Doktorların maaşlarına yapılan zamlarla Türkiye'den de doktor akışının başladığını ve şu anda tüm sözleşmeli kadroların dolduğunu bildiren Sucuoğu, sağlık sisteminin güllük gülistanlık çalıştığını söyledi.

Sucuoğlu, Girne Hastanesi'ndeki morg arızası nedeniyle bir cesedin bozulması üzerine buradaki görevlinin işine son verildiğini de açıkladı.

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu dün akşam Kıbrıs Genç TV'de Mustafa Alkan'ın hazırlayıp sunduğu "Er Meydanı" programının konuğu oldu.

Sucuoğlu, kamu görevlisi doktorların ikinci iş yasağı konusundaki soruları yanıtlarken, temmuz ayı ortalarından itibaren bir kısım basında "Sağlık kaosa gidiyor, sağlık bitiyor, hastaneler kapanacak, yüzlerce istifa gündemde" gibi manşetler attığını, 100-150 hekimin istifa edeceğinin yazıldığını ama sadece 5 hekimin istifa ettiğini, bunlardan 4'ünün de görevine döndüğünü, sadece bir diş hekiminin istifa ettiğini açıkladı.

"'GİDEN GİDER, KALAN SAĞLAR BİZİMDİR' DEMEDİK"

Mahkeme kararıyla ortaya çıkabilecek kaosu engellemek için B planları olduğunu hep ifade ettiğini kaydeden Sucuoğlu, özetle şunları ifade etti:

"'Giden gider, kalan sağlar bizimdir' demedik. Ne yapabiliriz diye düşündük. Yargıyı sorgulatacak birşey olmaz ama sağlığın kesintisiz halka sunulması görevini de başarmamız, istifa furyasının önüne geçmemiz gerekirdi. Doktorlarla birebir görüşmeler yaptık, örgütlerle, hukukçularla görüştük. Amacımız kavga değil, ortak paydada bu sektörü barıştırıp çıtayı yüksek tutmaktı. Şu anda bir sıkıntı yok, işler dört dörtlük gidiyor. Türkiye'den de onlarca doktor gelip hastanelerimizde görev yapıyor."

Sağlık Bakanı Sucuoğlu, sağlık sektöründe sıkıntı yaratan ilk faktörün Döner Sermaye Yasası eksikliği olduğuna işaret ederek gece gündüz çalışarak bu konuda yasa hazırlayıp Meclis tatile girmeden önceki son toplantıda oy birliğiyle geçirdiklerini ancak Cumhurbaşkanı'na imzaya gittiğinde Anayasa Mahkemesi'nden görüş istediğini ve bir maddesinden dolayı yasanın geri döndüğünü anlattı.

Döner sermaye uygulamasının Türkiye'de 30 yıldır uygulandığını, halen 64 ülkede de var olduğunu kaydeden Sucuoğlu, yaşanan yasal sıkıntıyı aşmak için Sağlık Hizmetleri Ücretler Tüzüğü'nü döner sermayenin yedeği niteliğinde hazırladıklarını ifade etti.

Faiz Sucuoğlu, Türkiye'den doktor akışının başladığını, şu anda sözleşmeli doktor sayısını da doldurduklarını açıkladı.

"GÜLLÜK GÜLİSTANLIK ÇALIŞIYOR"

"Şu anda sistem güllük gülistanlık çalışıyor. Doktorlar mesailerini yapıyor. Maaşlarına zamları yaptık. Eskiden doktorlar kaçardı, şimdi geliyorlar.  Daha da Türkiye'den gelecek doktorlar var" diyen Sucuoğlu, 3 bin 400 TL maaş alan bir doktorun maaşının 6 bin 200 TL'ye yükseldiğini nöbet paralarıyla birlikte rakamın 10-11 bin TL'ye kadar çıktığını bildirdi.

"Tatmin edici maaş zammıyla Türkiye'den buraya doktor akışı başladı" diyen Sucuoğlu, hükümetin bir buçuk yılda geldiği noktanın çok iyi olduğunu, 31 Aralık 2018'e kadar bakanlığın mükellefiyeti altındaki tüm yasaların da Meclis gündemine girdiğini belirtti.

Sağlık Bakanı Sucuoğlu, yasal bir sorun çıkmazsa doktor sıkıntısı yaşamayacaklarını ifade etti.

Sucuoğlu, bakanlığın neden Ombudsman'a başvurduğu sorusunu yanıtlarken, ikinci işle ilgili mahkeme kararının ertesi günü Serbest Çalışan Hekimler Birliği'nin elinde ikinci iş yapan hekimlerin listesiyle kendisine geldiğini ve kendisinin de bu doktorların kliniklerinin denetlenmesi için müsteşarına talimat verdiğini anlattı.

Görevlendirilen ekinin 4-12 Ağustos arasında tüm klinikleri gezerek rapor hazırladığını kaydeden Sucuoğlu, 18 Ağustos'ta ise 5 doktorla ilgili gelen şikayetin değerlendirildiğini ve 3'ünün faaliyeti olmadığının tespit edildiğini, 2 doktor için ise soruşturma açıldığını belirtti.

Tıp-İş Başkanı da olan Dr. Sıla İncirli'nin yazdığı bir reçetenin tarihi üzerinde değişiklik yapıldığının tespit edildiğini ve İncirli'nin polise şikayette bulunulduğunu hatırlatan Sucuoğlu, bu konudaki polis soruşturmasının sürdüğünü, bakanlığın da paralel soruşturmaya devam ettiğini söyledi.

Sucuoğlu, şu anda tüm özel kliniklerin kapalı olduğunu ve vatandaşlardan doktorlarına ulaşamadıkları yönünde yoğun şikayetler aldıklarını kaydederek "Yapacak birşey yok, çünkü ikinci iş yasağı yürürlükte..." dedi.

"Serbest Çalışan Hekimler Birliği yaptıklarımızı bildiği halde bizi de Tıp-İş'i de suçluyor. Mahkeme kararını takmadığımızı söylüyorlar. Mahkeme kararını takmasak 3 temel yasayı bitirmezdik" diyen Sucuoğlu, denetledikleri 150 doktor bulunduğunu ifade etti.

Editör: TE Bilisim