Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy TAK muhabirinin sorularını yanıtladı.

“HAKLARIMIZI KORUMAK EN DOĞAL HAKKIMIZDIR”

Akdeniz’deki sondaj çalışmalarını değerlendiren Taçoy, “Enerji denince akla KKTC’de yeni oluşan ve yeni gelişen hidrokarbon durumu ve Kıbrıs Türk halkının hakları akla gelir” dedi.

2011 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile bir anlaşma imzalandığını anımsatan Taçoy, bununla sondajların yapılabileceğinin ve Kıbrıs Türk halkının haklarının korunabileceğinin ortaya konduğuna işaret etti.

“Bunun nedeni Kıbrıs Rum tarafının tek taraflı olarak yaptığı ihalelerdi” diyen Taçoy, “Türkiye şimdi bu hakkını kullanıyor. Yavuz Gemisi en kısa zamanda sondajlarına başlayacak. Bu olumlu bir adım. Çünkü haklarımızı korumak en doğal hakkımızdır” ifadelerini kullandı.

“Ada üzerindeki haklarımızın kalıcı olduğunu bilmemiz gerekir” diyen Taçoy, “Yavuz gemisi sondajı hepimizi yakından ilgilendirir ve en yakın zamanda başlaması gerekir” şeklinde konuştu.

“KARASULARI YASASI’NIN GÜNCELLENMESİ”

Enerji konusunda 2020 yılında tartışmasını başlatmak istediği bazı konular olduğunu da kaydeden Taçoy, mütekabiliyet esasına göre KKTC’nin karasularıyla ilgili yasasının güncellenmesinin bunların başında geldiğini anlattı.

Bu bağlamda muhasır ekonomik bölge yasası; kıyı emniyet için belirli yasalar; bitişik bölge yasaları ve hidrokarbonun nasıl kullanılacağıyla ilgili yasalar hakkında çalışmaların da gündemde olduğunu kaydeden Taçoy, “Bunları yapabilirsek biz hem kendi önümüzü açmış olacağız hem de vatandaşa gelecekte bu konularda elleri güçlü şekilde hareket etme imkânı sağlayacağız” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim