Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) ile KOOP-SÜT işbirliğinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm ana ve ilkokullara süt dağıtımı yapılacak.

Bu kapsamda yaklaşık 22 bin öğrenciye süt ulaştırılacak. Öğrencilere süt tüketiminin faydaları konusunda bilgi de verilecek.

Ayrıca, süt ve süt ürünleri tüketiminin artması için Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı ile SÜTEK işbirliğinde hazırlanan kamu spotları hafta boyunca basın kuruluşları arayıcılığıyla yayınlanacak.

KAHVALTILI BASIN TOPLANTISI

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı, SÜTEK yetkilileri, “Dünya Süt Günü” nedeniyle Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’nın konferans salonunda bu sabah kahvaltılı basın toplantısı düzenledi. Kahvaltıda yerli süt ve süt ürünlerinden oluşan çeşitler ikramlar yapıldı.

Basın toplantıda Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, SÜTEK Müdürü Aytaç Üretici, Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği (SÜİB) Başkanı Candan Avunduk, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ve KOOP Süt Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Naimoğluları ile bakanlık bürokratları hazır bulundu.

SENNAROĞLU: “ÜLKEDEKİ SÜT TÜKETİMİ HENÜZ İSTENİLEN DÜZEYE ULAŞMADI”

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, basın toplantısındaki konuşmasında, ülkedeki süt tüketiminin henüz istenilen düzeye ulaşmadığını ifade ederek, “Gelişmiş ülkelerdeki kişi başına düşen yıllık süt tüketimi 140 litrelere ulaşırken, ülkemizde bu ortalama 40 ile 50 litre kadardır” dedi.

Süt ve süt ürünlerinin uygun fiyata satın alınabilmesi için hükümetin çiğ süte yılda 38 milyon TL destek verdiğini kaydeden Sennaroğlu, gıda güvenliğinin sağlanması için bakanlık olarak gerekli hassasiyeti gösterdiklerini de belirtti.

“Anne ve babalar; çocuklarınızın günde en az 2 bardak süt içmesini sağlayın” çağrısında bulunan Bakan Sennaroğlu, sağlıklı nesiller yetiştirilmesi için süt tüketimine önem verilmesini istedi.

ÜRETİCİ: “SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİN TÜKETİMİNE ÖZEN GÖSTERELİM”

SÜTEK Müdürü Aytaç Üretici ise, süt ve süt ürünü tüketiminin hem sağlıklı nesiller yetiştirilmesi, hem de ülke ekonomisi için önemli olduğunu söyledi.

Üretici, hafta boyunca Tarım Bakanlığı, SÜTEK ve KOOP-SÜT işbirliğinde yapılacak etkinliklere değinerek, “Süt ve süt ürünlerinin tüketimine özen gösterelim” dedi.

NAİMOĞLULARI: “KURAKLIĞA RAĞMEN SÜT ÜRETİMİ GEÇEN YILA ORANLA ARTTI...”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları da basın toplantısında söz alarak, bu yılki kuraklığa rağmen süt üretiminin geçen yıla oranla arttığını ancak ülkede yürütülen süt politikalarında sıkıntılar olduğunu söyledi.

Naimoğluları, “Ülkeye gelen ithal süt ürünlerine yılladır bir çare bulunamadı. Üstelik hala daha ithal keçi sütüne izin veriliyor. Böyle bir anlayış olmaz...” dedi.

ŞAM KEÇİLERİNİN İHRACI

KKTC’deki Şam keçilerinin ihracına izin verildiğini söyleyen Mustafa Naimoğluları, “Bir yandan ülkedeki nitelikli keçileri ihraç etmek için gayret sarf edilirken, bir yandan da keçi sütü ithaline izin veriliyor. Bu nasıl bir mantıktır? Böyle bir anlayış olamaz. Ülkedeki mal fazlalığını, kuzuyu, koyunu, damızlık düveyi pazarlayalım ama ülkenin iklim şartlarına uyum gösteren Şam keçi ırkını artıralım, keçi sütünü cazip hale getirelim” ifadesini kullandı.

“ÜLKEDE HAKSIZ REKABET VAR...”

Sütün ve süt ürünlerinin pazarlanmasında da sıkıntı olduğunu dile getiren Naimoğluları “İthal ürünlere ve ithalatçıya verilen değer, yerli üretime ve üreticiye verilmiyor. Ülkede haksız ve ahlak dışı bir rekabet var” dedi.

Konuşmasında hafta nedeniyle yapılacak etkinliklere de değinen Naimoğluları, “Çocuklara süt tüketimini aşılamadık. Oysa Türkiye’de olduğu gibi 9 ay boyunca okullara süt dağıtabiliriz. Bu işin maliyeti yaklaşık 1 milyon TL’dir. Nerelere kaynak ayırmıyoruz ki? Bu kaynakların bir kısmını da bunun için ayırsak, çocuklar her gün süt içebilir” dedi.

“AVRUPA BİRLİĞİ’NİN KATKILARIYLA BİRÇOK PROJE BAŞLATTIK, ONLAR DA YARIM KALDI...”

Hayvanlardan sağılan sütün soğuk zincire aktarılması konusuyla ilgili çalışmalarını anlatan Mustafa Naimoğluları, “Sütün tamamını soğuk sisteme nasıl dahil edebiliriz, bunun yollarını aramalıyız. Avrupa Birliği’nin katkılarıyla birçok proje başlattık, onlar da yarım kaldı. Bu konuyu ciddi şekilde ele almamız gerek” dedi.
Editör: TE Bilisim