Kabulde ilk konuşmayı Rum Müteahhitler Birliği Başkanı Costas Roushas yaptı.

Costas Roushas konuşmasında Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer’e kendilerini davet ettikleri için yönetim kurulu ve kendi adına teşekkür ederek başladı. Teklif geldiği zaman meclislerinden onay alarak hep birlikte oy birliği ile bu teklifi kabul ettiklerine değinen Roushas, ‘Biz müteahhitler Kıbrıs’ı yeniden inşa edebiliriz’ dedi.

Daha sonra sözü Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer aldı. Gürcafer şunları söyledi;
Meslektaşlarımızla geçmişten günümüze temaslarımız var. 2000’li yıllardan (Annan Planından) beri temas halindeyiz. On yıl öncede Sayın Roushas’ın söylediği cümle geçmişten günümüze ortak söylemimizdir. Kıbrıs’ı hep birlikte yeniden inşa edeceğiz. Bu, yüreğimizin ortak attığı, ayni beklentiler içinde olduğumuzun göstergesidir. İçinde bulunduğumuz süreç Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik heyecan bizi de heyecanlandırıyor.

Bu heyecanla yeniden bir araya gelme ihtiyacı olduğunu düşündük. Çözüme nasıl katkı koyabiliriz ve nasıl el ele verip ülkemiz için ne yapabiliriz, çözüm sonrasında ortaya çıkacak ekonomik potansiyelimizi, nasıl yaralarımızı sarabiliriz noktasında ne yapabiliriz diye bir araya geldik.

Bu toplantının bundan sonraki teknik düzeydeki toplantının başlangıcı olmasını temenni ederiz. ‘’
Gürcafer iki toplumda da diğer sivil toplum örgütleri için elçi olacaklarını vurguladı. Gürcafer; tüm sivil toplum örgütlerinin bu yakınlaşmayı ve birlikteliği göstermesini ve hızla gelişen çözüm sürecinde geç kalınmadan gerekli tüm altyapıların oluşturulmasını diledi.

Toplantının sonunda Rum ve Türk müteahhitler öneriler sunarak sohbet ortamında tartıştılar.
Costas Roushas Cafer Gürcafer’e müzede bir benzeri bulunan Değirmenlik’te bulunan MÖ 1900 yılına ait testi hediye etti. Gürcafer ise ipek böceği kozasından işlenmiş bir tablo hediye etti. Toplantının ardından Biyer Restaurant’ta yemek yendi.
 
Editör: TE Bilisim