“Korunmaya muhtaç çocuklara sevgi dolu bir yuva” ana temasıyla yıllardır KKTC’de de faaliyet gösteren SOS Çocukköyü, yaptırdığı bir kamuoyu araştırmasında, yüzde 65.2 ile tavsiye edilirlik oranı en yüksek kurum çıktığını açıkladı.

SOS Çocukköyü yetkilileri, halkın güveninin ve desteğinin yüksekliğini ortaya koyan araştırmanın, çalışmalarını planlamada kendilerine güç verdiğini belirtti.

SOS Çocukköyü Derneği’nden yapılan açıklamaya göre, halkın yüzde 96,7’sinin köyden haberdar olduğunun ortaya çıktığı araştırmada, haberdar olanların yüzde 32,8’inin kuruma yardım ettiği, maddi veya manevi ilişki kurduğu tespit edildi.

Araştırma sonuçlarına göre SOS Çocukköyü Derneği’ne en fazla yardımda bulunanlar 40-54 yaşlarındaki kişiler. En az yardımda bulunma eğilimi ise 18-24 yaş aralığındaki gençlerde görüldü.

SOS Çocukköyü Derneği Ulusal Direktörü Ahmet Ataner, SOS Çocukköyü Derneği’nin Kuzey Kıbrıs’ta bilinirliğinin fazla olduğunu tahmin ettiklerini ama sonuçların bu denli yüksek çıkmasını beklemediklerini belirterek, tavsiye edilirlik oranının yüksekliğinden duydukları memnuniyeti ifade etti.

SOS Çocukköyü Derneği’nin KADEM araştırma merkezine yaptırdığı araştırmada, derneğin ve yapılan çalışmaların toplum tarafından nasıl algılandığının öğrenilmesi ve bulgular doğrultusunda yeni çalışmalara yön verilmesi amaçlandı.

KKTC genelinde 400 kişiyle yapılan araştırmaya katılanların yüzde 53’ü kadın, yüzde 47’si erkeklerden oluştu. Katılımcılardan köy ve kasabalarda yaşayanlar yüzde 50.8, şehir merkezlerinde yaşayanlar ise yüzde 49.2 oldu.

Derneğin net tavsiye edilme oranının yüzde 65,2 çıktığı araştırmada, KADEM’in bugüne kadar birçok kurum için yaptığı araştırmalarda net tavsiye edilirlik oranının en yüksek çıktığı kurumun SOS olduğu belirtildi.

Araştırmaya katılan kişilerin SOS Çocukköyü Derneği’ni tavsiye etme nedenleri sırasıyla şöyle ifade edildi:

“1. İhtiyaçlı kişilere yardım için; 2. Topluma sağlıklı bireyler kazandırmak için; 3. Aile ortamına muhtaç çocuklar olduğu için; 4. Yardımları kullanımı konusunda örnek bir kurum olduğu için; 5. Hizmetlerini bağışlarla sürdürdüğü için; 6. Bağışların tamamen çocuklara harcanmasından dolayı.”

HALKIN YÜZDE 96.7’Sİ HABERDAR

Araştırmada SOS Çocukköyü Derneği’nden haberdarlık oranı yüzde 96,7 çıktı. Bunların yüzde 32,8’inin kuruma yardımda bulunduğu ve SOS Çocukköyü Derneği ile maddi veya manevi ilişki kurduğu tespit edildi. İlçelere göre dağılımda SOS Çocukköyü Derneği’nden haberdarlık oranı en fazla Lefkoşa ve Güzelyurt bölgelerinde çıkarken, en az haberdar olan bölgenin İskele olduğu belirlendi.

EĞİTİM ORANI YÜKSELDİKÇE YARDIM ORANI ARTIYOR

Dernekle ilişki kurma oranının eğitim düzeyi arttıkça yükseldiği görülüyor. Buna göre SOS Çocukköyü Derneği’ne en çok yardım yapanlar üniversite ve yüksek lisans mezunları. En az yardımda bulunanlar ise ilkokul mezunları.

EN ÇOK YARDIM 40-54 YAŞ GRUBUNDAKİLERDEN

SOS Çocukköyü Derneği ile ilişki kurma durumu farklı yaşlarda değişkenlik gösteriyor. Araştırma sonuçlarına göre SOS Çocukköyü Derneği’ne en fazla yardımda bulunanlar 40-54 yaşlarındaki kişiler. En az yardımda bulunma eğilimi ise 18-24 yaş aralığındaki gençler.

ATANER: “ALDIĞIMIZ SONUÇ RASTLANTI DEĞİL”

SOS Çocukköyü Derneği Ulusal Direktörü Ahmet Ataner, araştırma sonuçlarıyla ilgili değerlendirmesinde SOS Çocukköyü Derneği’nin Kuzey Kıbrıs’ta bilinirliğinin fazla olduğunu tahmin ettiklerini, ama sonuçların bu denli yüksek çıkmasını beklemediklerini belirtti.

Ataner, tavsiye edilirlik oranının hayır kurumları için farklı anlamlar taşıdığını, SOS Çocukköyü Derneği’nin aldığı sonucun da rastlantı olmadığını söyledi.

Derneğin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkili makamlarla ve TC Büyükelçiliği ile de sıkı bir işbirliği içinde çalıştığını kaydeden Ulusal Direktör Ahmet Ataner, her yıl ortalama en az 5 ayrı konuda denetlendiklerini, ayrıca, SOS’in AB’deki merkezine yılda en az 50 rapor sunduklarını bildirdi.

TOPLUM ADINA... HALKA TEŞEKKÜR...

Ataner, “Kurumsallaşma ve marka kuralları ile insan kaynaklarının uluslararası standartları dünya çapındadır ve bağış olarak aldığı her kuruşun hesabını uluslararası denetim firmaları tarafından denetlenerek vermektedir. Bu çalışmalarımızın tümünü de toplumumuz adına yapıyoruz. Bu çalışmalarımızın toplumumuz tarafından takdir edilmesi ve bizlere güvenilmesinden dolayı da tüm toplumumuza tekrar tekrar teşekkürlerimi sunmak istiyorum” diye konuştu.

SOS Çocukköyü KKTC, Uluslararası SOS Çocukköyü Derneği şemsiyesi altında faaliyet gösteriyor. 134 ülkede bulunan çocukköyleri çocuklara aile odaklı bakım veren, çocuk hakları savunuculuğunu yürüten ve özellikle aile bakımını kaybetmiş çocuklara aile kuran bir sivil toplum gelişim organizasyonu olarak biliniyor.

Editör: TE Bilisim