Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, sektörün sorunlarını çözmediği gerekçesiyle Hükümet ile Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı’nı eleştirdi.

Mustafa Naimoğulları yaptığı açıklamada, Hükümet ile Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu’nun üreticinin sorunlarını çözmek için hiçbir girişimde bulunmadığını ileri sürerek, sorunların çözümünün birliğin üstüne yıkıldığını iddia etti.

Naimoğlulları, ilgili bakanlığın gelinen aşamada üreticinin bankalarda çek yasağına girmesi yanında, üreticiye alacağını da vermeyerek batmasına sebep olduğunu ileri sürdü.

Birliğin 29 Ekim Çarşamba günü Aslanköy’de geniş kitle toplantısı düzenleyeceğini belirten Naimoğulları, toplantıda alınacak kararları kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydetti.

Naimoğulları açıklamasında şunları ifade etti:

“SÜTEK ‘ten 30 milyon alacağı olan üreticiye alacağını vermeyen anlayış, T.Ü.K’nun satmış olduğu arpanın karşılığında almış olduğu çekleri bankalarda kullanarak üreticiyi çek yasağına koymuştur. Bu kurak yılda ülkeye balyayı bile getiremeyerek hayvancıyı balyasız bırakmışlar ve bugün hayvanların açlıktan ölmesine sebep olmuştur. Üreticinin balya alabilmesi için birbirlerine saldırmasına bile seyirci kalmışlardır. Çünkü hiçbir zaman zamanında karar alarak doğru harekette bulunmamışlardır. Sadece üreticinin ürettiği çiğ sütteki ,stopaj vergisini %1, den %2’ye çıkararak üreticinin cebinden yılda 3 milyon tl almışlardır. Bunu yapmayı çok iyi biliyorlar. Bu noktadan itibaren süt bedellerini Maliyede para yoktur diye ödeyemeyen, üreticiye balyayı bile getiremeyen, üreticinin itibarını yerle bir ederek binlerce üreticinin çek yasağına girmesine seyirci kalan, sektörün geleceği için hiçbir tarım politikası ortaya koyamayan ve sektörü batıran bu anlayışı şiddetle kınıyor ve top yekün hepsinin istifa etmesinin en doğru karar olacağının ayrıca biraz üreticiye saygıları varsa yaklaşık 15 aydır görevde olan sayın Tarım Bakanının ve Hükümetin bu süreçte ne yapıp ne yapmadıklarını değerlendirerek istifa etmeleri hayvancıya olan saygılarını ortaya koyacaktır.”
Editör: TE Bilisim