İlk güncel konuşmayı UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner, tarım konusunda gerçekleştirdi.

Ülkede ortalama 7 bin dönümlük alana patates ekildiğini ifade eden Saner, “Kilogram fiyatı ortalama 1 ile bir buçuk TL idi. Şu anda rakam yarım kuruşa indi. Üreticinin elinde ortalama 6 bin ton patates kaldı. Bunun 2 bin tonu ihraç edilse de, elde patates kalacak” dedi.

SENNAROĞLU

Saner’e yanıt veren Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, Türkiye’de sonbahar ürünü patateste sınırlama getirildiğini ve ülkedeki sonbahar ürünü patatese gösterilen talep nedeniyle fiyatın yüksek gittiğini anımsatarak, “Bu durum nedeniyle üretici ekim için fazla talepte bulundu” dedi.

Bir önceki yıla göre ülkeye getirilen tohumluk ürünün farklı olmadığını da dile getiren Sennaroğlu, Güzelyurt bölgesindeki üreticinin Rum yönetiminden tohumluk getirtme taleplerini ise kabul etmediklerini kaydetti.

Depolarda kalan patateslerin tümünün neredeyse satıldığını bildiren Sennaroğlu, ihracat teşvik primlerinin yetersizliğine dikkat çekti ancak ülkede sıkıntılar olduğunu, kuraklık yaşandığını ve 2013’ten kalma ödemelerin henüz yapılamadığını anlattı.

ÇAKICI

TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, “işkence” konusundaki konuşmasında, Ceza Mahkemesi’nde görüşülen ve sonuçlanan 2 davayla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Poliste işkence” konusundaki davanın başta kapatılmak istenildiğini, sonuçta mahkemeden beraat kararı çıktığını ve bu kişinin suçsuz yere 6 ay hapiste tutulduğunu anlatan Çakıcı, bunun o kişiye ve ailesine verdiği zararı kimin karşılayacağını sordu.

Çakıcı, Polis Genel Müdürlüğü ve Savcılığı, mahkemenin kararının ileri taşınması ve işkence yapan polislerle ilgili soruşturma başlatılması konusunda göreve çağırdı.

Hükümeti de konuyu yeterince takip etmediği gerekçesiyle eleştiren Çakıcı, Meclis’teki ilgili komite raporunun da dikkate alınmadığını iddia etti.

Çakıcı, Ankara’daki akademik toplantıya Meclis’ten gidecek heyette partilerden temsilci bulunmamasını da eleştirdi.

ÇELER

TDP Milletvekili Zeki Çeler, belediyelerle ilgili güncel konuşmasında, seçime yakın zamanlarda belediyelerin altyapı yatırımlarını artırdığına dikkat çekerek bunu eleştirdi.

Girne’de belediyeye yapıldığını iddia ettiği istihdamları da eleştirerek, bunların durumunun ne olacağını soran Çeler, aday olan belediye başkanlarının, belediye imkanlarıyla propaganda yapmalarını doğru bulmadığını belirtti.

Çeler, halkın vergileriyle yapılan harcamaları halka saygısızlık olarak değerlendirdi.

Çeler, belediyelerin mali durumuyla ilgili bilgi de talep etti.

ULUÇAY

Çeler’i yanıtlayan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, belediyelerdeki mali sıkıntılara işaret ederek ileriye dönük planlamalar yapılmasının önemi üzerinde durdu.

Uluçay, Belediyeler Yasası’nda yapılan düzenlemelerle ilgili de bilgi aktardı.

Uluçay, Çeler’in talebi konusunda, başta Girne Belediyesi ve diğer belediyelerin borçları, tahsilat ve gelirleriyle ilgili gerekli hazırlığı yapıp istediği bilgileri kendisine ulaştıracaklarını ifade etti.

SUCUOĞLU

UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, “sağlık” konusunda yaptığı konuşmada, bu alanda yaşanan olumsuzluklara değindi.

Sucuoğlu, sağlık sektöründe tüzük ve keşif bedellerinde değişiklik yapıldığını anlatarak, özelden sağlık konusunda hizmet alımı için ciddi paralar harcanmasını eleştirdi.

Hastanelerdeki cihaz eksiklikleri ile bazı cihazlardaki arızaların erken giderilmemesini eleştiren Sucuoğlu, Onkoloji Hastanesi’nin de halen yapılmadığını söyledi.

Hemşire istihdamlarına da değinen Sucuoğlu, 23 hemşireye daha ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Sucuoğlu, otomasyon konusundaki çalışmaların ne aşamada olduğunu da sordu.

SOYER

CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, “Kıbrıs konusundaki gelişmeler” konulu güncel konuşmasında, yürütülen müzakerelerde izlenen tutumla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ülkeyi ziyaret eden yabancı diplomatlarla siyasi makamların ayrı ayrı görüştüğünü ancak Cumhurbaşkanı, Müzakereci, Başbakan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı’nın bir araya gelip de ortak değerlendirme yaptığını hiç görmediğini anlatan Soyer, “Böyle bir dağınıklık olamaz” dedi.

“Bu görüşme süreci kimindir” diye soran Soyer, Cumhurbaşkanı’nı bu konuda “ iyi bir organizatör olmamakla” suçladı.

Soyer, farklı makamların farklı açıklamalarla tutarsızlık yarattığını da söyledi.

ÇAVUŞOĞLU

Meclis’in bugünkü toplantısında son güncel konuşmayı UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, "yerel seçimler" konusunda yaptı.

Hükümetin, belediyelerin kurtarılmasına yönelik icraatlarını eleştiren Çavuşoğlu, Meclis gündemindeki Belediyeler (Değişiklik) Yasası’nın “herkesi kucaklamadığını” belirtti.

Çavuşoğlu, ülkenin genelini ileriye götürmek yerine, tadil çözümlerle süreçlerin geçirilmeye çalışıldığı yorumunu yaptı.

Yerel seçimler yaklaşırken, gazetelerin baskı altına alınmaya çalışıldığını iddia eden Çavuşoğlu, hükümetin İskele bölgesindeki icraatlarını da eleştirdi.

Çavuşoğlu, DP-UG Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın “Türkiye’yi AB’ye alın biz başka bir şey istemeyiz” şeklindeki açıklamasını anlayamadıklarını ifade ederek, bu sözlerin seçime yönelik söylendiğini savundu.

Çavuşoğlu, “Avrupai bir toplum isteniyorsa herkesin Avrupai davranması gerektiğini” söyledi.

ULUÇAY

Çavuşoğlu’nu yanıtlamak üzere söz alan İçişleri Bakanı Uluçay, Belediyeler (Değişiklik) Yasası’nın uzun bir çalışma sonucunda, partilerle de paylaşılarak Meclis’e gönderildiğine işaret ederek, ileriye dönük kalıcı düzenlemeler içerdiğini anlattı.

Belli konuları seçim öncesi tartışmanın doğru olmadığını, seçimlik yapılan işlerin geçici olduğunu söyleyen Uluçay, seçimden sonra yeni yönetimlerle tartışarak çözüm üretmeyi istediklerini ifade etti.

Meclis’te daha sonra sözlü sorular bölümüne geçildi ancak soru olmadığından toplantı sona erdi.

Meclis bir sonraki toplantısını 15 Mayıs Perşembe gün yapacak.
Editör: TE Bilisim