

Bektaş, mevcut taş ocakları ve gündemdeki karayolları taş ocağı için plan ve projeler üretilmesi, çevresel önlemlerin alınıp uygulanması için çalışmalar ortaya konulması gerektiğini kaydetti.

Bektaş, taş ocakları sektörü ile birebir ilişkisi olan inşaat sektörünün de planlı ve düzenli gelişmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

Taş ocakları sektöründeki sorunların çözülebilmesi ve iyileştirilmesi için 19 maddelik önerilerini sıralayan Bektaş, taş ocaklarının ülkenin ihtiyacı, konum, kapasite ve işletme biçimi olarak yeniden değerlendirilmesi, gereksiz olanların kapatılması veya birleştirilmesini önerdi.

Birçok taş ocağının ÇED raporunun eksik ya da yetersiz olduğunu ileri süren Bektaş, Karayolları taş ocağının faaliyetlerinin durdurulmasını, alternatif rehabilitasyon projeleri hazırlanmasını istedi.

Mevcut ocakların rehabilitasyonu ile ilgili çalışmalara bir an önce başlanması gerektiğine işaret eden Bektaş, “ Sonuç olarak; ocakların bir ihtiyaç olduğunu unutmadan, ihtiyaç oranında, çevresel önlemlerin alındığı çağdaş standartlarda ocakların işleyeceği, çevreyi kirletenlerin ‘kirleten öder’ prensibine göre gerekli yaptırımların uygulanacağı ve mevcut tesislerin de nasıl rehabilite edileceği iyice düşünülerek, gerekli adımların ivedilikle planlanıp uygulamaya konulması gereklidir” ifadelerini kullandı. 
Editör: TE Bilisim