Çekirdekteki bu kavganın yönetilmesi gerektiğinin altını çizen Talat, CTP’nin ülkeye kazandırdığı şeylerin saymakla bitmeyeceğini, bunların başında da “demokrasinin” geldiğini ifade etti ve hükümetin özellikle “icraat” noktasında başından beri yavaşve özellikle “yolsuzlukların üzerine gitme” vaadi gibi pek çok sözünü de yerine getiremediğini kaydetti…

Öte yandan partideki Tüzük Derişikliği Taslağı hakkında da konuşan Talat’a göre CTP, tüzüğünde yer alan “Delege Sistemi” nedeniyle UBP’ye benzedi… Net konuşan Talat, yeni tüzükte hem delege sisteminin hem de vekillerin ikinci işi yapmasının engellenmesi gerektiğine işaret etti.

Cumhurbaşkanlığıadaylığının alevlendiği şu günlerde ekranlarda sık sık görünen 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, partisinin yaşadığı sıkıntıların “çekirdekte, çekirdek kadroda”yaşandığı tespitini yaparak bunu BG konsepti çerçevesinde partisinin zamanla büyüyen yapısına bağladı.

Kıbrıs Genç TV’de Aysu Basri Akter’in hazırlayıp sunduğu Günün Getirdikleri Programına katılarak soruları yanıtlayan 2. CumhurbaşkanıMehmet Ali Talat, CTP-BG içinde basına fazlasıyla yansıyan tartışma, çekişme ve didişmelerin esasen “çekirdekte”yaşandığını söyledi.

Talat, “şu an kavga çekirdektedir ve yönetilmesi gereken budur. Çekirdekte dediğim bu kavganın da sebebi partinin büyümesinden kaynaklanan olgudur. BG konsepti tartışmaları çok yapılmıştı… O günden bu güne büyümedir bugünkü tartışma” şeklinde konuştu.

Talat sözlerini şöyle sürdürdü; “CTP’nin bu ülkeye kazandırdığı şeyler sayarak bitmez. En başta da demokrasi… Vatan hainliği gibi görülen pek çok söylem, davranış şimdi sıradan ve olağandır. Bunun da tek sebebi CTP’nin varlığıdır. Mesela iki toplumlu etkinlikler…CTP’nin iktidara gelişiyle ilk kez başlayan ‘kayıp/kayıplar araştırmaları’… Ve pek çok mesele... Bunlar hep vatan hainliği olarak görülürdü…”

Yeni Tüzükte iki kritik konu… “CTP, bu yapı nedeniyle UBP’ye benzedi”

CTP’de Yeni Tüzük Taslağı hakkındaki bir soru üzerine ise Talat “tüzüğü incelemediğini” söyledi ancak ekledi: “Tüzükte en önemli konu delege yapısıdır. İkincisi ise milletvekillerinin profesyonel vekil olmaları zorunluluğudur. Yani artık ikinci bir iş yapmamaları gerekir”…

Mehmet Ali Talat Şöyle konuştu; “Benim için önemli olan tüzük zafiyeti, mevcut delege sistemidir. Her şeyi delegeler yapıyor ve bu konuda CTP, bu yapınedeniyle UBP’ye benzedi. Yani delege statüko odağı oldu…Dediğim gibi her şey kâğıt üzerinde 10 kişiye karşılık gelen 1 delegenin elinde: Parti Başkanlığı, Belediye BaşkanlığıAdaylığı, İlçe Yönetim Kurulları… Her şey… Bu nedenle de her seçimde ‘delege avı’ başlıyor. Asıl sıkıntı budur…”

“Vekil ikinci işi yapamaz. Sadece hobileri olabilir”

Talat sözlerine şöyle devam etti: “İkinci husus ise profesyonel milletvekilliği konusudur. Yani vekil sadece milletvekilliği yapmalı. Kamuda yasak da milletvekilliğinde neden değil. Deniyor ki doktorlar aday olamaz mı? Olur, tabi neden olmasın. Doktorluğu bıraksın milletvekilliği yapsın. İkinci işi olamaz milletvekilinin! Hobileri olabilir ancak… Mesela benim gibi domates ekebilir ama bunu satamaz”

“Yolsuzlukların üzerine gidilecekti”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, hükümetin özellikle “icraat” noktasında başından beri yavaş ve özellikle “yolsuzlukların üzerine gitme” vaadi gibi pek çok sözünü yerine getiremediğini “bu konuda hiçbirşey yapmadığını” da söyledi.

Tapu Dairesi müdürünün iddiaları… “Babasının oğlu değil ya!”

Tapu dairesi Müdürünün görevden alınarak yerine Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun bir akrabasının getirileceği iddialarının hatırlatılması üzerine ise Talat “müdürün açıklamalarını doğrusu yadırgadım. Çünkü ‘gerekçe belirtmediler’ diyor… Kendisini göreve atayan ve Cumhurbaşkanının da altında imzasının olduğu kararnamede ‘görevden alınırken gerekçe beyan edilir mi?’diyor?

Yani bir Müdür görevden alınamayacak mı? Eğer kendisinin yerine gelecek kişi hakkında‘bu işe ehil değildir’ derse anlarım. Öte yandan ‘başbakanın akrabası atanacak’ iddiaları… Başbakanın nesiymiş? Kardeşi mi? Babasının oğlu değil ya, ne derece akrabadır?”değerlendirmesini yaptı.
(KIBRIS POSTASI)

Editör: TE Bilisim