Tüm dağ boyunca taş çıkarılmasının doğru olmadığını söyleyen uzmanlar, kapatılan ocakların ise ağaçlandırılıp rehabilite edilmesi gerektiğini ve
çarpık yapılaşma ile inşaatların kontrolsüz şekilde devam etmesi halinde hammadde ihtiyacını karşılayabilmek için doğa tahribatını açık olarak devam edeceğini belirttiler.
Gelinen noktada ocakların kapatılsa dahi tahribatın telafi edilemeyecek boyutlarda olduğu gözlemlenmekte olup ülkede esas kirliliğe neden olan 17-18 adet taş ocağı olmakla birlikte toplamda 70 civarında ocak bulunmaktadır.
Ömrünü tamamlayıp rehabilite edilmiş bir tek ocak bulunmamaktadır. yeni taşocağı açılmasına rağmen eskileri iyileştirmek için hiçbir çalışma yapılmamaktadır.
ocaklarda basamak sistemi gibi yeni yöntemler uygulanmasına rağmen bu güne kadar yapılmış çok büyük tahribatlar gözle görülmektedir.
Taş ocaklarının çok acil bir şekilde kooperatif şeklinde örgütlenip dağdan müştereken taş alıp kendi tesislerinde işleyebilecek duruma getirilmelidir. ocakların kapandıktan sonra bölgenin teraslanıp ağaçlandırılarak rehabilite edilmesi gerekmekte olup bunun için yasal düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Bir süre önce yurt dışından gelen uzmanlar eşliğinde uzun süre çalışma yapılarak soruna çare aranmasına rağmen henüz bir çare üretilememiştir.

Toplam 18 ocak var
Beşparmak Dağları’nda toplam 18 adet kırma kum ve çakıl ocağı bulunmakta olup 1996 yılından sonra yeni ocak izni verilmediği de elde ettiğimiz bilgiler arasında.
Bazı uzmanların düşünceleri ise şöyle.Ocaklar ya tamamen kapatılarak gerekli ürünler ithal edilecek ki buna devletin gücü şu an itibarı ile yetmez durumda, veyahut başka bölgelerde ocak açılacak ancak buda büyük maliyet istediğinden dolayı en zor olan bir proje.
Günümüzde metotların farklılaştığını ve basamak sistemine geçildi ne var ki, kapatılan ocakların rehabilitasyonunun yapılma zorunluluğu getirildi ancak şu an için ise bunu uygulayan herhangi bir firma da görülmemektedir.


( M H A )

Editör: TE Bilisim