ARAŞTIRMANIN AMACI
Araştırmanın temel amacı, 7 Nisan’da yapılacak Lefkoşa Türk Belediyesi başkanlık seçimlerinde yarışacak adayların güçlerini ve imajlarını öğrenmektir.
Bu temel amaç çerçevesinde her adayın oy desteği, parti tercihleri, mahalle-köy, cinsiyet, yaş, eğitim, meslek temelinde analiz edilmiş, güçlü ve zayıf yanları öğrenilerek 7 Nisan’ a yönelik projeksiyon çalışması yapılmıştır.
ARAŞTIRMANIN KÜNYESİ
Araştırma 8 - 14 Mart tarihleri arasında, Lefkoşa belediye sınırları içerisinde ikamet eden, 18 yaş üstü 590 kişilik bir örneklem grubu ile yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak elde edilen verilerle gerçekleştirilmiştir.
ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ
•Araştırmada amaca ulaşmak, öğrenilmesi hedeflenen sorulara cevap bulmak için kantitatif araştırma yöntemlerinden yüzyüze anket tekniği uygulanmıştır.
•Anketörler örnekleme giren deneklerle, hazırlanmış standart soru formu temelinde yüzyüze görüşerek çalışma için gerekli verileri elde etmişlerdir.
•Soru formunun geneli kapalı uçlu sorulardan, adayların imajlarını öğrenmek için sorulan soru ise açık uçlu sorudan oluşturulmuştur.
•Soru formu ile elde edilen veriler, veri hazırlama sürecinden geçirilerek bilgisayar ortamına aktarılmış, açık uçlu soru ise kategorize edilerek SPSS programı ile analiz edilmiştir.
•Analiz sonucu elde edilen bulgular frekans tabloları halinde grafiklere dökülmüş, çapraz tablolarla değerlendirilmiştir.



SONUÇ VE DEĞERLENDİRME

Lefkoşa Belediye Başkanlığı Seçimlerinde adaylar arasında yakın geçmişte pek görmeye alışık olmadığımız ciddi bir yarışın yaşandığı görülmektedir.
Bu durumda, sonucun foto-finishle belirleneceği, son haftanın, hatta son günün ipi göğüsleyecek adayın kimliğini ortaya çıkarmada etkili olacağı
vurgulanabilir.
Editör: TE Bilisim