Sağlık Bakanlığı, devlet hastanelerini yıpratmaya dayalı yayınların kimseye fayda sağlamadığını belirterek, bu yayınların halkın gereksiz bir paniğe kapılmasına sebebiyet vermekte olduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne atfen bir gazetede “Hastane Hastalık Saçıyor”  başlığıyla manşetten yayımlanan haberle ilgili açıklama yaptı.

Bakanlık Basın Bürosu aracılığıyla yapılan açıklamada, haberde yer alan iddiaların gerçekleri yansıtmadığı belirtilerek, bu gibi yayınlarla halkı Devlet Hastaneleri’nden soğutmaya çalışmanın kimseye fayda sağlamayacağı kaydedildi.

CİHAZ VE ALET EKSİKLİĞİ YOK

Hastanede cihaz ve alet eksikliği yaşandığı iddiasına, “Gerek Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi, gerekse tüm diğer hastane ve sağlık ocaklarına en fazla alet ve tıbbi cihaz, son 4 yıllık dönemde alınmıştır. İlaveten 5 milyon TL değerinde yeni ve modern tıbbi cihazların siparişleri verildi. Bu cihazlar birkaç ay içerisinde hizmete girecektir ” şeklinde yanıt veren Sağlık Bakanlığı, ancak sağlığın çok dinamik bir sektör, sürekli gelişen ve yenilenen bir yapıyı barındırdığı kaydedildi.

KOLAY ULAŞILABİLİR, KALİTELİ BİR SAĞLIK HİZMETİ İÇİN ÇALIŞILIYOR

Sağlık Bakanlığı, “Bu dönemde hem sağlık hizmeti sunan çalışanlarımızın, hem de sağlık hizmeti alan hastalarımızın mutluluğunu sağlamak için çalışılıyor. İmkânlar dâhilinde elden gelen her şey yapılmaya çalışılıyor. Bu bağlamda, gerek tıbbi teçhizat gerekse personel sayısının artırılmasıyla, kolay ulaşılabilir, kaliteli bir sağlık hizmetinin sunulması için yoğun bir mesai harcanıyor” dediği açıklamasında, sağlığa ve devlet hastanelerine var olan güveni yıpratıcı “sorumsuzca yapılan yayınların” faydadan çok zarar verdiğini belirtti.

Hastanede yaşanan kayıt otomasyon konusunda birkaç haftadan beri bir sıkıntının yaşandığı belirtilen açıklamada, ilgili ekiplerin sıkıntının giderilmesi için yoğun bir çalışma yürüttükleri kaydedildi.

Şu an itibarıyla geçmiş kayıtlara kayıpların olduğunun ifade edildiği açıklamada, tahlillerin durmadığı, sonuçların elden de yazılabildiği vurgulandı.
 
“ALETLERİN STERİL EDİLMEDİĞİ YALAN”

Açıklamada, hastanede veya Acil Serviste kullanılan aletlerin steril edilmediğiyle ilgili iddianın da “yalan olduğu” belirtildi.

Haberde ifade edilen bir otoklavın bozuk olduğuna dair iddiaya ise Bakanlık, “Bir otoklav bozuk olabilir, o otoklav tamir edilene kadar diğer otoklavlardan hizmet alınabilir” dedi.

Bakanlık, “Tıbbi aletleri steril etmeden kullanan hekim veya sağlık çalışanları şayet varsa, suç işliyordur. Ama öyle bir şeyin yapıldığını düşünmüyoruz çünkü, hastanelerimizdeki tüm tıbbi aletler steril ediliyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı, Lefkoşa Türk Belediyesi’nde uzun bir süreden bu yana yaşanan sorunlardan dolayı zaman zaman Devlet Hastanesi’nde de sıkıntı yaşanabildiğini belirttiği açıklamasında, “Lefkoşa Belediyesi’nde yaşanan sıkıntılardan ötürü, zaman zaman ufak tefek sıkıntılar yaşanıyor ancak, haberde iddia edildiği gibi, hijyen sorununa bağlı veya çevre kirliliğinden ötürü, hastanenin hastalık saçtığı iddiaları gerçeklerle bağdaşmamaktadır” dedi.
 
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin KKTC’nin merkezi ve en büyük hastanesi olduğunun da belirtildiği açıklamada, “Bu kadar büyük ve binlerce hastaya hizmet veren bir hastanede yoğun çöp ve atık oluşması gayet doğaldır. Ancak bu çöpler günlerce ortalıkta durmamaktadır. Gazetenin haberine yansıyan çöp yığınları, hastanenin çöp toplama alanını yansıtmaktadır. Bu alan rutin olarak temizlenmektedir. Söz konusu çöpler zaten dün itibarıyla da kaldırılmıştır. Herhangi bir çöp yığınına rastlamak söz konusu değildir” denildi.

Sağlık Bakanlığı açıklamasının sonunda, her kurumun görev ve sorumluluğunun olduğunun altını çizerek, halka sağlık hizmeti sunmakla yükümlü olan Sağlık Bakanlığı’nın çöplerin toplanmasıyla ilgili Lefkoşa’da yaşanan sıkıntıların kaynağı olmadığı kaydederek, “Evin önüne biriken çöplerin sorumlusu ev sahibi midir?” diye sormak isteriz denildi. 

Editör: TE Bilisim