Kıbrıslı Türk işadamı Meriç Erülkü, ‘Made in North Cyprus’ yani ‘Kuzey Kıbrıs’ta üretilen’ buzları, Buzlat markasıyla dünyaya ihraç ediyor.

Su sorunu yaşayan Kuzey Kıbrıs’tan Türkiye ve Avrupa ülkelerinin buz ihtiyacını sağlayan Erülkü, “Sorunları bahane ederek bir şey yapamazsınız. Dünyaya yelken açtık, insanları buzsuz bırakmıyoruz” diyor. Erülkü, 2007’de başlattığı projeyle yılda 10 milyon paket buzu nasıl ürettiğini Milliyet’e anlattı.
Kuzey Kıbrıs’ın nispeten sulak bölgesi Güzelyurt’a bağlı Akçay’dan çıkarılan kaynak sularından üretim yapan Erülkü, arıtılan ve dezenfekte edilen bu suyu, buz küpleri şeklinde paketliyor. Bir pakette 12 göz bulunuyor. Paket buzluğa konduğunda sular donuyor ve kullanıma hazır hale geliyor.
‘Dondur - kullan’ buzların paketleme hammaddesi Türkiye’den alındığı için maliyetler düşüyor. Şirketi ihraç mallarında var olan KDV indirimlerinden de yararlanıyor.

‘Ambargo var’ bahanesi

Erülkü, “Biz Kıbrıs’la sınırlı kalmak istemedik. Ambargoları da bahane yapmadık. Bir saman parçası ihraç etmeyenler ambargodan şikâyet ediyor” yorumunu yapıyor. “KKTC hükümetlerinin ‘ambargo var’ diyerek korku imparatorluğu yarattığını” savunan Meriç Erülkü şöyle devam ediyor:
“Bizler problemleri nasıl çözeceğimize bakmalıyız. Dünyaya ihraç engeli yok. Bizleri üretimden soğuttular. Dünyaya malımızı satamıyoruz bahanesiyle... Anavatanımızın kapıları bizlere açık. Buradan dünyaya rahatça ihracat yapıyoruz. Bizlere engel çıkarılmıyor. Bunu iyi bir fırsat olarak değerlendirebiliriz.”

‘Hedefi dünya koyduk’
6 yıl önce Buzlat’ı kurarken notlar tuttuğunu anlatan Erülkü, “Nereye satış yapacağım sorusuna ‘dünya’ cevabını verdim. Hedefinizi sadece 300 bin nüfuslu Kuzey Kıbrıs’a endekslerseniz, başarılı olamazsınız” diyor. Türkiye’de Carrefour, Migros, Kipa gibi süpermarketlerde satışları yapılan Buzlat, Hollanda, Belçika, İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Irak ve Suudi Arabistan’a da ihraç ediliyor.


Rumlardan engel yok

Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın izinleri ve onayı ile satışlarını yaptıklarını kaydeden Erülkü, “Türkiye’de bazı şirketlerin kendilerini taklit ettiğini ve bu nedenle davalar açtıklarını” söyledi. Türkiye’den ambalaj hammaddesi satın aldıklarını, buzun paketlenmesini ve üretimini Kuzey Kıbrıs’ta yaptıklarını ifade eden Erülkü, “2014’te Türkiye’den Ada’ya gidecek suyun da önemli olduğunu” belirtiyor. Kıbrıslı Rumların engelleri ile karşılaşmadıklarına da işaret eden Erülkü, “İşadamları olarak AB’ye uygun yasalar çerçevesinde hareket edildiği sürece kimsenin dünyaya açılmayı engelleyemeyeceğini” savundu. 

SEFA KARAHASAN/MİLLİYET
Editör: TE Bilisim