Mersin'den KKTC'ye denizin altından su götürülmesini sağlayacak "KKTC Su Temin Projesi''nde sona yaklaşılıyor.

AA muhabirinin Türkiye Devlet Su İşleri'nden aldığı bilgiye göre, KKTC tarafındaki arıtma tesisi ve ana dağıtım hattının projelendirilmesi tamamlandı ve sözleşmeleri imzalandı. Adaya su taşıyacak boru hattının da yüzde 55'i tamamlandı.

Proje kapsamında Türkiye'deki Anamur-Dragon Çayı üzerinde inşa edilen Alaköprü Barajı'ndan, KKTC'ye yapılacak yaklaşık 80 km uzunluğundaki boru hattı ile adaya içme, kullanma ve sulama suyu gönderilecek.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampusu Öğretim Görevlisi ve Enerji Jeopolitiği Uzmanı Dr. Hayriye Kahveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, stratejik önemi bulunan suyun KKTC'ye götürülmesinin barış sürecine de katkıda bulunacağını söyledi.

Bir süre önce Kıbrıs'ın güneyinde doğalgaz bulunduğunu anımsatan Kahveci, ancak doğalgaz fiyatlarının uluslararası piyasalarda düşüşe geçmesiyle enerji şirketlerinin bölgeye ilgilerinin azaldığını belirtti. Şirketlerin azalan ilgisinin Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin, görüşmelerde elini zayıflatacağını anlatan Kahveci, suyun yalnız KKTC için değil adanın bütünü adına önemli olduğunu dolayısıyla kaynağa karşı kaynak mantığı çerçevesinde müzakerelerin yürütülebileceğini vurguladı.

Hayriye Kahveci, Türkiye'den KKTC'ye taşınacak su ve elektriğin, Rum kesimi ile paylaşılması ihtimalinin Kıbrıs barış sürecine ciddi katkı sağlayabileceğini dile getirdi.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC'ye yaptığı ziyarette, 2 ay içerisinde KKTC'ye Su Temini Projesi'nin bitirileceğini ve bununla birlikte adaya elektriğin götürüleceğini açıklamıştı.
Editör: TE Bilisim