SUYUN TAHLİL SONUÇLARI HAKLILIĞIMIZI GÖSTERMEKTEDİR

Haspolat’tan Gazimağusa yönüne gelen derelere bırakılan vidanjör atıkları, mezbaha atıkları, peynir altı suları ve arıtma tesisinden çıkan eksik arıtılmış suların Gazimağusa’nın felaketine neden olacak kirlilikte olduğu tahlil sonuçlarıyla kesinleşti.

Dere yatağının farklı noktalarından alınan su örnekl

aboratuvarı’nda yapılan tahlil sonuçları, konunun sözde tespitlerle geçiştirilemeyeceğini göstermektedir.Bilindiği gibi, Gazimağusa Belediyesi, Köprü Göleti ile Gazimağusa arasındaki dere yatağına set çekmek zorunda kalarak, bu akışı tıkamıştır. Bu müdahalenin ardından, devletin ilgili birimleri sorunu göstermelik bir tavırla geçiştirmeye çalışmış, ancak esas amacın Köprü Göleti’nde biriken kirli suların Gazimağusa Körfezi’ne ulaştırılması olduğu anlaşılmıştır.

Devlet Laboratuvarı’ndan bugün alınan tahlil raporları, hem bend yapılan noktadaki suyun, hem Köprü İle Çayönü arasında akan suyun, hem de Köprü Göleti’nden çıkan suyun yüksek derecede kirli olduğunu ortaya koymaktadır. Lefkoşa’dan Köprü Göleti’ne kirli su akışı devam ettiği sürece, yapılması gerekenler çok açıktır. Elde edilen kesin tahlil sonuçlarına göre, Gazimağusa Beldiyesi’nin dere yatağının önünü kesmesinin son derece haklı olduğu ortaya çıkmıştır. Lefkoşa’dan akan ve Köprü Göletini’nde biriken kirli suların Gazimağusa yönüne akmaması için tedbir alınmalıdır. Bu suyun kontrollü biçimde Köprü Göleti’nde ıslah edilmesi için çalışma yapılması şarttır.

Gazimağusa Belediyesi’nin bu konuya yaklaşımı soruna köklü çözüm bulununcaya kadar değişmeyecektir. Dere yatağına yapılan bendin kaldırılması bugünkü koşullar devam ettiği sürece düşünülmemelidir. Konuya muhatap olan yetkililer, ciddiyetle görevini yerine getirmeli ve Lefkoşa’dan Gazimağusa’ya doğru akan her türlü kirliliğe köklü çözüm bulmalıdır.Gazimağusa’yı bu felaketten korumak için, konuya duyarlılık gösteren ve her türlü direnişe hazır olan tüm kurum, kuruluş ve kişiler teşekkürü fazlasıyla hak etmektedir. Bu ortak duyarlılığın, sorumlu pozisyonda olan devlet birimlerinin görevini yerine getirmesini sağlaması tek beklentidir. Aksi halde, Gazimağusa’ya akan suyu engellemek için ilgili bütün paydaşlarla birlikte her türlü çaba ortaya konacaktır.

GAZİMAĞUSA BELEDİYESİ


Editör: TE Bilisim