TAK bu İKTİBAS haberi Rum kaynaklarından almış ve fotoğraflı ve ön sayfa haberi olarak değerlendirmiştir.

TAK’ın Rumca servisinin, kaynağı Güney Kıbrıs olmayan hele de Türkiye’de vuku bulmuş ve Türk medyasının adres gösterildiği haberleri Rum kaynaklarından alarak kamuoyuna aktardığı görülmüş şey değildir.

Dahası Güney Kıbrıs’ı  takip edenler, benzer bir olay karşısında Rum basınının ve Rum siyaset dünyasının tabiri caiz ise kazan kaldırdığını, protestolarının sel olup aktığını çok iyi bilirler. Cereyan ettiği ileri sürülen olay değil bir “bakanın eşi, sıradan bir kişinin başına gelse bile protesto açıklamalarının, konuyla ilgili haberlerin sel olup akması gerekirdi. Belli ki Rum medyası da “meseleyi VATAN gazetesinden öğrenmiş.

Dahası Güney Kıbrıs Rum pasaportu hamili yolcuların Türkiye’ye giriş çıkışlarına, 15-20 Euro’luk bir vize ile izin verilmektedir. Diplomatik pasaport hamillerinin Türkiye’ye giriş çıkışları ise dünyadaki her ülkede nasıl oluyorsa Türkiye’de de aynı şekilde gerçekleşiyor. Bugüne dek diplomatik pasaport hamili Rumlar, Türkiye’ye bu pasaportlarıyla girmiş ve ülkede düzenlenen uluslar arası nitelikli toplantılara katılmışlardır.

En vahim olan nokta ise Türkiye’de cereyan ettiği öne sürülen bir vukuatla ilgili Türk gazetesinin haberini Rum elektronik medyasının iktibas etmesi, TAK’ın da bu iktibası alarak, bir de “diplomatik krize neden oldu  diyerek sansasyonel haber gibi servis etmesidir.  TAK Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletinin resmî haber ajansı gibi değil sanki Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin haber ajansı gibi davranmış ve Rum medyasını ve siyasilerini de ATLATARAK haberi “diplomatik kriz” diye yaymıştır.

Türkiye Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni tanımamaktadır. İki taraf arasında diplomatik ilişki yoktur, Güney Kıbrıs’ın Türkiye’de, Türkiye’nin de Güney Kıbrıs’ta büyükelçiliği  bulunmamaktadır. DİPLOMATİK KRİZ,  HOŞLANILMAYAN BİR DURUM KARŞISINDA BİR ÜLKENİN BÜYÜKELÇİLİĞİ KANALIYLA  RAHATSIZLIĞINI YAZILI VEYA SÖZLÜ OLARAK AKTARMASINI GEREKTİRİR.

TAK’ın yayınladığı haberin linki de, Fileleftheros ve Politis gazetelerinin VATAN’ın haberini iktibas ettiği haber linkleri de aşağıdadır.

http://www.turkajansikibris.net/popup.php/lang/tr/cat/259/news/137637

 

http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/165682/i-syzygos-tou-ypourgou-paideias-efage-porta-stin-tourkia

http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=247327&-V=articles


Editör: TE Bilisim