TYD yetkilileri önümüzdeki haftalarda ülkemize bir ziyaret gerçekleştirerek yatırım imkanları hakkında devlet yetkilileri ile görüşme arzusunda olduklarını ifade ettiler.

Turizm Yatırımcılar Derneği ile Kuzey Kıbrıs’daki yatırım iklimi konusunda çok verimli bir toplantı gerçekleştiren Bakan Sucuoğlu, yatırımcı iş adamları ile fikir alış verişinde bulundu.

KKTC ekonomisinin en önemli ve öncelikli sektörlerin Eğitim ve Turizm sektörleri olduğu, özellikle turizm sektörünün geliştirilmesinde sürekliliğin sağlanması için mevcut politikaları ve uygulamaları değerlendirmek sureti ile uzun dönemli bir Turizm Master Planı ve Uygulama Programı yapılması konusunda Bakan Sucuoğlu ile görüşen TYD yetkilieri en yakın zamanda Kuzey Kıbrıs’a yatırım yapma arzularını ilettiler.

KKTC’nin uluslararası anlamda “tanıtılması ve “markalaşması” bu amaçla “Yeşil Ada Kuzey Kıbrıs” vizyon ve misyonunun gelişmesi, sektörel master plan ve yöresel kalkınma projelerinin yerel yönetimler ve üniversitelerle işbirliği yaparak, Özel istisas komisyonu teşkil edilip, hazırlanması ve uygulama yapısının gerekli olduğu kanısı görüşüldü.

Adaya hayatiyet verecek olan su projesinin gerçekleştirilmesi çok büyük ekonomik gelişme hamlesine imkan verebilecek, su projesinin modern tarım teknikleri kullanılarak üretim ve pazarlama ağını genişleten, döviz kazandırıcı, tasarruf edici, iş ve istihdam sağlayıcı hayati bir proje olduğu da düşünülmektedir.

Toplantıda görüşülen ve istişare edilen konular ;
Turizm sektörünün gelişmesi için gerekliteşvik tedbirlerinin yanında politikaların geliştirilmesine, turizmde çeşitlendirmeye gidilmesine, yeni alanların ve konuların hayata geçirilmesine yönelik çalışma yapılması.
KKTC’nin teşvik sistemi sektörel tercihler ve yöresel gelişmiş veya önceliklere göre yeniden düzenlenmesi. Teşvik uygulamalarında enerji, vergi, personel giderleri, arazi kiraları vb. istisna uygulamaları yapılmalı. Bu amaçla, çeşitli mevzuatlardaki yatırımı engelleyici ve yatırımcıyı caydırıcı anomaliler yeniden düzenlenmeli ve yatırımlar için teşvik edici olması.

KKTC’nin fiziki planları ile tüm kademelerdeki imar uygulama planları hazırlanmalı. Bu çerçevede şehir planlama tarafından hazırlanan ve onaylanan imar planlarının yasal dayanaklarının sadeleştirilmesi ve yeknesak bir karar oluşturulması.

Kuzey Kıbrıs’ın daha fazla turist çekebilmesi için ön görülen fikir ve projeler;
Bisiklet turları, motosiklet turları, antika araba turları, safariler (at, eşek), müzik festivali, halk oyunları festivali, yöresel yemekler ve oyunlar festivali, alış-veriş / eğlence fuarları, çiçek ve botanic bitkiler festivali, arbratom kurulması ve işletilmesi, dağcılık, tüplü dalış.

Kuzey Kıbrıs’ın doğa ve iklim özelliklerine uygun olarak düşünülen projeler.
Spor turizm faaliyetleri, futbol takım kampları, golf, çim hokeyi, deniz sporları, yamaç paraşütü, paraşütçülük ve planör uçuş eğitimi, Dini (kültür) turizmi, yat limanı, hızlı gemi seferleri, raylı taşımacılık vb.
Hazırlanacak projelerin, YAGA’nın koordinasyonunda, arama konferansı ve komite tipi çalışmalar ile projelendirilmesi. Ayrıca yatırımcı, meslek odaları, yerel yöneticilerve sivil toplum kuruluşları’nın yetkilerinin ortak katılım ve katkıları ile toplumsal mutabakat sağlanarak hayata geçirilmesi görüşülmüştür.
 
Editör: TE Bilisim