Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, zeytin pamukbitinin son günlerde zeytinlerde zarar yapmaya başladığını, bu dönemde Zeytin Güvesi(Praysoleae)çiçek dölünün de zarar yaptığı kaydedildi.

Açıklamada, zeytin üreticilerinin bahçelerini kontrol etmeleri ve bu zararlının yoğun olarak tespit edildiği bahçelerde mücadele yapılması gerektiğine dikkat çekilerek, ancak, aynı dönemde zararlı olan zeytin güvesi çiçek dölüne karşı bir ilaçlama yapılmışsa, pamuklubiti hedefleyen başka bir ilaçlamaya gerek olmadığı belirtildi.

Çiçeklenme döneminde ilaçlama tavsiye edilmediğinden ilaçlama için zeytin çiçeklerinin dökülmesinin beklenmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, yağış beklentisi bulunan günlerde ilaçlama yapılmaması da tavsiye edildi.

Çiftçilerin bahçelerinin yakınlarında arı kovanları bulunuyorsa, ilaçlama öncesinde kovan sahiplerinin haberdar edilmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, üreticilerin, ilaçlama yaparken, “Tarım İlaçlarının Güvenli ve Etkin Kullanımı” na ilişkin hususlara dikkatle uyması istendi.

Açıklamada zararlı ile mücadelede aşağıda belirtilen aktif maddeli bitki koruma ürünlerinin kullanılabileceği belirtildi:

“Aktif Madde Adı,  Oranı ve Formulasyonu:Dimethoate 400 g/l EC, LambdaCyhalothrin 50 g/l EC”

Editör: TE Bilisim