Türkiye’nin Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, müzakerecilerin haftada bir, liderlerin ise ayda bir görüşmesinin bir antlaşmaya varma sürecini uzattığını söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu, Toplumcu Demokrasi Partisi(TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit’i ziyaret etti.

Çavuşoğlu, ziyarette yaptığı konuşmada, TDP’nin adada kalıcı bir antlaşmaya varılması yönünde yeniden başlayan müzakere sürecini desteklemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve “Bu sefer adada kalıcı bir barış için önemli bir fırsat yakaladık” dedi.

Yeniden başlayan müzakere sürecine değinen Çavuşoğlu, “Müzakerecilerin haftada bir liderlerin ise ayda bir görüşmesi süreci ancak uzatır” dedi.

Türkiye’nin, 11 Şubat’ta imzalanan metnin temelinde kalıcı bir antlaşmayı desteklediğini kaydeden Çavuşoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti olarak daha önce nasıl kararlıysak bugün eskisinden daha kararlıyız” dedi.

Kıbrıslı Türklerinin haklarını kazanması ve bir antlaşmadan önce KKTC’nin AB ile uyum sağlaması için destek vermeye devam edeceklerini kaydeden Çavuşoğlu, bu çerçevede KKTC Dışişleri Bakanlığı ile bir protokole imza attıklarını söyledi. Çavuşoğlu, “KKTC ile işbirliğini arttıracağız” dedi.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise, Kıbrıs sorununun “çocuklara, torunlara miras bırakılmaması” gerektiğini vurguladı.

Müzakerelerin yeniden başlamasını sağlayan 11 Şubat tarihli uzlaşının, bir antlaşma için ciddi zemin teşkil ettiğini kaydeden Özyiğit, iki halkın siyasi eşitliğinde, iki toplumlu bir çatı altında birleşmesi ve Avrupa Birliği müktesebatının adanın kuzeyinde de uygulanması yönünde atılacak adımları desteklediklerini kaydetti.

Kıbrıs sorununda kısa sürede sonuç alınabileceğine inandıklarını kaydeden Özyiğit, “Müzakerecilerin haftada bir liderlerin ise ayda bir görüşmesi süreci uzatmak gibi geliyor bize…Yabancı elçilere de bunu iletiyoruz. Bu böyle olmaz süreç hızlandırılmalı” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin eski danışmanı tarafından hazırlanan, müzakerelerde üzerinde uzlaşılan veya uzlaşılamayan konuları içeren rapora değinen Özyiğit, öncelikle uzlaşılamayan konuların ele alınıp yakınlaşma sağlanması ardından ise al-ver sürecine geçilmesi gerektiğini kaydetti.

TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve bazı yetkililerin de hazır bulunduğu ziyaret anısına, karşılıklı hediyeler de verildi. 
Editör: TE Bilisim