Dayanışma evinde gerçekleşen görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Görüşme öncesinde basına görüntü alma olanağı verildi, görüşme sonrası Talat ve Kiprianu basına açıklamalarda bulunarak soruları yanıtladı.

KİPRİANU

AKEL Genel Sekreteri Andos Kiprianu görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, İsviçre’de Kıbrıs görüşmeleri açısından çok önemli bir görüşme gerçekleşeceğini söyleyerek, söz konusu görüşmede Kıbrıs’ta 2016 sonuna dek bir çözüme ulaşılmasının önünü açacak ilerlemeler kaydedilmesini umduklarını söyledi.

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik iki tarafta bazı yaklaşım farklarının olduğunu da söyleyen Kiprianu, bu farklılıkların üstesinden gelmek için çaba sarf etmenin hayati öneme sahip olduğunu kaydetti.

Kiprianu, her iki tarafın da birbirinin hassasiyet ve kaygılarını dikkate alarak, güvenlik ve toprak konularını görüşmesi gerektiğini ifade etti.

Kiprianu bir soruya karşılık, İsviçre’de herhangi bir ilerleme kaydedilmemesi durumunda Kıbrıs görüşmelerinin sona ermemesi gerektiğini, bunun “Kıbrıslıların ortak vatanını kalıcı bölünmeye doğru götüreceğini” ifade etti.

TALAT

CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat da görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununda hem bilinen, hem de bilinmeyen bazı sebeplerin 2016 yılında bir çözümü gerekli kıldığını kaydederek, “Bu sorunu çözmek istiyorsak tüm imkânları kullanmalıyız” ifadelerini kullandı.

Talat, İsviçre’deki görüşmenin bir dönüm noktası olabileceğini söyleyerek, görüşmeyi tüm güçleriyle desteklediklerini ve buradan gerek toprak gerek güvenlik ve garantiler konusunda sorunun çözümüne doğru gidecek somut sonuçlar beklediklerini belirtti.

Talat İsviçre’deki zirvede somut ilerleme kaydedilmemesi durumunda müzakerelerin bitirilip bitirilmeyeceği konusundaki soruya “Şu an için önümüzde birkaç ay daha var, 2016 yılı sonuna kadar soruna çözüm bulunması üzerine yoğunlaşmalıyız… Eğer İsviçre’de bir çıkmaz olmazsa, bizim umutlarımız hiçbir zaman bitmeyecektir” şeklinde yanıt verdi.
Editör: TE Bilisim