KAÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Doç. Dr. Asım Vehbi, Serhat İncirli’nin hazırlayıp sunduğu, Kanal T’de yayımlanan, “Günaydın Kıbrıs” programının konuğu oldu. Doç. Dr. Vehbi, Surlariçi’ne hayat veren Kıbrıs Amerikan Üniversitesi’nin (KAÜ), bölgenin ekonomik, kültürel gelişimine katkı koymak amacıyla bir şehir üniversitesi olarak kurulduğunu söyledi ve özellikle Arabahmet bölgesinin seçilme sebebinin Lefkoşa Surlariçi’nin tarihi dokusu ve öz kültürüne sahip çıkarak, bölgeyi canlı tutmak, aynı zamanda bölgenin hem eğitsel ve kültürel hem de sosyo-ekonomik yönden gelişmesine katkı koymak olduğunu kaydetti.

“Arabahmet’te değişim başladı”

Vehbi, KAÜ’nün beklenilenden çok daha hızlı bir gelişim ve büyüme gösterdiğini de belirterek, üniversite kurmanın ve yönetmenin çok kolay bir görev olmadığını dile getirdi. Vehbi, bu konuyla ilgili şunları söyledi: “‘Arabahmet’teki binaların birçoğu bakımsız ve kaderine terk edilmiş… Zor olan bu binalara sahip çıkmaktı ve biz de bir yola çıktık. Tabii ki tek başımıza değildik. UNDP, AB, TC Yardım Heyeti’nin de katkılarıyla bölgede bazı adımlar atıldı. Ancak, her ne kadar kaynak aktarılsa da bu yeterli değil. KAÜ olarak bölgede bazı renovasyonlar yaptık. Kısıtlamalar var ve bu noktalarda bazı zorluklar yaşadık, yaşıyoruz. Ne yazık ki yerel yönetimler olsun, hükumetler olsun, Surlariçi’ne yönelik ortak bir politika belirleyemediler…’’

Ancak, KAÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Doç. Dr. Asım Vehbi, gerek üniversitenin varlığı gerekse, yatırımcıların bölgeye geri dönüşü ile Arabahmet bölgesinde olumlu bir değişim sürecinin başladığını da kaydetti.

“Biz özel bir üniversiteyiz”

Doç. Dr. Asım Vehbi, KAÜ Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin neden Dereboyu’nda eğitime devam edeceğini inşa edildiğini ise şu sözlerle açıkladı: ‘‘Aslında KAÜ’yü açarken önemli iddialar ile giriş yaptık. Biz, dünyanın son bölünmüş başkentinde, Güney ve Kuzey Kıbrıs meclislerinin yanında camiler ve kiliseler arasında Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler okunmalı dedik ve bölümlerimizi açtık. Surlariçinin ekonomisine katkı sağlamak ve canlandırmak için İşletme ve Turizm bölümlerimizi hayata kazandırdık. Sanatın gelişmesine adına Güzel Sanatlar Fakültemize bağlı Plastik Sanatlar ve Mimarlık bölümlerimizi açtık. Biz özel, üst düzeyde eğitim veren butik bir üniversiteyiz. Daha sonra Sağlık Yüksekokulu planlandı. Dereboyu’nda Eylül ayında eğitime devam etmesi planlanan KAÜ Eğitim ve Araştırma Merkezi (Cloud Building) ile KAÜ öğrencileri araştırma odaklı bir yapıda eğitim alacak. Sağlık alanındaki bölümler günümüzde çok önemli bir trend... Bizim de Sağlık Meslek Yüksekokulumuz çok hızlı bir şekilde büyüdü. YÖK ve YÖDAK onaylı yeni bölümleriyle öğrencilere hizmete devam edecek. SMYO kontenjanlarımız geçen yıl dolmuştu. Sağlık alanındaki altı bölüm, on ikiye çıkıyor. Bu sayıyı Surlariçi’nde tutabilecek yeterli binamız yok. Bu nedenle Sağlık Meslek Yüksekokulu’nu her ne kadar istemesek de Arabahmet’ten dışarıya taşımak zorunda kaldık.”

“Surlariçi çocuklarına yüzde 100 burs”

Vehbi, Surlariçi’nde ikamet eden öğrencilere %100 burs imkanı sunduklarını da hatırlattı ve ‘‘Planladığımız maksimum öğrenci sayısı 2 bin 500… Üniversitemizi tercih edecek öğrenciler, araştırma odaklı bir üniversitede olduklarını hissedebilmeleri açısından Dereboyu’ndaki Cloud binamızda, Surlariçi’nde doğal laboratuvar ortamında çalışma hayatına başarıyla hazırlanacaklar’’ ded

Editör: TE Bilisim